ΠΟΛΛΑ ΛΟΥΚΕΤΑ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΜΑΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙ ο Θύμιος Στατήρης ιδιοκτήτης τσιπουράδικου στον Τύρναβο

Ένας από τους πολλούς επαγγελματικούς κλάδους που πλήττεται την εποχή αυτή, είναι οι επαγγελματίες της εστίασης. Ίσως αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά σε αυτούς, γιατί το κράτος με την απαγόρευση της λειτουργίας τους, τους έδειξε ουσιαστικά το δρόμο για το λουκέτο.

Οι επαγγελματίες εστίασης πέρασαν τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης βλέποντας τον ημερήσιο τζίρο τους να πέφτει από 50% έως και 80% με αποτέλεσμα να βγάζουν τα λειτουργικά τους έξοδα και μόνο, ή «να μπαίνουν μέσα». Αναγκάστηκαν οι περισσότεροι να μετατρέψουν το κατάστημά τους σε οικογενειακή επιχείρηση κάνοντας εκπτώσεις στις σπουδές των παιδιών τους, αναγκάζοντας όλα τα μέλη της οικογένειας τους να δουλεύουν όσο και όποτε μπορούν για να επιβιώσουν στους δύσκολους καιρούς της κρίσης. Και όταν επιτέλους πήραν μια ανάσα, αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους ίσως για τους πιο αποδοτικούς μήνες του έτους με δραματική επίπτωση για τη μελλοντική λειτουργία τους.

Ο κλάδος της οργανωμένης εστίασης εκτός από το προσωπικό το οποίο απασχολεί είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με επιχειρήσεις τροφοδοσίας, κάβες, ποτοποιεία, με συνέπεια η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων να επηρεάζει όπως είναι φυσικό και τη βιωσιμότητα όλων αυτών των επιχειρήσεων. Χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν,  προβλέψιμος χρόνος για επαναφορά στους φυσιολογικούς ρυθμούς δεν μπορεί να οριστεί, η οικονομική απώλεια όλου αυτού του χρονικού διαστήματος είναι αδύνατον να αναπληρωθεί.

Ένας κλάδος με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην εργασιακή αγορά, με σημαντική συνεισφορά στην απασχόληση, που προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας δεν έτυχε της κατάλληλης στήριξης για την εξασφάλιση της επιβίωσης του. Σοβαρές προσπάθειες στήριξης από πλευράς της πολιτείας δεν έγιναν προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν όρθια τα καταστήματα εστίασης. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ουσιαστικά μεταθέτουν  τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες σε μελλοντικό χρόνο. Ακόμη και στην περίπτωση της σταδιακής άρσης αναστολής λειτουργίας, η ολιγάριθμη παρουσία πελατών και η μείωση τραπεζοκαθισμάτων δε θα τους βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο.

Για να ανοίξει το κάθε κατάστημα πρέπει ο επαγγελματίας να επενδύσει αρκετά χρήματα για προμήθειες, μετά από αυτές που πέταξε όταν αναγκάστηκε να  κλείσει  και βέβαια τα 800 ευρώ – που ακόμη δεν έφτασαν στα χέρια του- δε θα του φτάσουν για προμήθειες, ενοίκιο, απλήρωτους λογαριασμούς. Δαπάνες και έξοδα που θα παραμείνουν τα ίδια και θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά ενώ θα χρησιμοποιεί το ένα τρίτο της επιχείρησης του.

Οι ανεπανόρθωτες ζημιές της περιόδου της καραντίνας και το αντιπαραγωγικό μοντέλο λειτουργίας που ανακοινώθηκε για τη σταδιακή άρση των μέτρων θα οδηγήσει σε πολλά λουκέτα, σε χιλιάδες ανέργους  και τον κλάδο εστίασης στον απόλυτο μαρασμό.

Θύμιος Στατήρης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ