ΆΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ

Δήλωση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αννας Βαγενά

Στη φωτογραφία βλέπουμε μία αίθουσα νηπιαγωγείου της Λάρισας ή μάλλον έναν διάδρομο, που χρησιμοποιείται ως αίθουσα νηπιαγωγείου. Σε τέτοιες αίθουσες επέστρεψαν τα παιδιά την περασμένη Δευτέρα. Είναι αυτός ο χώρος κατάλληλος; Πόσα παιδιά και υπό ποιες συνθήκες φιλοξενούνται σε αυτόν;

Τι έκανε η κυβέρνηση σε όλο το διάστημα του παρατεταμένου lockdown για να προετοιμάσει την επιστροφή των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στα σχολεία με ασφάλεια; Αραίωσε τα τμήματα; Προσέλαβε εκπαιδευτικούς; Προσέλαβε προσωπικό για τον εντατικό καθαρισμό των κτιρίων; Έλαβε κανένα άλλο μέτρο για να αμβλυνθούν οι χρόνιες παθογένειες των εκπαιδευτικών υποδομών, να διαμορφωθούν στοιχειώδεις συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του εκπαιδευτικού συστήματος, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε διαθέσιμα μέσα; Όχι.

Η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών άνοιξε με τρομακτική καθυστέρηση και τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν, με μοναδικό όπλο τον υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με self test. Το Υπουργείο Παιδείας, όμως, με απόφασή του αφαιρεί ένα self test την εβδομάδα από τον υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο στην εκπαιδευτική κοινότητα και εν τω μεταξύ ο αριθμός των σχολείων και των τμημάτων στην επικράτεια που κλείνουν εξαιτίας κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνεται ραγδαία. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 10/05/21, πρώτη μέρα επαναλειτουργίας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, μέχρι την Πέμπτη 13/05/21, τα σχολεία με κλειστά τμήματα λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού ανήλθαν από 10 σε 119.

Η ευθύνη για μία ακόμα φορά μετακυλίεται στους πολίτες και εν προκειμένω στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς. Η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά επιδεικνύει πώς εννοεί την αριστεία: “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ