Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2017 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

Ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης που τον καταψήφισαν

Έναν ακόμη ισολογισμό – απολογισμό που αποτύπωσε με αριθμούς το μέγεθος της φοροληστείας που εξαπέλυσε η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. κατά το έτος 2017 συζήτησε χθες το δημοτικό συμβούλιο Λαρισαίων. Πιο συγκεκριμένα τα ανταποδοτικά και οι φόροι κάθε λογής που κλήθηκαν να πληρώσουν οι Λαρισαίοι

ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και άγγιξαν τα 27εκ ευρώ, αυξημένα κατά 4εκ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2017. Παράλληλα συνεχίστηκε για άλλη μια χρονιά η υποχρηματοδότηση από κεντρικούς πόρους (ΚΑΠ) όπου έμειναν καθηλωμένοι στα 13εκ.

Επίσης η δημοτική αρχή έχει εξαπολύσει φοροκυνηγητό σε 40 χιλιάδες δημότες που οφείλουν μικροποσά από 293,47 μέχρι 1000 ευρώ – συνολικού ύψους 8εκ, με την δέσμευση των φορολογικών ενημεροτήτων, ενώ ταυτόχρονα με το πρόσχημα της «αδυναμίας» εύρεσης, αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοφειλέτες του δήμου (περίπου 1500) που χρωστάνε το 75% των ανείσπρακτων βεβαιωμένων οφειλών ύψους 19,5εκ ευρώ. Όλα αυτά φυσικά καταρρίπτουν το «μύθο» της δήθεν ευαίσθητης κοινωνικά δημοτικής αρχής Καλογιάννη στη Λάρισα, που περιορίζεται στο μοίρασμα της φτώχειας μέσα από το δίκτυο των «κοινωνικών» παντοπωλείων, ιατρείων, συσσιτίου κτλ. στα πιο εξαθλιωμένα στρώματα του λαού, δίνοντας ταυτόχρονα «συγχωροχάρτι» στις αντιλαϊκές πολιτικές και στο καπιταλιστικό σύστημα που τις γεννά.

Τα όποια έργα σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται τα ακριβοπληρώνει ο Λαρισαϊκός λαός, καθώς προέρχονται κατά κύριο λόγο από ίδιους πόρους, ενώ με τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου από τις κυβερνητικές πολιτικές, το μεγαλύτερο κομμάτι των έργων παραδίδεται στους εργολάβους, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος μελέτης και κατασκευής. Όσον αφορά σε βασικά έργα υποδομής οι τρύπες παραμένουν, πχ. αντισεισμικός έλεγχος των δημοτικών κτηρίων, βελτίωση του αντιπλημμυρικού συστήματος της εσωτερικής κοίτης του Πηνειού, η αντιπυρική προστασία των σχολικών κτηρίων, κτλ. Ενώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» που τρέχει, επιβαρύνει ήδη το δήμο με 2εκ ευρώ, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες κυβέρνησης και δημάρχου, αφού καλείται να πληρώσει από ίδιους πόρους σημαντικό ποσοστό των προϋπολογισμών των προς ένταξη έργων.

Παράλληλα η δημοτική αρχή Λαρισαίων εναρμονιζόμενη πλήρως με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ που εφαρμόζεται στους προϋπολογισμούς των Δήμων και που ψήφισαν όλοι μαζί «Δεξιοί» και «Αριστεροί» στο δημοτικό συμβούλιο, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, προωθεί όλες τις αντιδραστικές κατευθύνσεις, εντείνοντας το φοροκυνηγητό και τα επόμενα χρόνια, καθηλώνοντας τους ΚΑΠ στα ίδια επίπεδα, ενώ οδηγεί τις υπηρεσίες του δήμου στην υποστελέχωση ή στην παράδοσή τους σε ΚΟΙΝΣΕΠ. Αφήνει στα αζήτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, ενώ προωθεί τις συνέργειες μέσω των ΣΔΙΤ.

Τέλος με το ΜΠΔΣ 2019-2022 δεν προβλέπεται ούτε και την επόμενη 4ετία ενίσχυση των υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο προσωπικό, ενώ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ο «εργασιακός μεσαίωνας» των συμβασιούχων, των 2μηνιτών, των 8μηνιτών κτλ.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζεται από το ΚΚΕ καταψήφισαν τον αντιλαϊκό ισολογισμό και το ΜΠΔΣ της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.α.  Μ’ αυτό το σκεπτικό θα συνεχίσουνε την οργάνωση και τη  διεκδίκηση μέσα από τις γραμμές του εργατικού λαϊκού κινήματος απέναντι σε κυβέρνηση και δημοτική αρχή, αλλά και τις άλλες δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου που παρά τις όποιες παραλλαγές και ενστάσεις διαχειριστικού χαρακτήρα, στηρίζουν αυτές τις αντιδραστικές πολιτικές.

Απαιτούμε – Διεκδικούμε:

  • Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολίτικη, τις αναγκαίες υποδομές πολίτικης  προστασίας, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα , πράσινο, κτλ.
  • Σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες – πυρκαγιές – σεισμούς – καταστροφές από καιρικά φαινόμενα – την  ρύπανση και μόλυνση  νερού, εδάφους  και  αέρα,  την πρόβλεψη και  προστασία από βιομηχανικά ατυχήματα
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους γιατί αυτό σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις, ανταποδοτικότητα , μεταφορά του κόστους  στις πλάτες του λαού. — να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία  με παράλληλη φορολόγηση  του μεγάλου κεφαλαίου .
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ