Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ

Άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση με ερώτηση προς τους  Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μελιβοία και στο Δήμο Αγιάς συνολικά, με αίτημα να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω πλημμύρας, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής  και Τομεάρχης Εσωτερικών, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :

« Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις τελευταίες μέρες τη Θεσσαλία, με σφοδρές  πλημμυρικές βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας, έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες ζημιές τόσο στο οδικό όσο και στο αγροτικό δίκτυο περιοχών του νομού Λάρισας,  αναμένεται δε , σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις, να συνεχίσουν με την ίδια ένταση και τις επόμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία «Αθηνά», που χτύπησε και το νομό μας, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε αγροκαλλιέργειες της περιοχής Μελιβοίας Αγιάς, αλλά και συνολικά στην περιοχή του Δήμου, ειδικότερα δε στην παραγωγή του κάστανου, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα ολόκληρης της Ευρώπης.

Ως αποτέλεσμα, οι καλλιεργητές, εδώ και τέσσερις ολόκληρες ημέρες, αδυνατούν να προσεγγίσουν τα κτήματά τους και να περισυλλέξουν τα κάστανα, τα οποία κινδυνεύουν να γίνουν βορά σε αγριογούρουνα και τρωκτικά που ενδημούν στη περιοχή. Σημειωτέον ότι ο καρπός των καστανιών που πέφτει στη γη είναι εξαιρετικά ελαφρύς και ευάλωτος, και εύκολα παρασύρεται από τους χειμάρρους που δημιουργούν οι τρέχουσες ακραίες καιρικές συνθήκες.

Στην περιοχή της Λακέρειας, έχουν καταστραφεί μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες, ενώ η αγροτική οδοποιία έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Επιπλέον, τα παράλια του Δήμου χτυπήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι υποδομές έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς ζητούν άμεσα να κηρυχθεί ο Δήμος  Αγιάς σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με την ένδειξη «πλημμυροπαθής περιοχή», πριν από την ακριβή καταγραφή των εκτεταμένων ζημιών, οι οποίες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν την παρούσα στιγμή, αφού οι βροχοπτώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ειδικά οι καλλιεργητές καστάνου, αλλά και άλλων περιοχών της Θεσσαλίας, έχουν ήδη υποστεί μεγάλες απώλειες της παραγωγής τους λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων και χρειάζονται την άμεση στήριξη της πολιτεία, ενώ και οι  υποδομές της περιοχής έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές

Ζητώ άμεσα την παρέμβαση της Πολιτείας και των αρμόδιων υπουργείων και την κήρυξη του Δήμου Αγιάς σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ως «πλημμυροπαθούς περιοχής». Επιπλέον, αιτούμαι έκτακτα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης για την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου, ο οποίος βάλλεται σκληρά και αλλεπάλληλα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, αλλά πλέον και από την ακρίβεια, καθώς και την ενίσχυση του Δήμου  για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζημιών του στην αγροτική οδοποιία και τις υποδομές»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ