ΦΕΝΑΚΗ Η ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ;

«Αν είναι αλήθεια ότι για την αποδέσμευση ακινήτων χρειάζεται και η έγκριση του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον τεσσάρων (4) στα πέντε (5) μέλη του, άρα και η απαραίτητη συναίνεση τουλάχιστον ενός εκ των εκπροσώπων των δανειστών» ρωτά

ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός τονίζει ότι «μετά το σάλο που προκλήθηκε από την είδηση ότι αρχαιότητες, όπως το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, συμπεριλαμβάνονται στα 10.119 ακίνητα που έχουν περάσει στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας -γνωστότερη ως υπερταμείο- και τα “μισόλογα” της κυβέρνησης, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας που προκαλούν εύλογα απορίες και οργή».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες «47 ακίνητα στο δήμο Λαρισαίων, μεταξύ των οποίων και το Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας, μεταβιβάστηκαν στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. Οι αντιδράσεις σε όλη τη χώρα επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου έχει μεταβιβασθεί στο αιωνόβιο υπερταμείο, κάτι που καμία κυβέρνηση δεν είχε έως πρότινος διανοηθεί να πράξει. Βεβαίως, η αναγραφή μόνο κωδικών χωρίς περιγραφή του ακινήτων που μεταβιβάστηκαν μπορεί να θόλωσε πρόσκαιρα τα νερά, η ώρα, όμως, της αποκάλυψης της αλήθειας έφτασε! Η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα επιχειρηθεί κάποια στιγμή ‘‘ξεκαθάρισμα’’ της εν λόγω λίστας, και θα αφαιρεθούν οι κωδικοί που αναφέρονται σε αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες και δασικές εκτάσεις, που η πρεμούρα των πρώην αντιμνημονιακών δυνάμεων παραχώρησε εν μια νυκτί με κλειστά τα μάτια».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνει ότι «είναι, όμως, γνωστό ότι οποιαδήποτε απόφαση αποδέσμευσης ακινήτων του δημοσίου θα πρέπει να έχει και την πλειοψηφία του Εποπτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου είναι πενταμελές -αποτελούμενο από 3 Έλληνες που ορίζει η κυβέρνηση και 2 εκπροσώπους των δανειστών- και ότι για τις αποφάσεις του δεν αρκεί η απλή πλειοψηφία των 3, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον 4 ψήφοι, γίνεται κατανοητό ότι η αποδέσμευση ακινήτων του δημοσίου μόνον απλή υπόθεση δεν είναι».

Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να τον πληροφορήσει:

  1. Αν έχουν μεταβιβασθεί αρχαιότητες, όπως το αρχαίο θέατρο της Λάρισας στο υπερταμείο, ποιος ευθύνεται γι’ αυτό και τι προτίθεται να πράξει.
  2. Αν θα διεκδικήσει την αποδέσμευση αρχαιοτήτων, κοινόχρηστων και κοινωφελών ακινήτων από το υπερταμείο.
  3. Αν είναι αλήθεια ότι για την αποδέσμευση ακινήτων χρειάζεται και η έγκριση του Εποπτικού Συμβουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον τεσσάρων (4) στα πέντε (5) μέλη του, άρα και η απαραίτητη συναίνεση τουλάχιστον ενός εκ των εκπροσώπων των δανειστών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ