ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ANIMUS

Δείτε την επιστολή προς τους συναδέλφους τους που εργάζονται στον συγκεκριμένο όμιλο

«…πρώτη δικαιοσύνη η σωστή διανομή του ψωμιού…»
Γ.ΡΙΤΣΟΣ

Συνάδελφοι-ισσες, του ομίλου ANIMUS,
Γνωρίζετε ότι ο κλάδος μας, αυτός της ιδιωτικής υγείας, είναι ο πλέον κερδοφόρος τόσο πανελλαδικά άλλα και στην περιοχή μας. Η σκόπιμη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της δημόσιας υγείας, στην οποία οδήγησαν οι κυβερνώντες, τωρινοί και προηγούμενοι, αυτοί που με  περίσσιο θράσος  χειροκροτούσαν τους συναδέλφους μας νοσηλευτές του δημοσίου από τα μπαλκόνια, οδήγησε στην γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα.   Τεράστιες επενδύσεις έχουν γίνει, τόσο από ξένα funds αλλά και ντόπιους επενδυτές. «Χορός εκατομμυρίων» έγινε ακόμα και  μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αφού και στην  περιοχή μας δημιουργήθηκαν πάρα πολλές νέες μονάδες. Και ενώ το «χρήμα ρέει άφθονο» για τους επενδυτές, αντιστρόφως αντίθετη είναι η κατάσταση μας.

Ένας κλάδος που από το 2012 βρίσκεται χωρίς κλαδική σύμβαση και όπου έχουν καταργηθεί πολλά από τα θεσμικά μας δικαιώματα. Η πλειονότητα των εργαζομένων πληρώνεται με το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή τον κατώτατο μισθό χωρίς την αναγνώριση πτυχίων, προϋπηρεσίας, κτλ. αλλά και χωρίς ανθυγιεινό επίδομα σε ένα κλάδο κατ’ εξοχήν επιβαρυμένο  λόγω του αντικειμένου γεγονός που και η πανδημία του κορονοϊού το αποκαλύπτει. Πάρα πολλές οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τετράωροι, προγράμματα μαθητείας και πρακτικής εξάσκησης που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, σε χώρους που διαχρονικά λειτουργούν  με προσωπικό ασφαλείας. Η εντατικοποίηση είναι η καθημερινότητα μας.

Όλα αυτά βέβαια, πρέπει να έχουμε γνώση, είναι απαραίτητες συνθήκες για την κερδοφορία των ομίλων, όπου πάνω στο δικό μας ξεζούμισμα στηρίζουν τα κέρδη τους. Έτσι μέσα στα αστραφτερά  «παλάτια» τους και παρά την ένταση που βιώνουμε, θα  πρέπει να εργαζόμαστε και με χαμόγελο, γιατί έτσι θέλει να «πλασάρει» το κοινωνικό του προφίλ το αφεντικό.

Φαίνεται όμως ότι τίποτα δεν είναι αρκετό. Και αφού πρέπει να γίνουμε με το ζόρι αγοραστές και πωλητές καρτών υγείας,  υποχρεωμένοι βέβαια με αυτό τον τρόπο να δείξουμε το ενδιαφέρον μας για την επιχείρηση, έρχεται και η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας. Ήταν πολλά τα λεφτά που παίρναμε και τώρα πρέπει να ζήσουμε με τα μισά. Και η ένταση της δουλείας ήταν λίγη πριν και τώρα πρέπει να δουλέψουμε και για το συνάδελφο που αναγκαστικά είναι σε αργία. Φαίνεται ότι τίποτα δεν χορταίνει την ανάγκη του αφεντικού για κέρδος. Άλλωστε οι μεγαλεπήβολες επενδύσεις χρειάζονται χρήμα που εύκολα καταλαβαίνεις από πού προέρχεται.

«…πρώτη δικαιοσύνη η σωστή διανομή του ψωμιού…»

Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους που αντιλαμβάνονται την αδικία που δέχονται στο πετσί τους αλλά μπερδεύονται με το γεγονός ότι είναι  «νόμιμα τα μέτρα» του αφεντικού. Οι νόμοι που καταπιέζουν τους πολλούς και τους κάνουν να υποφέρουν πρέπει να θεωρούνται παράνομοι τόσο στην συνείδηση μας αλλά και στην πραγματικότητα. Τα «δωράκια» που έκανε η κυβέρνηση στην μεγαλοεργοδοσία με το πρόσχημα του κορονοϊού ήρθαν για να μείνουν όπως και παρέμειναν οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων. Μην σας γελάν οι υποσχέσεις για προσωρινά μέτρα. Τα όπλα αυτά, όπως η εκ περιτροπή εργασία, η αναστολή συμβάσεων αλλά και πολλές άλλες εκπλήξεις που μας ετοιμάζει η κυβέρνηση, για το καλό μας πάντα, είναι πολύτιμα στην φαρέτρα των εργοδοτών που θα τα χρησιμοποιούν οπότε κρίνουν την ανάγκη τους.

Αυτή η επίθεση είναι οργανωμένη και μόνο οργανωμένοι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Δίκαιος είναι ο αγώνας που αναζήτα «..δικαιοσύνη..» και «..σωστή διανομή του ψωμιού..» Τότε μόνο μπορείς να αισθάνεσαι «..περηφάνια..», όταν πολεμάς για τα δικά σου συμφέροντας και όχι για του αφέντη το φαΐ. Τη δική σας πραγματική βούληση δεν μπορεί να την καπηλευτεί κανένας με όσες «δηλώσεις» μπορεί να επικαλεστεί.

Ο αγώνας μας είναι συλλογικός και δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, αλλά αυτά που εκπροσωπούν.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και μαζί να αντιπαλέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε.

Δικαίωμα μας ο αγώνας για ζωή με αξιοπρέπεια.

Ανάγκη μας η δουλειά με δικαιώματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ