ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤΣ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης μετά και από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν δημοτικοί σύμβουλοι στο ΕΠΑΛ της πόλης

Μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης, με επικεφαλής τους δημοτικούς συμβούλους Στέλιο Χατζηκράχτη και Νίκο Μπαντόγια επισκέφθηκαν πρόσφατα το ΕΠΑ.Λ Τυρνάβου και ενημερώθηκαν από την διευθύντρια κ. Νούλα Ελένη για τις δράσεις της σχολικής μονάδας καθώς και για τα προβλήματα, ιδιαίτερα τώρα που η πανδημία του κορωνοϊού είναι σε έξαρση στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα, η αύξηση του αριθμού των μαθητών του ΕΠΑ.Λ, κατά 50 μαθητές περισσότεροι από την περσινή χρονιά, έχει δημιουργήσει επί πλέον προβλήματα με την έλλειψη αιθουσών  διδασκαλίας.

Τα ημίμετρα που λαμβάνονται με την χρησιμοποίηση αιθουσών άλλων χρήσεων και την τοποθέτηση λυόμενων αιθουσών (ΚΙΒΟ) δεν λύνουν το οξυμμένο πρόβλημα, με συνέπεια να συνωστίζονται πάνω από 25 μαθητές σε αίθουσες του σχολείου. Ο συγχρωτισμός μεταξύ των μαθητών δεν αποφεύγεται και μάλιστα αυτές τις μέρες και επικίνδυνος είναι, εν όψι της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Επίσης τονίστηκε στην ενημέρωση, η έλλειψη καθηγητών ειδικοτήτων (2 μηχανολογίας και 2 νοσηλευτικής) αν και έχουν περάσει 2 μήνες από την έναρξη των μαθημάτων.

Ακόμη οι δυο καθαρίστριες (1 μόνιμης απασχόλησης και 1 μερικής) δεν επαρκούν, παρά τις εξαντλητικές προσπάθειες που καταβάλλουν για να τηρούνται οι χώροι καθαροί.

Ένα σωρό άλλα προβλήματα συντήρησης υποδομών όπως των κτιριακών και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των εργαστηρίων δεν λύνονται από την λειψή χρηματοδότηση προς τους Δήμους από το κράτος, μιας και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες ακολουθούν την ίδια τακτική με τις «κομμένες»  επιχορηγήσεις για τα σχολεία.

Η Δημοτική Αρχή της Ν.Δ. αποδείχθηκε ικανότατη να μην ενοχλεί καθόλου την κυβέρνηση της, με τα επείγοντα ζωτικά αιτήματα των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών του Δήμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση και ο Δήμος, με τα νέα δεδομένα πρέπει να πάρουν μια σειρά μέτρων με βάση τις αρμοδιότητές τους.

  • Ο δήμος να απαιτήσει από τον ΕΟΔΥ να ξεκινήσουν άμεσα μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης (δημόσιας και ιδιωτικής).
  • Μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά και για να υπάρξουν άμεσα, περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση των μαθητών από τις τοπικές κοινότητες προς τα σχολεία.

Οι μαθητές θέλουν τα σχολεία ανοιχτά και αυτό το έδειξαν με τις τελευταίες κινητοποιήσεις τους.

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς θέλουν τα σχολεία να λειτουργούν με ασφάλεια για όλους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ