ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ- ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Λαϊκής Ενότητας

Εμπαιγμό αποτελούν τα μέτρα- ψίχουλα της κυβέρνησης για τα καταστήματα εστίασης που κλείνουν. Ουσιαστικά μεταφέρονται τα συσσωρευμένα χρέη στο μέλλον και υπονομεύεται συνολικά η βιωσιμότητά τους.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τα καταστήματα που κλείνουν αποτελούν κοροϊδία, αφού απλώς μεταφέρονται τα συσσωρευμένα χρέη, αλλά και οι υπόλοιπες οφειλές για το επόμενο διάστημα, προσβλέποντας ουσιαστικά σε ένα θαύμα, βάσει του οποίου θα συγκεντρώσουν έσοδα οι επαγγελματίες, ώστε να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεών τους και για το διάστημα που δεν λειτουργούν.

Η ειδική αποζημίωση των 534€ για τους εργαζόμενους και συνολικά τα μέτρα της κυβέρνησης, αποτελούν ψίχουλα, αφού δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά έξοδα διαβίωσης των απασχολουμένων στην εστίαση, αλλά ούτε και εκείνα της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Απαιτείται η λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης:
• Αύξηση της ειδικής αποζημίωσης για τους απασχολούμενους στην εστίαση, σε ύψος που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες διαβίωσης.
• Μείωση των ενοικίων κατά 40%, με αντίστοιχη κάλυψη από το Δημόσιο
• Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό, τουλάχιστον για τους επόμενους 6 μήνες
• Μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% για του επόμενους 12 μήνες
• Αναστολή πληρωμής όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των απασχολουμένων (επαγγελματιών και εργαζομένων) στην εστίαση, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021
• Απαλλαγή των επιχειρήσεων εστίασης από τα δημοτικά τέλη

Ο κλάδος εστίασης απασχολεί πάνω από 350.000 εργαζόμενους και ο κίνδυνος για κλείσιμο επιχειρήσεων με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης είναι υπαρκτός και θα έχει σαν αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.
Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τα αιτήματα των απασχολουμένων στον κλάδο της εστίασης και δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για την υπεράσπιση των εργοστασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ