ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΒΑΔΙΖΕΙ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Ανακοίνωση της ΣΥΝ Πολιτείας του πρώην δημάρχου Π. Σαρχώση με αφορμή την ολοκλήρωση προγράμματος στείρωσης ζώων

Ανακοίνωση με αφορμή την ολοκλήρωση προγράμματος στείρωσης αδέσποτων στο δήμο Τυρνάβου, στην οποία παρουσιάζει και τη συνολική πολιτική της στο θέμα διαχείρισης και αντιμετώπισης των αδέσποτων, εξέδωσε η ΣΥΝ Πολιτεία δήμου Τυρνάβου, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η νέα δημοτική αρχή βαδίζει στα χνάρια της προηγούμενης στο συγκεκριμένο θέμα.

Στο κείμενο της παράταξης του πρώην δημάρχου Π. Σαρχώση αναφέρονται τα εξής:

«ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ;

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΗ:

Σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4039/2012 όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το νόμο 4235/2014, από τον Σεπτέμβριο του 2015, έχει συγκροτηθεί Πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Τυρνάβου. Η Επιτροπή ενημερώνεται για όλα τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και διεκπεραίωση ζητημάτων για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Παράλληλα συγκροτήθηκε η Τριμελής Επιστημονική Επιτροπή που γνωμοδοτεί για τα επικίνδυνα και άρρωστα ζώα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ:

Από τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Δήμος Τυρνάβου ξεκίνησε την δημιουργία μητρώου δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς καλώντας ταυτόχρονα τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να προσέλθουν, όπως είναι υποχρεωμένοι, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την καταγραφή των ζώων του στο Μητρώο.  Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς έχουν υποχρέωση (Ν.4039/2012 & Ν.4235/2014, Άρθρο 5) να φροντίζουν για:

Την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή του κατοικίδιου τους καθώς και την έκδοση βιβλιάριου υγείας μέσα σε διάστημα ενός μήνα από την απόκτηση του ζώου

Την τοποθέτηση σε εμφανές σημείο στο περιλαίμαιο του ζώου της κονκάρδας του ετήσιου αντιλυσσικού εμβολιασμού του

Το κατάλληλο κατάλυμα για το κατοικίδιό τους και να το προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες

Τη στείρωση των ζώων τους

Να μην εγκαταλείπουν ποτέ το ζώο τους

Να μην δημιουργούν νέα αδέσποτα

Να εξασφαλίσουν τον περίπατο του κατοικίδιου τους πάντα με συνοδό, κρατώντας το δεμένο και σε μικρή απόσταση από αυτούς

Κατά τον περίπατο του κατοικίδιου οι ιδιοκτήτες οφείλουν να καθαρίζουν άμεσα το περιβάλλον από τα περιττώματα του

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΡΙΤΗ:

Μνημόνιο συνεργασίας με το φιλοζωικό σωματείο AnimaL που εξασφαλίζει την συνδρομή των μελών του σωματείου στη σωστή και άμεση διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Ειδικά για την περίοδο 2016-2019, ο Δήμος Τυρνάβου έχει επικεντρώσει την προσοχή του σε στειρώσεις, όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού αδέσποτων σκύλων και γατών, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ:

Ειδικό αφιέρωμα για ενημέρωση των Δημοτών μας στο site  του Δήμου μας και εφαρμογή ειδικού ενημερωτικού σχολικού προγράμματος, σχεδόν σ΄όλα τα σχολεία του Δήμου μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ:

Επιλογή και διαμόρφωση χώρου που πληροί όλες τις νομικές προϋποθέσεις και μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε Δημοτικό Κτηνιατρείο.

Έτσι φτάσαμε σήμερα για να μπορεί η σημερινή Δημοτική Αρχή να τονίζει με έμφαση ότι από την πρώτη χρόνια μπορεί να αντιμετωπίζει  το θέμα των αδέσποτων ζώων.

Ο δρόμος ήταν στρωμένος και χαιρόμαστε που βαδίζει στα χνάρια μας η Δημοτική Αρχή και ευχόμαστε καλή επιτυχία.

ΠΡΟΤΑΣΗ:

Στις αρχές του 2019 η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε χρηματοδοτικό εργαλείο  που καλύπτει ενέργειες των Δήμων για δημιουργία δομών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Καλούμε το Δήμαρχο να δημιουργήσει το πλαίσιο  απορρόφησης των χρημάτων που διατίθενται».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ