ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΠΡΕΣΒΗ Η ΑΘΗΝΑ ΣΙΑΦΑΡΙΚΑ

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης  των εκτελεσθέντων πατριωτών στο Δομένικο Ελασσόνας παρευρέθηκε η Τυρναβίτισσα δικηγόρος, Αθηνά Σιαφαρίκα. Στο μαρτυρικό Δομένικο, το «χωριό με τις χήρες», στις 17.02.1943, οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν, σε αντίποινα, 150 Έλληνες από το Δομένικο, Αμούρι, Δαμάσι, Μυλόγουστα (σημερινό Μεσοχώρι).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η νεαρή δικηγόρος, η οποία κατά το παρελθόν εργάσθηκε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες, συνομίλησε  με τον Ιταλό Πρέσβη στην Ελλάδα, καθώς και με τον Ανώτατο Στρατιωτικό Εισαγγελέα της Ιταλίας, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Κατά τη συζήτηση, η οποία διεξήχθη στα Αγγλικά χωρίς μεταφραστή, ο Ιταλός Πρέσβης και η νεαρή δικηγόρος συμφώνησαν ότι οι θηριωδίες του παρελθόντος αποτελούν «μαύρη» σελίδα στην ιστορία των χωρών μας, αλλά και της  Ευρώπης, η οποία δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Η Αθηνά τόνισε δε ότι ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός κατά κάθε μορφής ναζισμού και φασισμού, προκειμένου να αποτρέψουμε οι επόμενες γενιές να ξαναζήσουν παρόμοιες τραγωδίες.

Ο Ιταλός  Πρέσβης σχολίασε μάλιστα στο τέλος  «επιτέλους δεν γνωρίζουμε μόνο το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και της νέας γενιάς Ελλήνων, στην οποία ελπίζουμε!».

Η δραστήρια δικηγόρος τον ευχαρίστησε για τα καλά του λόγια  και δεσμεύθηκε ότι θα εργασθεί αταλάντευτα προς την κατεύθυνση της ενότητας, ειρήνης και συμφιλίωσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό/διεθνές επίπεδο.

Στο τέλος της εκδήλωσης, όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν το συγκινητικό δρώμενο που παρουσίασαν οι μαθητές του Λυκείου Δομένικου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ