ΕΞΟΥΘΕΝΩΜΕΝΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΕΙΝΚΥΛ (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου την Πέμπτη

Ένα εξουθενωμένο νοσοκομείο, με μειωμένα τακτικά χειρουργεία, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό και Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), το οποίο έχει μετατραπεί σε κέντρο αντιμετώπισης μιας και μόνον νόσου, του covid-19, περιέγραψε η διοίκηση της ΕΙΝΚΥΛ, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Τρίτης σε εξωτερικό χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ανακοινώνοντας συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του ΓΝΛ για την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης ΠΟΕΔΗΝ – ΟΕΝΓΕ για την κατάσταση στα Νοσοκομεία, τα μέλη της ΕΙΝΚΥΛ σημείωσαν πως το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι η μετατροπή των νοσοκομείων σε κέντρα αντιμετώπισης μίας νόσου, της COVID-19, ενώ στην κατεύθυνση αυτή κάθε άλλη δραστηριότητα στα νοσοκομεία περιστέλλεται.

«Δυστυχώς όλες οι θυσίες του προηγούμενου διαστήματος δεν έπιασαν τόπο. Πλέον φαίνεται καθαρά τώρα πως η κυβέρνηση έχασε χρόνο και δεν πήρε κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Ν. Νταφούλης, προσθέτοντας μάλιστα πως μόλις 4 παθολόγοι, ξεπερνώντας τα όριά τους, αντιμετωπίζουν 40 περιστατικά covid-19 στο ΓΝΛ.

«Κάθε γωνιά νοσοκομειακού χώρου, κάθε ανθρώπινος πόρος ανεξαρτήτως καταλληλότητας, ειδικότητας, ετοιμότητας και επάρκειας επιστρατεύεται στην συγκάλυψη της κρατικής ανευθυνότητας και της προσχεδιασμένης αδιαφορίας. Η ΠΦΥ παραμένει υποστελεχωμένη και πηγή άντλησης προσωπικού για κάθε χρήση, ενώ οι άρρωστοι με COVID-19 που δεν χρήζουν νοσηλείας παραμένουν οίκοι, ανασφαλείς, τρομαγμένοι και εγκαταλελειμμένοι.

Στο Γ.Ν. Λάρισας μόνον κάποια κλινικά Τμήματα διατηρούν επιλεκτική δραστηριότητα που απευθύνεται σε μη COVID-19 νοσηρότητα, και τα τακτικά χειρουργεία έχουν μειωθεί στο 20%. Οι οικονομικά εύρωστοι άρρωστοι του υπόλοιπου 80% θα απευθυνθούν για θεραπεία στις ιδιωτικές νοσοκομειακές επιχειρήσεις και οι υπόλοιποι θα αφεθούν στην τύχη τους και την φυσική επιλογή.

Ανεξέλεγκτα, χωρίς κάποιο κεντρικό σχεδιασμό της 5ης ΥΠΕ, το εξουθενωμένο από την χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση Γ.Ν. Λάρισας έχει μετατρέψει σχεδόν το 25% των κλινών του σε κλίνες νοσηλείας πασχόντων από COVID-19, χωρίς καμμιά πρόβλεψη για την ενίσχυση σε προσωπικό και Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Οι 4 εναπομείναντες υπηρετούντες παθολόγοι σε κατάσταση εξουθένωσης και ιδρυματισμού και χωρίς εφεδρείες, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε δυσανάλογο έργο.

Η προσθήκη επί πλέον κλινών ΜΕΘ για COVID-19 στο ΓΝΛ επιβάλλει την εκ των ενόντων εξυπηρέτηση των αναγκών με το ίδιο αριθμητικά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με εσωτερικές μετακινήσεις, αδιαφορώντας για την τήρηση των πρωτοκόλλων στοιχειώδους ασφάλειας.

Το Γ.Ν. Λάρισας πλέον έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ασφαλούς νοσηλείας περισσότερων ασθενών και μετατροπής επί πλέον κλινών σε κλίνες περίθαλψης αρρώστων με COVID-19.

Απαιτείται να διατεθεί άμεσα επί πλέον προσωπικό σε όλες τις περιπτώσεις που αναπτύσσονται νέες κλίνες COVID-19 με κεντρικό σχεδιασμό και αναλογική κατανομή στα Νοσοκομεία βάσει των δυνατοτήτων τους.

Η καθυστερημένη, ψευδεπίγραφη και με αγοραία κριτήρια «επίταξη» που ο νόμος 4745/2020 της 06/11/2020 εισαγάγει, ούτε έγκαιρη είναι ούτε αποτελεσματική, ελλείψει ενός πλαισίου κεντρικού σχεδιασμού και της άνευ όρων ένταξης σε αυτόν όλων των διαθέσιμων πόρων (ιατροί, νοσηλευτές, υλικά, ΜΑΠ, αντιδραστήρια) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι κινήσεις της ύστατης στιγμής για διορισμούς ιατρών και ειδικές κλίνες δεν αντιρροπούν τις επιτακτικές ανάγκες, ούτε αμβλύνουν τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες.

Η κυβερνητική κυνικότητα υπογραμμίζεται με την επίκληση από επίσημα χείλη αριθμητικών δεδομένων για προσλήψεις και υποδομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ουδέποτε επιβεβαιώνονται και συχνά αλληλοαναιρούνται», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της ΕΙΝΚΥΛ.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

    • Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στα Νοσοκομεία και στα Κ.Υ.
    • Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.
    • Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες (όπως έγινε με τις θέσεις των Μ.Ε.Θ.) με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων (πτυχίο και τίτλο ειδικότητας) όλων των υποψηφίων για το σύνολο των θέσεων, που έχουν προκηρυχθεί έως τώρα.

  • Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας, χωρίς αποζημίωση και άλλου είδους προνόμια.
  • Άμεση ένταξη όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων στον κεντρικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου και του 404 Γ.Σ.Ν. Λάρισας.
  • Ένταξη ιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα στον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  • Αύξηση και αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλων των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ