Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Σκέψεις από τον ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΟΥΓΙΩΝΗ, πρώην Δήμαρχο Τυρνάβου και υπ. περιφερειακό σύμβουλο της Π.Ε. Λάρισας με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Ν. Τσιλιμίγκα

Στις 26 Μαΐου, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, πραγματοποιούνται και οι περιφερειακές εκλογές, οι εκλογές που θα αναδείξουν  τον Περιφερειάρχη και τους  περιφερειακούς συμβούλους, τους ανθρώπους που θα κυβερνήσουν την περιφέρεια Θεσσαλίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4555/2018 (πρόγραμμα «Κλεισθένης I») και έχουν ξεχωριστή σημασία διότι για πρώτη φορά θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και για πρώτη φορά θα ψηφίσουν νέοι ηλικίας 17 ετών, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν μέχρι 31-12-2002.

Επι πλέον, με το  πρόγραμμα «Κλεισθένης I» θεσπίζεται  η επαναφορά της τετραετούς θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών και αποσυνδέεται ο χρόνος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές

Στην Περιφέρεια Θεσσαλία θα εκλεγούν ο Περιφερειάρχης και 51 Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκ των οποίων οι 20 στη περιφερειακή ενότητα της Λάρισας

Οι πολίτες  δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις δημοτικές εκλογές υποβαθμίζουν μερικές φορές,  τις περιφερειακές εκλογές,   από το αποτέλεσμα των οποίων  κρίνεται η διακυβέρνηση της περιφέρειας, της οποίας οι αρμοδιότητες αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής    και  άμεσα ή έμμεσα το βιοτικό επίπεδο και  την ποιότητα  της ζωής  όλων των πολιτών που κατοικούν στο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο.

Η σπουδαιότητα των περιφερειακών εκλογών είναι ιδιαίτερα μεγάλη αφού από τον Περιφερειάρχη και τους περιφερειακούς συμβούλους που θα εκλεγούν θα κριθούν οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν, τα επόμενα τέσσερα  χρόνια,  στα πολύ μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Αγροτική οικονομία, την  Βιομηχανία, το Εμπόριο, τον Τουρισμό, την  Υγεία, την Ενέργεια, το Περιβάλλον, τους Οδικούς άξονες, τα Λιμάνια κ.α. Πρόκειται για ουσιαστικούς τομείς που χαρακτηρίζουν την έννοια της ανάπτυξης ενός τόπου. Πρόκειται για τομείς που θα επηρεάσουν την ανεργία και το επίπεδο ζωής των ανθρώπων που ζουν στους τέσσερεις νομούς της περιφέρειας Θεσσαλία.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας, μία από τις 13 περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας, τρίτη σε μόνιμο πληθυσμό περιφέρεια της χώρας, μετά την Περιφέρεια Αττικής και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από  άποψη οικονομίας κατατάσσεται στις φτωχές σχετικά  περιφέρειες της χώρας μας.

Το γεγονός από μόνο του είναι πολύ δυσάρεστο και ταυτόχρονα αδικαιολόγητο με βάση  τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει η περιφέρεια Θεσσαλίας, διότι:

Βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας.

Διαθέτει μεγάλο και εύφορο κάμπο με εξαιρετικούς παραγωγούς, αγρότες και κτηνοτρόφους.

Έχει πανέμορφα νησιά, επιβλητικές  ορεινές περιοχές και υπέροχα παράλια

Διαθέτει  τον μοναδικό και παγκοσμίως γνωστό Όλυμπο, τα διεθνώς γνωστά Μετέωρα, την θαυμάσια  Λίμνη Πλαστήρα, το Πήλιο κ.α.

Διαθέτει άριστο  ανθρώπινο δυναμικό

Με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα γίνεται κατανοητό ότι κάτι δεν πάει καλά και το φαινόμενο της εμφανούς υστέρησης πρέπει να αντιμετωπιστεί  με τρόπους προφανώς διαφορετικούς από τους, μέχρι σήμερα, εφαρμοσθέντες, από τους αρμοδίους,

Στις 26 του Μαϊου θα έχουμε την εκλογή των νέων περιφερειακών οργάνων.

Στις εκλογές κρίνονται άνθρωποι προγράμματα, ιδέες και αντιλήψεις, κρίνονται οι πολιτικές  που αφορούν  στις συνεργασίες.

Στην αυτοδιοίκηση, η πολύχρονη εμπειρία μου, με έχει διαδάξει ότι  δεν χωράνε στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις.

Συμμετέχοντας στον συνδυασμό με υποψήφιο Περιφρειάρχη τον Νίκο Τισλιμίγκα ζητώ από  τους συμπολίτες μου, χωρίς διακρίσεις και κομματικές οριοθετήσεις να μας εμπιστευθούν την διακυβέρνηση της Περιφέρειας τα επόμενα  τέσσερα χρόνια γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε, μέσα από ένα καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα, πολιτικές που θα αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας θεσσαλίας, γιατί έχουμε την εμπειρία του χώρου της αυτοδιοίκησης, γιατί πιστεύουμε στις συνεργασίες  και γιατί έχουμε επικεφαλής ένα έντιμο επιστήμονα, καθηγητή- γιατρό, άνθρωπο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ