Ο ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΠΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

Η Λαϊκή Συσπείρωση, πάγια εξέφραζε την αντίθεσή της στην ασκούμενη πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και στον κλάδο του Τουρισμού, γιατί η γιγάντωση του και η αναγωγή του ως «βαριά βιομηχανία» της χώρας που στηρίχθηκε στον αλλοδαπό και ακριβό τουρισμό, ωφέλησε βασικά το μεγάλο κεφάλαιο, που αποκόμισε και αποκομίζει τεράστια κέρδη (πάνω από 120 δις, τα τελευταία 8 χρόνια), μέσα από την άγρια εκμετάλλευση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, μόνιμα ή εποχιακά στις ξενοδοχειακές, τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, κυρίως στις μεγάλες.

Αυτό το μοντέλο του τουρισμού, στηρίζουν διαχρονικά η περιφέρεια Θεσσαλίας και οι άλλες περιφέρειες, οι δήμοι (είτε διοικούνται από τη Ν.Δ, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ), με τις πολιτικές τους και με τις δράσεις τουριστικής προβολής, τις συμμετοχές σε εκθέσεις στο εξωτερικό, με την διοχέτευση προγραμμάτων οικονομικής στήριξης σε επιχειρηματίες του τουρισμού, με την δημιουργία των καταδυτικών πάρκων, λιμενικών εγκαταστάσεων, οδικού δικτύου, άλλων υποδομών, με την έγκριση ΜΠΕ και την εκχώρηση και δημόσιας γης, για να γίνουν τουριστικές επενδύσεις και στην περιοχή μας, με ωφελημένους βασικά τους λίγους.

Παράλληλα, χρόνο με το χρόνο, αυξάνεται το τμήμα του πληθυσμού της χώρας μας που δεν μπορεί να κάνει διακοπές, γιατί το εισόδημά του μειώνεται δραστικά και το κόστος των διακοπών είναι ακριβό, συν το γεγονός ότι σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους δεν τους δίνεται η άδεια από αρκετούς εργοδότες ή τους δίνεται μέρος όποτε βολεύει την επιχείρηση και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς το επίδομα αδείας. Ακόμα, ένα μεγάλο μέρος κι απ’ αυτούς που κάνουν διακοπές, πάνε στα χωριά τους ή φιλοξενούνται από φίλους και συγγενείς.

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που στηρίζεται σε χρήματα των εργαζομένων, μετά την κατάργηση του ΟΕΕ, μειώθηκε θεαματικά και σε αριθμό δικαιούχων εργατοϋπαλλήλων και σε διάρκεια και σε επιδότηση, ενώ πετάχτηκαν εκτός οι συνταξιούχοι. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μια μικρή αύξηση των δικαιούχων για φέτος, για να μετριάσει τις συνέπειες της πανδημίας, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό και δεν αλλάζει αισθητά την παραπάνω πραγματικότητα. Σκεφθείτε ότι το 2009 είχαν διατεθεί 750.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού και πέρσι 150.000 περίπου.

· Η εκδήλωση της πανδημίας, έδειξε ότι αυτό το μοντέλο του τουρισμού που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα των πολλών, μπορεί να καταρρεύσει σε λίγο χρόνο, λόγω μιας πανδημίας, αλλά και από ένα πολεμικό επεισόδιο, ένα φυσικό φαινόμενο και κυρίως από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, της οποίας τα προεόρτια στον κλάδο, εκδηλώθηκαν πολύ πριν την πανδημία, με την χρεωκοπία του καπιταλιστικού κολοσσού της ΤΟΜΑΣ ΚΟΥΚ.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει ότι από την πανδημία, πλήττονται όλοι το ίδιο (εργαζόμενοι, μικροί και μεγάλοι του κλάδου), αποσκοπεί στην αποδοχή από τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού-επισιτισμού, της πολιτικής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση και η οποία ακόμα μια φορά μετακυλύει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών.

Όλοι είδαμε ότι η Ε.Ε, η κυβέρνηση της Ν.Δ, με την στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, όπως και οι κυβερνήσεις άλλων καπιταλιστικών χωρών, που πρόβαλλαν την ατομική ευθύνη και τον εγκλεισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί να κρύψουν την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και έλλειψη εξοπλισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, όταν πίεσαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του τουρισμού και των μεταφορών, μειώθηκαν έως καταργήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η τήρηση των προφυλάξεων από τον κορωνοιό, αφού τα κέρδη τους είναι πάνω και απο την ανθρώπινη ζωή.

Είναι ακόμα μια απόδειξη ότι η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαικών στρωμάτων.

Σ’ αυτή τη γραμμή κινείται και η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και ο πυρήνας της πρότασης της παράταξης ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια, που αγωνιάτε για την διασφάλιση του τουριστικού brand name που τώρα μπορεί να στηριχθεί και στον “υγιή προορισμό” για γερό διαπραγματευτικό και διαφημιστικό ατού για το αύριο, συμβαδίζοντας με τους σχεδιασμούς του τουριστικού κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουριστικού-Επισιτιστικού «θαύματος», όπως και πριν την πανδημία, ακόμα περισσότερο σήμερα, καταδικάζονται στην εξαθλίωση των 400-500 ευρώ και στην εκ’ περιτροπής εργασία. Να σημειώσουμε ότι η ΚΣΣΕ ξενοδοχουπαλλήλων καλύπτει το 10% του κλάδου. Τώρα δε με την απαράδεκτη νομοθέτηση του «Συν-Εργασία» που μειώνει έως και 20% τους μισθούς, καθώς και με τις μαζικές απολύσεις που έγιναν ή θα γίνουν, κανένας εργαζόμενος, άνεργος δε θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Η επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζόμενων στα ξενοδοχεία είναι στον αέρα. Οι ξενοδόχοι διατηρούν το δικαίωμα να μην ανοίξουν και να αναστείλουν τις συμβάσεις όσων εργαζομένων θεωρούν ότι έχουν «υποχρέωση». Αυτό σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση εισόδημα 534 ευρώ το μήνα και στη χειρότερη ΤΙΠΟΤΑ! Για τους εποχικούς εργαζόμενους στον επισιτισμό, που πήραν τον προηγούμενο χειμώνα επίδομα ανεργίας, δεν ισχύει καμιά υποχρέωση του εργοδότη να τους επαναπροσλάβει. Θα πάρουν επίδομα ανεργίας από τον Ιούνη μέχρι τον Αύγουστο. Όσοι δεν πήραν πέρσι επίδομα ανεργίας, δεν θα πάρουν ούτε αυτό το καλοκαίρι! Και τέλος, για τους χιλιάδες που εργάζονταν με μια από τις 16 άθλιες μορφές ελαστικής απασχόλησης, δεν προβλέπεται ΤΙΠΟΤΑ!! Δηλαδή ασφάλεια για ξενοδόχους, μεγαλοεπιχειρηματίες, ανασφάλεια για εργαζόμενους, μικροεπαγγελματίες, νησιώτες και γενικά για το λαό.

· Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να μη δεχτούν τη θυσία και άλλων δικαιωμάτων τους στο βωμό της επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας. Ήδη πλήρωσαν πολλά για τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης στον τουρισμό και δεν πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τη διαχείριση της κρίσης.

Στην πρώτη γραμμή της πάλης πρέπει να μπουν τα ζητήματα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων, των επαγγελματιών, γενικότερα του πληθυσμού.

Ø Μαζικά τεστ για τον κορωνοιό στους εργαζόμενους στους κλάδους του τουρισμού-επισιτισμού, μεταφορών και πλήρη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία τους, όπως και των πολιτών.

Ø Συνεχείς έλεγχοι από την διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφέρειας και την επιθεώρηση εργασίας στους τόπους δουλειάς, για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοιό, αλλά και τις επαγγελματικές ασθένειες και ατυχήματα.

Ø Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμου νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού, για τη κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Ιατρείων και του ΕΚΑΒ.

Ø Να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος, αλλά να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, Κ.Υ, που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προγράμματα του ΟΑΕΔ, επικουρικοί.

Ø Να αυξηθούν οι δημόσιες ΜΕΘ, να λειτουργήσουν πλήρως κλινικές και τμήματα που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν με την ανάλογη στελέχωση και εξοπλισμό και να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας με το προσωπικό τους, όταν χρειάζεται.

Ø Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, καμία μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας.

Ø Αποκλειστικά σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες υγείας, δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό.

· Παράλληλα η Λαική Συσπείρωση, διεκδικεί την λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης όλων των εργαζομένων του κλάδου, είτε ανοίξουν είτε όχι οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν, για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, όπως επίσης τα αιτήματα για την προστασία των μικρών επαγγελματιών του κλάδου.

Για τους εργαζόμενους

1. Όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να επαναπροσληφθούν σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Ν.1346/83 (άρθρο 8).

2. Να γίνει υποχρεωτική η ΚΣΣΕ των εργαζομένων στον Επισιτισμό.

3. Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων των Κλαδικών και των Τοπικών Κλαδικών ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό.

4. Σε περίπτωση που εποχικά ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα τίθενται σε αναστολή λειτουργίας με κυβερνητική ευθύνη, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

5. Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίγουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση περσινή περίοδο.

6. Όσοι απολύθηκαν να επιδοτούνται κανονικά από τον ΟΑΕΔ χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση. Να συμπεριληφθούν και οι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε πριν τον Γενάρη του 2020. Να καταργηθεί το πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους.

7. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία και τράπεζες. Να σταματήσουν όλοι οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφώνου.

8. Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021.

Για τους αυτοαπασχολούμενους του επισιτισμού – τουρισμού

· Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ σε όσους λειτουργούν σε ειδικό καθεστώς. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

· Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες. Άμεση επανένταξη στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, καταρχήν για το 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.

· Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα που διαρκούν τα μέτρα χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές.

· Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους, χωρίς προϋποθέσεις, μέχρι τον Σεπτέμβρη.

· Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους

· Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη μέχρι το τέλος του χρόνου.

· Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις.

· Μείωση στο ελάχιστο του ΦΠΑ, στην εστίαση.

Ø Ξεχωριστή μέριμνα πρέπει να υπάρξει για το δικαίωμα της εργατικής-λαϊκής οικογένειας για διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, με την εξασφάλιση της μηνιάτικης άδειας και του 14ου μισθού. Τετραπλασιασμός των δικαιούχων προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με ουσιαστική μείωση της συμμετοχής του κατόχου σε καταλύματα και μέσα συγκοινωνίας. Δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους. Φθηνές διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζομένων. Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μνημεία, μουσεία, στους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας μας. Να δημιουργηθούν δημόσιες και δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και ανέργων, που θα λειτουργούν όλο το καλοκαίρι. Να δημιουργηθούν δωρεάν χώροι αναψυχής (κάμπινγκ) για όλους τους νέους, με προσιτές τιμές ή και δωρεάν για τα νέα ζευγάρια, για τους άνεργους. Εδικές υποδομές για ΑΜΕΑ.

Ø Η Λαική Συσπείρωση, υπογραμμίζει ότι η σύγχρονη κοινωνική ανάγκη των εργατικών και λαϊκών μαζών για τις διακοπές, τον τουρισμό και την ψυχαγωγία, περιορίζεται από τις εκμεταλλευτικές σχέσεις του συστήματος που άμεσα περιορίζουν την αγοραστική δύναμη του εισοδήματός τους, καθώς στον καπιταλισμό είναι σχεδόν πλήρως εμπορευματοποιημένη η δυνατότητα ικανοποίησης αυτής της ανάγκης.

Η εμπορευματοποίηση αυτής της κοινωνικής ανάγκης, έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στη μη ικανοποίησή της, αλλά και στους εργαζόμενους του κλάδου, στην αξιοποίηση της χρήσης γης από την καπιταλιστική επιχείρηση που μετατρέπει σε εμπόρευμα ακόμη και φυσικές αξίες χρήσης όπως, ο ήλιος, η θάλασσα, το περιβάλλον, τον πολιτισμό.

Εμείς αντιμετωπίζουμε τόσο την τουριστική κοινωνική εργασία όσο και τους όρους κατανομής του προϊόντος της, σαν μέρος της συνολικής αντίληψής μας για τη δυνατότητα και αναγκαιότητα οι σχέσεις ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να εναρμονιστούν με τον κοινωνικό χαρακτήρα της εργασίας, να γίνουν κοινωνική περιουσία τα μέσα παραγωγής.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η λύση του πολιτικού προβλήματος, της κατάκτησης της εξουσίας από την εργατική τάξη. Μόνο με αυτή την προϋπόθεση μπορεί η τουριστική οικονομική δραστηριότητα να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί προς όφελος του λαού, σε αναλογία προς τη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, τις ενεργειακές, υδροδοτικές, αποχετευτικές και μεταφορικές υποδομές των πόλεων και της υπαίθρου, των αναγκών του κέντρου και της περιφέρειας, σε ισορροπία με τη φύση.

Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η ικανοποίηση του καθολικού δικαιώματος στον Τουρισμό, στην ανάπαυση, στις διακοπές και στην αναψυχή, χωρίς να είναι εμπόρευμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ