ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ;

Το Πρόγραμμα Αυτοβοήθειας και η σιωπή των φορέων

Γράφει η Ειρήνη Παπουτσή

Θετική ήταν η έκβαση της συνάντησης των υπεύθυνων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ σε Λάρισα, Χανιά, Σητεία και Θεσσαλονίκη, με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, πολλά ωστόσο τα ερωτήματα,

καθώς “τα πως και τα γιατί” παραμένουν για τα όσα προηγήθηκαν, μέχρι να φτάσουμε στην κρίσιμη συνάντηση και το θετικό πρόσημο που τη συνόδευσε.

Η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με τον ΟΚΑΝΑ, με θαυμαστά αποτελέσματα, όχι απλά ανέδειξε ένα διαφορετικό μοντέλο αντιμετώπισης της χρήσης στη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε πανηγυρικά και έναν τρόπο χειραφέτησης και συμμετοχής των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στα προγράμματα, δίνοντας έτσι και μια ηχηρή απάντηση σε ένα απαρχαιωμένο μοντέλο με τις κοινωνίες αμέτοχες και την ανάθεση της αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων σε «ειδικούς» και μόνο.

Προγράμματα μη συνδεδεμένα με τους κοινωνικούς ιστούς και τοποθετήσεις απαξίωσης για δράσεις που προάγουν ένα νέο μοντέλο αντιμετώπισης της χρήσης όχι απλά δεν προσφέρουν διεξόδους, μα και ανοίγουν το δρόμο για «παρασκήνια» και «νταλαβέρια» που υποτίθεται πως επιχειρούν να θεραπεύσουν.

Ίσως αν έκαναν μια βόλτα οι ίδιοι αρμόδιοι μέχρι τη Ραψάνη Λάρισας που ξαναζωντάνεψε και αναδείχθηκε μέσα και από τις δράσεις του Προγράμματος να είχαν άλλη γνώμη, ενώ εντύπωση προκάλεσαν τα μειωμένα αντανακλαστικά του δήμου Τεμπών, παρά την πανελλήνια διάσταση που πήρε τις προηγούμενες μέρες το θέμα, ενώ δήμοι που συνεργάστηκαν στενά με το πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια, Περιφέρεια, όπως και τοπικοί φορείς και σύλλογοι προφανώς επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής λόγω της συνάντησης των Αθηνών, δίχως να μπουν στον κόπο μιας έστω ανακοίνωσης συμπαράστασης.

Αλήθεια όμως, μετά τα παραπάνω ποιοι είναι αυτοί και κυρίως με ποια κριτήρια επιχείρησαν-ευτυχώς ανεπιτυχώς- την απαξίωση του προγράμματος και εν πάση περιπτώσει υπάρχει κάτι ανάλογο κ. υπουργέ μου ή ελαφρά τη καρδία επιχειρήθηκε το «γκρέμισμα» ενός οικοδομήματος που όμοιό του δεν ξαναείδε η χώρα στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης περιπτώσεων χρήσης ουσιών;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ