ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ – ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Ανακοίνωση της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ. που καλεί στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις και ζητά σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο: 5θήμερο, 7ωρο, 35ωρο – Κάλεσμα στην κινητοποίηση και από τους γιατρούς ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού

Η Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην υγεία να συμμετάσχουν αγωνιστικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 10:00 π.μ και 07:30 μ.μ
στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας και όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία συνεχίζουμε τον αγώνα για να καταργήσουμε οριστικά και αμετάκλητα το προς ψήφιση κατάπτυστο εκτρωματικό νομοσχέδιο, που επιδιώκει να συντρίψει τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Αγωνιζόμαστε αποφασιστικά για την διαφύλαξη του κατοχυρωμένου εργατικού δικαιώματος για σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο.
Δεν θα τους επιτρέψουμε να καταργήσουν το 8ωρο και να ολοκληρώσουν το έγκλημα, επάνω στην προεργασία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Οι νοσοκομειακοί ιατροί έχουμε εμπειρία, δεδομένου ότι είμαστε από τους πρώτους κλάδους για τους οποίους νομοθετήθηκαν και εξειδικεύθηκαν οι αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβρη 2017 η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε εν μέσω κινητοποιήσεων την αποκαλούμενη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών. Από τότε προειδοποιούσαμε ότι ανοίγει δρόμος, ώστε μετά τους ιατρούς να πάρουν σειρά και οι λοιποί εργαζόμενοι.

Ο νόμος για τους νοσοκομειακούς ιατρούς βασίσθηκε στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/88 και προβλέπει:

Μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 48 ωρών, με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Οι 48 ώρες δεν είναι ο ανώτερος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, αλλά ο μέσος όρος! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας ιατρός μπορεί να δουλεύει για 12 ώρες, 5 μέρες τη βδομάδα, για τουλάχιστον ένα μήνα.
Νομοθέτηση του «opt-out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του ιατρού αύξηση του μέσου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις 48 στις 60 ώρες.

Διάκριση του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», με τις εφημερίες ετοιμότητας, στις οποίες ο ιατρός μπορεί να κληθεί ανά πάσα στιγμή να παρουσιαστεί στο νοσοκομείο, να μην προσμετρώνται στο 48ωρο και συνεπώς να μη θεωρούνται εργάσιμος χρόνος.
«Ισοδύναμο αντισταθμιστικό χρόνο» μέσα στις επόμενες 14 μέρες σε περίπτωση που παραβιασθεί η προβλεπόμενη εβδομαδιαία ανάπαυση.

Οι ομοιότητες με το τωρινό νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας είναι εμφανείς, όσον αφορά στον χρόνο εργασίας, το οποίον επί πλέον επικουρικά επιδιώκει να εξουδετερώσει συνολικά και οριστικά τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η καθιέρωση του 8ωρου εδώ και 135 χρόνια και ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας βρίσκονται στην καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Κατά την εξέλιξη της πανδημίας, παρ’ όλον ότι οι αντίσταση του υγειονομικού κινήματος έχει αποτρέψει επί του παρόντος την πλήρη εφαρμογή του νόμου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες διοικήσεις νοσοκομείων τον επικαλούνται για να αναγκάσουν τους ιατρούς σε υπερεργασία με περικοπή του δικαιώματος του ρεπό, προσπαθώντας να καλύψουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν. Σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για παράδειγμα όταν αυξήθηκαν οι κλίνες Μ.Ε.Θ εν μέσω πανδημίας, για να καλυφθούν οι εφημερίες εφαρμόστηκε σε πολλές περιπτώσεις η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας. Οι ιατροί έφτασαν να εργάζονται 12 ώρες τη μέρα για 5 μέρες τη βδομάδα ή περισσότερο!

Ο ισχυρισμός για δήθεν «ατομική συναίνεση των ιατρών» στην αύξηση του χρόνου εργασίας τους εξαϋλώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει τα φαινόμενα αυταρχισμού, τα εκατοντάδες «εντέλλεσθε», την ασφυκτική πίεση για υπερεφημέρευση. Στην περίπτωση αυτή η «ελεύθερη συναίνεση» του εργαζομένου μόνον θυμηδία προκαλεί.

Αν αυτά συμβαίνουν στους ιατρούς του Ε.Σ.Υ, είναι πασιφανές τι θα συμβεί στους υπαλλήλους και τους εργάτες του ιδιωτικού τομέα, εκεί όπου κυριαρχεί με απόλυτο τρόπο ο καπιταλιστικός νόμος του κέρδους. Τα ίδια λοιπόν και χειρότερα θα ισχύσουν και με το 10ωρο, με την δήθεν ελεύθερη βούληση του ανυπεράσπιστου και απομονωμένου εργαζομένου να υποτάσσεται στις πιέσεις της εργοδοσίας στα πλαίσια της ανισότιμης σχέσης.

Σήμερα ματαιώνουμε τα σχέδια τους. Αγωνιζόμαστε:
κατά της κατάργησης του 8ώρου,

κατά της διεύρυνσης της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας»,

κατά της βαρβαρότητας του συστήματος του «ενεργού και ανενεργού χρόνου»,

κατά της προώθησης της εργοδοτικής και κρατικής παρέμβασης στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων και της αμφισβήτησης καίριων και βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων,

κατά των νέων εμποδίων στην απεργία,

κατά του ηλεκτρονικού φακελώματος στα Σωματεία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να αποσυρθεί αμέσως το αντεργατικό έκτρωμα. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας: 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο,

Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ

O Σύλλογος Ιατρών Ε.Σ.Υ.- Ειδικευομένων του Π.Γ.Ν.Λ. συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση στις 16/6/2021 ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Την απεργιακή κινητοποίηση προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ