ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΗΜΕΡΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

Εγκύκλιο με την παροχή οδηγιών για τη χορήγηση αδειών απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών για την τρέχουσα αποστακτική περίοδο (2021-2022) εξέδωσε σήμερα η ΑΑΔΕ ανοίγοντας το δρόμο στους διήμερους αμπελουργούς να αποστάξουν και φέτος μετά από την εξασφάλιση της σχετικής άδειας.

Η ΑΑΔΕ προχώρησε στην έκδοση της εγκυκλίου μετά από έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έκανε λόγο για μια καταστροφική χρονιά και για την ύπαρξη μη επιλέξιμων ποσοτήτων σταφυλιών.

Πιο συγκεκριμένα στην εγκύκλιο που υπογράφει ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλής αναφέρονται τα εξής:

“Κατόπιν του σχετικού εγγράφου της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το οποίο οι αμπελοκαλλιεργητές – κάτοχοι μη επιλέξιμων προς οινοποίηση σταφυλιών, λόγω της μειωμένης, εξ αιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων (βροχοπτώσεις, πλημμύρες, καύσωνας) σε αρκετές περιοχές της χώρας (πολλές εκ των οποίων κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας), ποιότητας οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, δύνανται, κατά την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο, να οδηγήσουν τη συγκεκριμένη ποσότητα σταφυλιών σε λοιπούς προορισμούς, σύμφωνα με τη σχετική ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Προκειμένου για την ομαλή λειτουργία των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) εξαιρετικά και για την τρέχουσα αποστακτική περίοδο (2021-2022) δύναται, να χορηγηθεί άδεια απόσταξης στεμφύλων στους αμπελοκαλλιεργητές οινοποιήσιμων αλλά μη επιλέξιμων προς οινοποίηση σταφυλιών, τα οποία, σύμφωνα με τις σχετικές βεβαιώσεις των οικείων Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και την υποβαλλόμενη από αυτούς δήλωση συγκομιδής οδηγήθηκαν από τους εν λόγω σε λοιπούς κατά νόμο προορισμούς.

Ευνόητο είναι, ότι κατά τα λοιπά θα πρέπει να τηρηθούν οι σχετικές διατάξεις του ν.2969/01 καθώς και οι εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί για την εφαρμογή του νόμου αυτού”.

ΞΕΣΦΡΑΓΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΜΒΥΚΕΣ

Μετά από αυτή την εξέλιξη από την Τρίτη 26 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση αδειών απόσταξης και το ξεσφράγισμα των αμβύκων. Για τη διαδικασία θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ