ΞΗΛΩΜΑ» ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ

Παρέμβαση της Αννας Βαγενά με αφορμή το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Με το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» που η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς ψήφιση στη βουλή «ξηλώνει» τις κλαδικές συμβάσεις, που είχαν υπογραφεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ωφελούσαν χιλιάδες εργαζομένους. Ουσιαστικά οι πάνω από 200 κλαδικές συμβάσεις κινδυνεύουν άμεσα να καταργηθούν και να επιστρέψουν τους μισθούς

των εργαζομένων από τα 800 ευρώ στα 650 ευρώ. Αυτό συμβαίνει καθώς με την εφαρμογή του νόμου θα δίνεται η δυνατότητα και στους κοινωνικούς εταίρους να παρεμβαίνουν ώστε να εξαιρούνται, υπό προϋποθέσεις, επιχειρήσεις από την εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης, αλλά και η δυνατότητα υπογραφής τοπικών κλαδικών συμβάσεων με όρους που θα παρεκκλίνουν από την Εθνική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας.

Αυτό βέβαια θα γίνεται χωρίς να αποσαφηνίζεται πουθενά, από που και από ποιον θα καθορίζονται αυτές οι προϋποθέσεις και οι όροι. Είναι φανερό, πως η ΝΔ στόχο έχει να εφαρμόσει ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στέλνοντάς τους πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα.

Ακόμα στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνονται διατάξεις που επιτρέπουν, στο βωμό της ανάπτυξης, την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές Natura  κ.ά.

Παράλληλα, η ΝΔ σπεύδει να ξεπουλήσει το 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» για επιπλέον ανάπτυξη, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει κανένα σημαντικό όφελος υπέρ του ελληνικού δημοσίου και σαφώς να μην αποτελεί αναπτυξιακή πολιτική. Με τη συγκεκριμένη πώληση μόνο ένα μικρό ποσοστό των εσόδων θα δοθεί στο ελληνικό δημόσιο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος θα πάει στο Yπερταμείο.

Αναπτυξιακή πολιτική μπορούμε να πετύχουμε μόνο με καινούργιες ξένες επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και πραγματικά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο!

Τακτική της ΝΔ είναι με θράσος να προβάλει τα έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως δικά της (μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρων κ.ά.) και τις ουσιαστικές υποσχέσεις της να της παραπέμπει στο μέλλον.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ