Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ 5 – 10 ΜΕΓΑΛΟΠΟΤΟΠΟΙΟΥΣ

Ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων και του Συλλόγου Αμβυκούχων δήμου Τυρνάβου για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υφυπουργό Ανάπτυξης για το χύμα τσίπουρο

Οι παραδοσιακοί διήμεροι αποσταγματοποιοί του Τυρνάβου και της Κρήτης, θέλοντας να ζητήσουμε εξηγήσεις για την πρόσφατη απαγόρευση της χρήσης του ονόματος “τσίπουρο” και “τσικουδιά” για τα χύμα προϊόντα μας, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου.

Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίσαμε ότι απουσιάζει οποιαδήποτε διάταξη νόμου, τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, που να εξουσιοδοτεί το Υπουργείο να προβεί σε τέτοια απαγόρευση.

Τονίσαμε το προφανές ερμηνευτικό σφάλμα τόσο της Υ.Α.91354/2017 όσο και της εγκυκλίου 5648/2020, το οποίο φέρεται μάλιστα να επαναλαμβάνεται και στις εξηγήσεις που η Ελληνική Δημοκρατία δίνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο εξέτασης συναφών καταγγελιών.

Απαιτήσαμε την άμεση και ουσιαστική επανεξέταση του τεχνικού φακέλου που υποβλήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους (χωρίς κανέναν προγενέστερο διάλογο) προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την περιγραφή των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, καθότι η περιγραφόμενη σε αυτόν διαδικασία φέρεται να αποκλείει τους παραδοσιακούς διήμερους αποσταγματοποιούς, ορίζοντας ως προστατευόμενα αποκλειστικά τα εμφιαλωμένα προϊόντα, ενώ καμία τέτοια υποχρέωση δεν υπάρχει από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο ούτε από την αξιολόγηση των τεχνικών φακέλων, και ενώ είναι απολύτως σαφές ότι η μέθοδος παραγωγής του εμφιαλωμένου τσίπουρου και τσικουδιάς μόνον “παραδοσιακή απόσταξη” δεν είναι!

Με λίγα λόγια κατά την ευρωπαϊκή επιτροπή, η εμφιάλωση δεν αποτελεί στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, έτσι ώστε να είναι κριτήριο για την απόδοση της γεωγραφικής ένδειξης στα παραγόμενα προϊόντα.

Ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε ανεπιφύλακτα να συνδράμει, μαζί με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, υπηρεσίες και ανεξάρτητες αρχές, ώστε να επανεξετασθεί και διορθωθεί ο τεχνικός φάκελος και να προβλεφθούν ως προϊόντα Π.Γ.Ε. τόσο το παραδοσιακό χύμα όσο και το εμφιαλωμένο τσίπουρο/τσικουδιά, με ορθή περιγραφή της εκάστοτε ακολουθούμενης διαδικασίας.

Χάρη στα αδιάσειστα και πλήρη στοιχεία που παραθέσαμε, προέκυψε με σαφήνεια ότι το παραδοσιακό χύμα τσίπουρο και τσικουδιά δεν πάσχουν ούτε ως προς την ονομασία τους (η οποία καθορίζεται από την διαδικασία παραγωγής βάσει της ενοποιημένης ευρωπαϊκής νομοθεσίας και επιπλέον αναγνωρίζεται ρητά και από πρόσφατη απόφαση του Δ.Ε.Ε.), ούτε ως προς την ποιότητά τους (η οποία είναι συνολικά καλύτερη από των εμφιαλωμένων, βάσει στοιχείων του ίδιου του Γενικού Χημείου του Κράτους), ούτε φυσικά ως προς την ιχνηλασιμότητά τους για λόγους τόσο φορολογικούς όσο και προστατευτικούς της υγείας των καταναλωτών.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, επαναλάβαμε την ανεπιφύλακτη στήριξή μας στα μέτρα ελέγχου ποιότητας και προέλευσης των αποσταγμάτων και προτείναμε τρόπους ασφαλούς διακίνησης και διάθεσης στον τελικό καταναλωτή του χύμα τσίπουρου και της χύμα τσικουδιάς.

Οι απαντήσεις που λάβαμε από το Υπουργείο ως προς την σκοπιμότητα και χρησιμότητα της απαγόρευσης της χρήσης του ονόματος δεν είχαν την απαραίτητη σαφήνεια και την απαραίτητη τεκμηρίωση.

Οι απαντήσεις του Υφυπουργού ήταν «λόγια του αέρα» και δεν είχαν νομοθετική βάση, ώστε να κάμψουν τις δικές μας θέσεις στο ελάχιστο, αντιθέτως μείναμε με την εντύπωση, ότι πρώτη φορά αποσαφηνίστηκαν επαρκώς τα πραγματικά ζητήματα, πράγμα που θα είχε σαφώς αποφευχθεί και προληφθεί, αν οι κατά καιρούς κυβερνήσεις είχαν φροντίσει να μας καλέσουν σε διάλογο πριν προβούν σε σπασμωδικές και λανθασμένες κινήσεις, που δεν προστατεύουν κανέναν άλλον εκτός από τα συμφέροντα των μεγαλοποτοποιών.

Αναμένουμε να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις με υπευθυνότητα και κατόπιν ορθής ενημέρωσης και σχεδιασμού και απαιτούμε να προσκληθούν όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες σε έναν ευρύ, ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο για τα αποστάγματα και την ορθή διαχείρισή τους. Η απόφαση αυτή είναι καθαρά πολιτική και βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης. Επιτέλους, η πολιτική ηγεσία πρέπει να λάβει θέση με σοβαρότητα και καθαρότητα και να σταματήσει να στηρίζει μονόπλευρα και μονοπωλιακά (και χωρίς νομικό έρεισμα!) τους μεγαλοποτοποιούς δηλαδή τα πέντε – δέκα άτομα που κατέχουν ούτως ή άλλως το 90% της αγοράς και παρά ταύτα επιχειρούν με κάθε είδους μεθοδεύσεις να εξαφανίσουν από την αγορά αποσταγμάτων εμάς, τους παραδοσιακούς «καζανάρηδες», που αντιπροσωπεύουμε μόλις το 10% του όγκου συναλλαγών, αλλά είμαστε 380.000 νοικοκυριά μικρών αμπελουργών/αγροτών και επιπλέον είμαστε οι μόνοι πραγματικοί

θεματοφύλακες της αληθινής παραδοσιακής απόσταξης και οι μόνοι γνήσιοι και πραγματικοί φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του παραδοσιακού αποστάγματος. Η κυβέρνηση με την απόφαση της και την εμμονή της σε αυτήν, εξυπηρετεί ξεκάθαρα τα συμφέροντα δέκα μεγάλων ποτοποιών, καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αμπελοκαλλιεργητών. Καλούμε τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές να τήρησουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και τα μεγάλα λόγια που ειπώθηκαν από τους ίδιους μέσα στα «καζάνια» μας, ότι θα στηρίξουν το παραδοσιακό χύμα τσίπουρο και θα προστατέψουν τα συμφέροντα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών της Θεσσαλίας. Δεν δύναται η στήριξή τους σε μία κυβέρνηση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση χιλιάδων αμπελοκαλλιεργητών της ευρύτερης περιοχής. Είμαστε στο σημείο μηδέν και η ανάκληση της απόφασης είναι μονόδρομος. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει τη σημερινή

κυβέρνηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ