ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΑΜΑΣΙ – ΔΑΜΑΣΟΥΛΙ

Σε κατάσταση έκτακτης  ανάγκης οι δήμοι Τυρνάβου, Φαρκαδόνας και η Δ.Ε. Ποταμιάς

Απανωτές είναι οι συσκέψεις σε Λάρισα και Δαμάσι για την εκτίμηση και αντιμετώπιση της κατάστασης μετά και τον χθεσινοβραδινό ισχυρό σεισμό, ενώ κλιμάκιο σεισμολόγων βρέθηκε το μεσημέρι στο Δαμάσι, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Παπαζάχο να ανακοινώνει την τοποθέτηση πρόσθετων σεισμογράφων στην περιοχή.

«Με πρώτο το Δαμασούλι ξεκινάμε την εγκατάσταση πρόσθετων σεισμογράφων στην περιοχή προκειμένου να συλλέξουμε στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στο να δώσουμε απαντήσεις για την κατάσταση», ανέφερε ο κ. Παπαζάχος, προσθέτοντας μάλιστα με νόημα πως «η μετασεισμική δραστηριότητα δεν είναι πάντα όπως τη φανταζόμαστε».
Ιδιαίτερα προσεκτικός στην τοποθέτησή του ο καθηγητής σεισμολογίας που παρακολουθεί για χρόνια το ρήγμα του Τυρνάβου κατέληξε λέγοντας ότι «έχουμε μια περίπτωση μιας δύσκολης σεισμικής ακολουθίας», επαναλαμβάνοντας πως θα εκτιμηθούν τα στοιχεία που θα προκύψουν, ενώ όπως έγινε γνωστό περισσότερα για τη χθεσινοβραδινή ισχυρή δόνηση θα γίνουν γνωστά με το πέρασμα του δορυφόρου από την περιοχή την ερχόμενη Δευτέρα.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη και στην Περιφέρεια, όπου παρουσία του γ.γ Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, τέθηκαν οι βάσεις του σχεδιασμού, με τον Περιφερειάρχη να θέτει ζήτημα μη εφαρμογής του lockdown που ανακοινώθηκε για το πρωί του Σαββάτου.
Ο Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε την τοποθέτηση οικίσκων σε Δαμάσι και Μεσοχώρι, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για τη συνέχιση των ελέγχων σε κτίρια και υποδομές και την ενίσχυση των συνεργείων με επιπλέον μηχανικούς.

Εξάλλου ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστήμιου Πατρών πραγματοποίησε αυτοψία στην παραποτάμια περιοχή του Μεσοχωρίου, με τους επιστήμονες να καταγράφουν ρευστοποιήσεις και διαφυγή νερού που προκλήθηκαν από τις δονήσεις.

Σημειώνεται πως με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιά και απόφαση του Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπως και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.

Ειρήνη Παπουτσή
ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ