ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

“Ας γίνουμε η ασπίδα προστασίας των χιλιάδων προσφύγων που απειλούνται με έξωση από τις δομές. Ας γίνουμε μέρος του αντιρατσιστικού κινήματος που απλώνεται σε όλο τον κόσμο . Γιατί δεν υπάρχουν ζωές που έχουν μικρότερη αξία”.

Με αυτά τα λόγια μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας και πρόσφυγες προχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει 11.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τις δομές, τα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα χωρίς καμιά μέριμνα κοινωνικής ένταξης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος των προσφύγων περιέγραψε ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατεί και στη Λάρισα, με δεκάδες ανθρώπους να κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, ενώ έσπευσε να αναφερθεί και σε περιπτώσεις συμπατριωτών του που αν και μιλούν ελληνικά και έχουν εργασία ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αρνούνται να προχωρήσουν σε συμβόλαια ενοικίασης μαθαίνοντας πως πρόκειται για πρόσφυγες.

«Ζητάμε να δημιουργηθεί στη Λάρισα γραφείο χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων προκειμένου να μετακινηθούμε όπου υπάρχει δουλειά, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό», ανέφερε ο νεαρός πρόσφυγας, ενώ σε έντυπο υλικό που μοιράστηκε στους περαστικούς επισημαίνεται χαρακτηριστικά «αφήστε τα τριαντάφυλλα να στολίζουν την πόλη. Άστεγες οικογένειες και παιδιά δεν μπορεί να είναι στολίδια».

«Αυτή η απόφαση να πεταχτούν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς καμιά προοπτική, δείχνει ότι η κυβέρνηση αφήνει, αν δεν επιδιώκει κιόλας, τα πράγματα να κινηθούν σε μια κατεύθυνση δημιουργίας εντάσεων στις τοπικές κοινωνίες με ενεργοποίηση αντιδραστικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντανακλαστικών», επισημαίνουν από την πλευρά τους μέλη της Αντιρατσιστικής και αλληλέγγυοι, που με αφορμή τις εξελίξεις συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το πρόβλημα τόσων ανθρώπων που καλούνται άμεσα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ