ΕΛΙΣΑΙΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

«Αν μη τι άλλο είναι προκλητική η ομολογία πως θα συνεχίσουμε να χύνουμε το αίμα μας για τα αμερικάνικα συμφέροντα και μάλιστα αυτό να λέγεται την 70η επέτειο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Κορέα».

Με αυτή τη φράση έδωσε το περίγραμμα της κατάστασης που επικρατεί ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, που ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα “Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στην «κινούμενη άμμο» των αμερικανατοϊκών σχεδιασμών”, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής-Κτίριο Κατσίγρα, με πρωτοβουλία της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

«Όπως “γυρνά ο τέντζερης και βρίσκει το καπάκι”, έτσι και στη χώρα μας όλες οι κυβερνήσεις δεξιές, κεντρώες, συνεργασίας, “αριστερές”, “ταίριαξαν” διαβεβαιώνοντας τον λαό μας πως «δεν κινδυνεύουμε», «έχουμε ισχυρούς συμμάχους», «τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά», «το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας», «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας», «η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ μας προφυλάσσει» κοκ. Διαμορφώθηκε ένα πολιτικό «τόξο»: ΝΔ, ΚΙΝΑΛ–ΠΑΣΟΚ, ως και τον «αριστερό» ΣΥΡΙΖΑ, που επί διακυβέρνησής του φρόντισε να διευρύνει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, φέρνοντας τα drones εδώ στη Λάρισα, τα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο, προετοιμάζοντας τη νέα «Στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ», δηλαδή τη συμφωνία με τη οποία η Ελλάδα και κάθε στρατιωτική υποδομή της μετατρέπεται σε «αιχμή του δόρατος» για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Βαγενάς, περιγράφοντας στρουθοκαμηλισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων.

«Λένε πως η στρουθοκάμηλος, όταν διαισθανθεί τον κίνδυνο, χώνει το κεφάλι της στην άμμο. Κάπως έτσι δείχνουν κι οι ελληνικές κυβερνήσεις, χώνοντας βαθύτερα το κεφάλι τους στην «κινούμενη άμμο» των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών. Η διαφορά, ωστόσο, είναι πως αυτή η «εθελοτυφλία» δεν προκύπτει από τον φόβο, ούτε από ενδοτισμό της αστικής τάξης, από κάποια δηλαδή “δουλικότητα” προς τους αμερικανο-ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, αλλά από τα συμφέροντα της. Η αστική τάξη της Ελλάδας έχει ταχθεί ανοιχτά με τα συμφέροντα του ευρω-ατλαντικού ιμπεριαλισμού, έχει χαράξει τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, γιατί εκτιμά πως έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα δικά της συμφέροντα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που πήρε τη «σκυτάλη» της διαχείρισης αυτών των συμφερόντων, δεν διστάζει να ομολογεί, όπως έκανε πριν λίγο καιρό ο υπουργός Άμυνας, πως και στο μέλλον ο λαός μας θα συνεχίσει να χύνει αίμα στους πολέμους που εξαπολύουν οι ΗΠΑ ανά τον κόσμο», σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ αναφέρθηκε στον ρόλο και τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και στα ευρύτερα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, του Περσικού, των Βαλκανίων, «που διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κι επικίνδυνο τοπίο για τους λαούς και την ειρήνη».

«Στην «κινούμενη άμμο των ανταγωνισμών ανάμεσα σε αστικές τάξεις και ιμπεριαλιστικές ενώσεις κανένας λαός δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής!  Το εργατικό, λαϊκό κίνημα καλείται να δυναμώσει την πάλη του για να βγει η χώρα μας από τις «μυλόπετρες» των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και οργανώσεων, με τον λαό αφέντη στο τόπο μας», κατέληξε ο κ. Βαγενάς, καταχειροκροτούμενος από ένα πυκνό ακροατήριο που παρακολούθησε την εκδήλωση.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ