ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΚΛΟΠΗ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Ενα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την ανακοίνωση από  το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της απώλειας στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά διαπιστώθηκε πως λείπει στρατιωτικό υλικό μέσα από έτοιμους σάκους μάχης, που προορίζονται για τις αποστολές των κομάντος του Πολεμικού Ναυτικού.

Έπειτα κι από τον δεύτερο επαναληπτικό έλεγχο έγινε σαφές ότι από τον φόρτο μάχης έλειπαν δύο αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, βραδύκαυστο φυτίλι και μερικές δεκάδες σφαίρες. Στην ίδια αποθήκη φυλάσσονταν και πολεμικά τυφέκια τύπου G3 και FN τα οποία βρίσκονταν στη θέση τους.

Αμέσως μετά την διαπίστωση της απώλειας ενημερώθηκε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σήμανε συναγερμός. Μέσα σε λίγα λεπτά είχε ζητηθεί οι επιστροφή στην Βάση τις Λέρου «ΥΝΤΕΛ», όλου του προσωπικού που είχε λάβει άδειες, είτε είναι μόνιμο προσωπικό, είτε ναύτες που υπηρετούν την θητεία τους.

Ποια τα σενάρια που εξετάζονται

Η υπόθεση αξιολογήθηκε ως πολύ σοβαρή, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ζητά τη συνδρομή του υπουργείου Δημοσίας Τάξης και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής μετέβη στη Λέρο για να προσφέρει την βοήθειά του στις έρευνες, αποκαλύπτοντας ότι ο βαθύτερος φόβος των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού είναι μήπως πρόκειται για κλοπή στρατιωτικού υλικού από επίδοξους τρομοκράτες.

Η βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, η αποκαλούμενη ΥΝΤΕΛ, σφραγίστηκε από το πρωί. Το στρατιωτικό προσωπικό έχει διαταχθεί να επιστρέψει στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Λακκί της Λέρου. Οι εμπλεκόμενοι με τις υπηρεσίες φύλαξης των αποθηκών πυρομαχικών, ειδικότερα οι υπεύθυνοι φύλαξης του φόρτου μάχης δίνουν καταθέσεις στους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η «ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού» -όπως χαρακτηρίζεται επισήμως η υπόθεση από το Πολεμικό Ναυτικό- προσλαμβάνει χαρακτηριστικά μυστηρίου. Η αποθήκη όπου φυλασσόταν το πολεμικό υλικό για τις ειδικές δυνάμεις δεν είχε ίχνη παραβίασης. Οι διπλές κλειδαριές δεν είχαν ίχνη ανθρώπινης παρέμβασης, συναγερμός δεν είχε ηχήσει. Στην προσπάθεια εξιχνίασης του πρωτοφανούς περιστατικού θα αξιοποιηθεί οπτικό υλικό αφού η αποθήκη παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Το ερώτημα είναι πότε έγινε η κλοπή ή πότε μεταφέρθηκαν τα αντιαρματικά, οι οπλοβομβίδες και οι χειροβομβίδες χωρίς να καταγραφεί. Οι κάμερες έχουν υλικό τριών μηνών, όμως η απώλεια του υλικού μπορεί να έχει συμβεί οποιαδήποτε στιγμή από τις 31 Δεκεμβρίου 2018 -όταν είχε γίνει ο τελευταίος έλεγχος- μέχρι τη χθεσινή ημέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, οπότε διαπιστώθηκε η απουσία του φόρτου μάχης.

Στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνεπικουρούμενο από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, θα εξεταστούν όλοι όσοι υπηρετούν στην Ναυτική Βάση στην Λέρο, ακόμα και όσοι υπηρέτησαν στην ΥΝΤΕΛ κατά το παρελθόν και ανάλογα με την εξέλιξη των ερευνών είναι δυνατόν να επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας η εξέταση ναυτών και Αξιωματικών, έστω κι αν έχουν αποστρατευθεί.

Στο μυαλό όλων έρχεται η υπόθεση κλοπής οπλισμού από στρατιωτική μονάδα στην Κω το 2002 (τρία οπλοπολυβόλα, 17 45άρια και τρία αυτόματα G3) η οποία δεν έχει ακόμη εξχνιαστεί και η κλοπή πολεμικού υλικού από τη στρατιωτική μονάδα στο Συκούριο από την “17Ν”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ