ΑΧ. ΝΤΑΒΕΛΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις και χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις». Αυτό ήταν το μήνυμα του επανεκλεγέντος προέδρου του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλη, ο οποίος απευθυνόμενος σε πυκνό ακροατήριο κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνέλευσης του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με θέμα:

«2019: Έτος δράσης και ανάκαμψης για την επιχειρηματικότητα» που πραγματοποιήθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο αναφέρθηκε στις δράσεις και τη στόχευση του Συνδέσμου.

«Η πορεία του ΣΘΕΒ μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται από την ικανότητά του να παρακολουθεί και να αναλύει τις συνεχείς οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, να συνειδητοποιεί έγκαιρα τις επερχόμενες εξελίξεις και να εναρμονίζει τις παρεμβάσεις του με τις αντικειμενικές επιταγές της πραγματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβέλης, ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά τις δράσεις κατά τη διάρκεια της νέας θητείας ως εξής:

“Θα προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Θα συμβάλουμε στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Θα αναδείξουμε τη Θεσσαλία ως πόλο ανάπτυξης και επενδυτικών ευκαιριών.

Θα επιδιώξουμε οι επιχειρήσεις μας να επιχειρούν σε ένα πιο ελκυστικό και δυναμικό οικονομικό περιβάλλον.

Θα στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματική δράση και αναδεικνύουμε τη σημασία της σύγχρονης επιχειρηματικής ηθικής.

Θα προβάλουμε τη σύγχρονη επιχείρηση ως υπόδειγμα ομαδικής δουλειάς, παραγωγικότητας, οργάνωσης, μακρόπνοου σχεδιασμού και αποτελεσματικότητας.

Θα ενθαρρύνουμε τις συνέργειες και την συνένωση δυνάμεων των Θεσσαλών επιχειρηματιών για την ανάπτυξη κοινών επενδυτικών πρωτοβουλιών”.

«Η πατρίδα μας χρειάζεται υψηλούς και ταυτόχρονα διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να παράγεται περισσότερος εθνικός πλούτος», πρόσθεσε ο κ. Νταβέλης, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη ώστε να καταφέρει η χώρα να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της, να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών που έχει πληγεί κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ σημείωσε την ανάγκη σημαντικών επενδύσεων σε υποδομές  και ανθρώπινο κεφάλαιο προκειμένου «να αυξηθεί η καινοτομία, η ποιότητα και η διαφοροποίηση της ελληνικής παραγωγής, να παράγουμε περισσότερα, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες και να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και προοπτικές για τους νέους ειδικά ανθρώπους», ενώ τόνισε πως «η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα την εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων που θα έχουν θετική επίπτωση στην οικονομία και πάνω απ’ όλα χρειάζεται, σε αυτήν τη νέα μεταμνημονιακή εποχή που μπήκαμε, συναίνεση και συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τη διαμόρφωση των αναγκαίων πολιτικο-οικονομικών συνθηκών για την οριστική ανάκαμψη».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Νταβέλης υποστήριξε πως για να επιτύχει η χώρα μας την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και νέες πρωτοβουλίες όπως:

Η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

Τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί για μείωση ασφαλιστικών εισφορών καθώς και η μείωση των φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει όμως να υπάρξει περεταίρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών.

Ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να ενταθεί και να διευρυνθεί σε περισσότερους τομείς: Μείωση της γραφειοκρατίας, Δικαιοσύνη, Κτηματολόγιο, Πολεοδομία κ.α.

Η επιτάχυνση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί προϋπόθεση για να προσελκύσουμε νέα επενδυτικά κεφάλαια.

Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να βοηθήσει τους νέους να επιχειρήσουν και να προστατεύσει τις δομές τις υπάρχουσας παραγωγής. Η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος των κόκκινων δανείων μπορεί να αποδεσμεύσει κεφάλαια και ρευστότητα για την εξυγίανση χιλιάδων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση νέων καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων.

Πρέπει να μειωθεί το κόστος της ενέργειας στη βιομηχανία.

«Οι θεσσαλικές επιχειρήσεις παρέμειναν ενεργές σε όλο το διάστημα της οικονομικής κρίσης, διατηρώντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Πολλές από αυτές επένδυσαν, εκσυγχρονίστηκαν, αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους και αποδεικνύονται ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Επιτελούν με τον τρόπο αυτό το καθήκον τους απέναντι στη χώρα.

Το κράτος από την πλευρά του οφείλει να αγκαλιάσει το επιχειρείν και να διευκολύνει τις νέες επενδύσεις, ενεργώντας με τον τρόπο αυτό, κύρια προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της ευημερίας των πολιτών. Οι σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που προκύπτουν μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις, είναι αυτές που εγγυώνται την κοινωνική συνοχή, είναι σε θέση να αναστρέψουν το brain drain και που εν τέλει οδηγούν στην κοινωνική ευημερία», έκλεισε την ομιλία του ο κ. Νταβέλης.

Ε.Π.

φωτο: larisanew.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ