ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ανακοίνωση του τμήματος Αλληλεγγύης και Δικαιωμάτων της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων γιορτάζεται κάθε 20ή Ιουνίου από το 2001, με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης το 1951, της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων» και τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να επιληφθεί τη μετεγκατάσταση 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β` Παγκόσμιου Πολέμου.

Σήμερα, με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, υπάρχουν πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που έχουν εκτοπιστεί με τη βία – διπλάσιος αριθμός σε σχέση με 20 χρόνια πριν – λόγω των πολέμων και των διώξεων.

Το ιστορικό φαινόμενο των προσφυγικών μετακινήσεων δεν αντιμετωπίζεται τοπικά με αυταρχισμό και ξενοφοβία. Τους τελευταίους μήνες μείναμε σπίτια μας για να προστατέψουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Κάποιοι άλλοι όμως, εγκαταλείπουν σπίτια, πόλεις και πατρίδα ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Μπροστά στα εκατομμύρια των προσφύγων, των ξεριζωμένων, των διωκόμενων από πολέμους, φτώχεια, αυταρχικά καθεστώτα, δεν μπορούμε παρά να αγωνιστούμε με κάθε μέσον, ώστε οι χιλιάδες πνιγμένοι στη Μεσόγειο, τα συρμάτινα τείχη, να αποτελέσουν σύντομα μια τραγική ανάμνηση.

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καλούμε τις κοινότητες και την κυβέρνηση να επισπευσθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να πάρουν χαρτιά και άσυλο, τα παιδιά των προσφύγων να γραφτούν στα σχολεία, όλα τα καµπ να µπουν στο πρόγραµµα των εµβολιασµών, να πάρουν ΑΜΚΑ.

Να σταµατήσουν τώρα οι εξώσεις από τα ξενοδοχεία.

Να σταματήσουν οι παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και στον Έβρο.

Να υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση στα Προ.Κε.Κα.

Η ζωή με αξιοπρέπεια αρμόζει σε κάθε άνθρωπο. Καθήκον κάθε ανθρώπου, κάθε δημοκρατικού πολίτη είναι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στις Διεθνείς Συνθήκες για τους πρόσφυγες και ο αγώνας για την παύση των πολέμων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ