ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΜΑΝΑΚΕΙΑ 2018 ΣΤΗΝ ΑΒΔΕΛΛΑ

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων πραγματοποιούνται και φέτος στην Αβδέλλα οι εκδηλώσεις Μανάκεια  2018 που είναι αφιερωμένους στους δύο πρωτοπόρους Αβδελλιώτες φωτογράφους και κινηματογραφιστές αδελφούς Μίλτο και Γιάννη Μανάκια.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 6 Αυγούστου με τη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και ολοκληρώνονται στις 16 Αυγούστου με τον τρανό χορό στον Αγιο Αθανάσιο και γλέντι στη συνέχεια στην πλατεία του χωριού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/8/2018

Αποκαλυπτήρια πλακέτας των αδελφών Μανάκια στην πλατεία του χωριού.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13/8 2018

Διοργάνωση αγώνων δρόμου για όλο τον κόσμο

ΤΡΙΤΗ 14/8/2018

Περιφορά της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Αντιπροσωπεία χορευτών του συλλόγου με την παραδοσιακή φορεσιά θα συνδράμουν στην περιφορά της εικόνας στο χωριό.

Συναυλία παραδοσιακής μουσικής στην πλατεία του χωριού με το μουσικό σχήμα «ΛΑΛΚΤΑΔΕΣ».

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/8/2018

Εκκλησιασμός και διοργάνωση του «ΤΡΑΝΟΥΧΟΡΟΥ» στην πλατεία του χωριού.

ΠΕΜΠΤΗ 16/8/2018

Εκκλησιασμός και διοργάνωση του «ΤΡΑΝΟΥ ΧΟΡΟΥ» στην περιοχή «Αγιος Αθανάσιος». Κατάβαση από τον Αγιο Αθανάσιο με την ορχήστρα του Λάμπρου Τσιστίκα καιγλένπ στην πλατεία.

Τί έγινε μέχρι σήμερα

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η «Αστρογιορτή» στο χώρο του Αγίου Αθανασίου με την παρατήρηση των άστρων μέσω τηλεσκοπίων.

Η διοίκηση του συλλόγου Αβδελλιωτών η Βασιλίτσα ευχαριστεί θερμά τον αστρονομικό σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας για τη συνδρομή του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης μέσω των ειδικών τηλεσκοπίων και των πολύ εμπεριστατωμένων γνώσεων που παρείχαν σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Επίσης με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, μελών του συλλόγου καθώς και φίλων του πανέμορφου τοπίου πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην περιοχή «Μουτσέλιο».
Μια πολύ ωραία εμπειρία σε έναν, εξαιρετικής ομορφιάς, τόπο, ο οποίος θύμισε στους μεγαλύτερους παλιές ανέμελες παιδικές στιγμές…

Τα μικρά παιδιά του χωριού μαζεύτηκαν στην πλατεία και ζωγράφισαν θέματα παρμε΄να από τη φύση και την καθημερινότητα του χωριού.

Εν τω μεταξύ μία μοναδική εμπειρία είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν τα μικρά παιδιά του χωριού. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε κτηνοτροφική μονάδα και παρακολούθηση όλης της παραγωγικής διαδικασίας που συνδέεται με τη συλλογή του γάλακτος από τα ζώα.

Καθαρισμός μονοπατιού

Με τη μαζική συμμετοχή μικρών και μεγάλων του χωριού πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του μονοπατιού και καθορισμός της διαδρομής για το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Παράλληλα τοποθετήθηκαν ξύλινα τοπωνύμια.

Με στόχο την ανάδειξη της υπέροχης αυτής διαδρομής και την εύκολη πρόσβαση από το χωριό έγινε καθαρισμός της οδού πρόσβασης, καθαρισμός βλάστησης και απομάκρυνση προϊόντων όπως φύλλα, χόρτα, κλαριά, σκουπίδια και χώματα που κατέπεσαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Έγινε επίσης συντήρηση των ξύλινων και πέτρινων επιφανειών, που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την ασφαλή διέλευση των επισκεπτών από την περιοχή όπως επίσης και τοποθέτηση ξύλινων τοπωνύμιων για την ασφαλή καθοδήγηση των επισκεπτών προς το μοναστήρι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ