ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Στην Βουλή φέρνει το πρόβλημα με αναφορά που κατέθεσε ο Β. Κόκκαλης την 

Για άλλη μια φορά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης καταθέτει αναφορά στον Υπουργό Εσωτερικών επισημαίνοντας σε έντονο ύφος τις καθυστερήσεις και παραλείψεις στην κατεδάφιση των κόκκινων σπιτιών, στα προβλήματα στέγασης στα κοντέινερ, στην μη πίστωση των χρηματικών ενισχύσεων σε πολλούς σεισμόπληκτους, με αφορμή και τα πρόσφατα δημοσιεύματα ακόμη και αθηναικών μέσων, ενώ δεν παραλείπει ο Βουλευτής, να τονίσει για άλλη μια φορά την κυβερνητική τακτική της επικοινωνίας και όχι της ουσίας.

Αναλυτικά η αναφορά του κ. Κόκκαλη: Έξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, εύλογα αναμέναμε ότι πλέον θα αντικρίζουμε εικόνες ανασύστασης και ανάπλασης των σεισμόπληκτων χωριών του Δήμου Τυρνάβου και Ελασσόνας και ότι η ζωή των κατοίκων θα είχε εμφανή σημάδια ανάπλασης. Αντ’  αυτών όμως, ακόμη και 6 μήνες μετά, παραμένουν τα χαλάσματα στην ίδια ακριβώς θέση που έπεσαν την ώρα του σεισμού, και είναι έτοιμα να καταρρεύσουν τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα.

Μέχρι σήμερα αν και έχουν εκδοθεί συνολικά 80 πρωτόκολλα κατεδάφισης επικίνδυνων ετοιμόρροπων σπιτιών, στους δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου δεν έχει εκτελεστεί καμία κατεδάφιση, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί επίσημα αν οι δήμοι ή οι ιδιώτες θα αναλάβουν τα έξοδα κατεδάφισης ενώ η έλλειψη μηχανικών ειδικά στο δήμο Ελασσόνας δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η εγκατάλειψη της Πολιτείας είναι εμφανής καθώς, το έργο της στεγαστικής αποκατάστασης παραμένει κενό γράμμα, γεγονός που μαρτυρούν οι  περισσότερες από 200 οικογένειες που ζουν σε κοντέινερ συνολικού εμβαδού 36 τ,μ, ή 24 τ.μ. το καθένα, ενώ άλλοι μένουν σε τροχόσπιτα, κάποιοι φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ενώ αρκετοί αναγκάστηκαν να μετακομίσουν και να νοικιάσουν σπίτια σε άλλες περιοχές. Άλυτα παραμένουν μέχρι σήμερα μια σειρά μεγάλων και βασικών προβλημάτων ζωτικής σημασίας για τους σεισμοπαθείς καθώς δεν έχει πιστωθεί σε όλους τους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα των 600 ευρώ ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν πάρει την επιδότηση για τις οικοσυσκευές.

Η λέξη «ντροπή», είναι επιεικής για να αποτυπώσει την στάση της Πολιτείας, η οποία κατά την συνήθη πολιτική της, με την απομάκρυνση των μέσων επικοινωνίας από την περιοχή, εγκατέλειψε τους σεισμόπληκτους, ακολουθώντας εξάλλου το δόγμα της «αφού δεν φαίνεται το πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα».

Κι όμως για όλους εμάς, που ζούμε στην Θεσσαλία, που συνεχίζουμε να επισκεπτόμαστε τους κατοίκους υπό το φως μόνο της ημέρας και όχι των καμερών, τα προβλήματα και φαίνονται και υπάρχουν. Και χρέος μας είναι να τα επιλύουμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πληγέντες.

Κι αν τόσο καιρό δεν μας ακούτε και δεν αφουγκράζεστε την ανάγκη των πληγέντων, τώρα που ακόμη και τα Αθηναϊκά Μέσα φιλοξενούν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παραλείψεις και μεγάλες καθυστερήσεις στην κατεδάφιση των σπιτιών που έχουν κριθεί ετοιμόρροπα, για κινδύνους υγείας που ελλοχεύουν και για ανυπαρξία στήριξης ακόμη και στο επίδομα των 600 ευρώ, ίσως τώρα υπό των φως των αθηναϊκών μέσων, δείτε επιτέλους τα προβλήματα.

Παρακαλώ για τις άμεσες και δέουσες ενέργειες του Υπουργείου για την άμεση επίλυση και δρομολόγηση των ανωτέρω.

Σας επισυνάπτεται δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΕΘΝΟΣ»».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ