ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙ Η Ρούλα Σουρλαντζή -Ζαχαράκη πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου

Το Σεπτέμβριο του 2019 η Δημοτική Αρχή βρήκε έτοιμο και στρωμένο το δρόμο για την αντιμετώπιση των αδέσποτων στο Δήμο μας από την προηγούμενη.
Συγκεκριμένα :

Πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Τυρνάβου. Καθώς επίσης Τριμελή Επιστημονική Επιτροπή που γνωμοδοτεί για τα επικίνδυνα και άρρωστα ζώα.

Μητρώου δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών (Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς έχουν υποχρέωση (Ν.4039/2012 & Ν.4235/2014, Άρθρο 5))

Μνημόνιο συνεργασίας με το φιλοζωικό σωματείο AnimaL που εξασφαλίζει την συνδρομή των μελών του σωματείου στη σωστή και άμεση διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Ειδικό αφιέρωμα για ενημέρωση των Δημοτών μας στο site του Δήμου μας και εφαρμογή ειδικού ενημερωτικού σχολικού προγράμματος, σχεδόν σ΄όλα τα σχολεία του Δήμου μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Επιλογή και διαμόρφωση χώρου που πληρεί όλες τις νομικές προϋποθέσεις και μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε Δημοτικό Κτηνιατρείο.

Στις αρχές του 2019 η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε χρηματοδοτικό εργαλείο που καλύπτει ενέργειες των Δήμων για δημιουργία δομών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Καλούσαμε μάλιστα τότε τον Δήμαρχο να δημιουργήσει το πλαίσιο απορρόφησης των χρημάτων που δίνονταν στους Δήμους.

Έτσι από την πρώτη χρονιά μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη διαχείριση του θέματος των αδέσποτων και να προβεί σε στειρώσεις βαδίζοντας στο δρόμο της προηγούμενης Δημοτικής αρχής.

Φέτος διαπιστώνουμε μια αρρυθμία και μια αξιοπερίεργη αντιμετώπιση του θέματος.

Να έχουμε  τη θετική γνώμη που εξέφρασε κατά πλειοψηφία το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Αμπελώνα . Οι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων εκτός του συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης τάχτηκαν υπέρ των στειρώσεων.

Την πλειοψηφία της 5μελούς επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων του δήμου που γνωμοδότησε θετικά για την πραγματοποίηση των στειρώσεων.

Καθώς  και την θετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου.

Αλλά παρ όλα αυτά στις 10 Νοεμβρίου στο τελευταίο Δ.Σ. να  κλείνει η πόρτα στην ομάδα των ιδιωτών Γερμανών κτηνιάτρων που ζήτησε το χώρο των παλιών σφαγείων στον Αμπελώνα για να πραγματοποιήσει εκτεταμένες στειρώσεις αδέσποτων όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια.( υπενθυμίζω  την αρρυθμία ότι η εισήγηση της υπηρεσίας για να γίνει δεκτό το αίτημα των Γερμανών κτηνιάτρων μιλούσε για παρουσία τους στην περιοχή από τις 6 έως τις 13 Νοεμβρίου και το Δ.Σ. συνεδρίασε  10 Νοεμβρίου)

Αξίζει να σας θυμίσω ότι: κατά του αιτήματος τάχτηκαν οι 7 σύμβουλοι της πλειοψηφίας του δημάρχου, οι 4 της Δράσης Πολιτών και οι 4 της Λαϊκής Συσπείρωσης ενώ υπέρ της πραγματοποίησης των στειρώσεων τάχθηκαν οι 6 σύμβουλοι της Πόλης που Θέλουμε και οι 5 σύμβουλοι της “Συν Πολιτείας” καθώς και ο ανεξάρτητος Δ. Σ. κ. Χρίστος Μάμμος.

Γιατί δεν συνεχίστηκαν και φέτος οι στειρώσεις των αδέσποτων;  Μια κίνηση που αγκαλιάστηκε από όλους τους δημότες σε άπαντα τα Δημοτικά διαμερίσματα;

Μια κίνηση που οδηγεί στο σίγουρο δρόμο της μείωσης των αδέσποτων;

Πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα η Δημοτική αρχή;

Πώς μπορούμε να στειρώσουμε τα αδέσποτα της γειτονιάς μας;

Πέρασαν 15 μήνες και ακόμα να ανανεώσουν το site του Δήμου που αφορά τα αδέσποτα και δεσποζόμενα  ζώα. Εξακολουθεί να είναι αυτό που δημιούργησε για πρώτη φορά η προηγούμενη Δ. Α. του Παναγιώτη Σαρχώση.

Οι Δημότες  ζητούν απαντήσεις. Θα τις έχουν;

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ