ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών Νοσηλευτικής

Ενώ η πανδημία ξαναφουντώνει, τα νοσοκομεία δεν αντέχουν να περιθάλψουν άλλους ασθενείς, οι οποίοι μένουν εκτεθειμένοι τόσο απέναντι στη πανδημία όσο και στην αντιμετώπιση άλλων αναγκών τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κυβέρνηση ακολουθώντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ενισχύει το κοινωνικό αυτοματισμό, επιχειρώντας να κρύψει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.

Η κατάσταση των νοσοκομείων της Λάρισας είναι οριακή! Οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό εμποδίζουν την λειτουργία του νοσοκομείου. Η προσπάθεια των εργαζομένων να ανταποκριθούν στις συνθήκες της πανδημίας και τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας (διπλοβάρδιες και δεκάδες οφειλόμενα ρεπό) είναι ηρωική, (όπως και πριν την υγειονομική κρίση) αλλά η απουσία υποδομών έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία στην κατάρρευση.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες φοιτητές και σπουδαστές της νοσηλευτικής (από ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ) που κάνουμε τη πρακτική μας στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτές τις άθλιες συνθήκες, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο και την υγεία μας!! Ενώ η εκπαίδευση είναι ο βασικό λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε στο χώρο αυτό, αναγκαζόμαστε να εκτελούμε χρέη διαφόρων ειδικοτήτων προσωπικού (βοηθοί θαλάμου, τραυματιοφορείς ακόμη και αποθηκάριοι) προκειμένου να καλύψουμε τα τεράστια κενά στελέχωσης με καθόλου έως ελάχιστη αμοιβή!

Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνες συνθήκες εργασίας αφού οι ελλείψεις σε υλικό εξοπλισμό είναι τεράστιες και τη στιγμή που καλούμαστε να μπούμε σε κόβιντ κλινικές, δεν έχουμε διαθέσιμα όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες υψηλής προστασίας κλπ) αλλά και την κατάλληλη εκπαίδευση για τη σωστή προστασίας μας!!

Τη νεολαία που η κυβέρνηση κατηγορούσε ως την κύρια αιτία διασποράς του κορονοϊού όλο το προηγούμενο διάστημα, και ταυτόχρονα είχε παγώσει τις σπουδές της με την αναστολή της πρακτικής να είχε ξεπεράσει και τους 8 μήνες, σήμερα μας ρίχνει στη πρώτη γραμμή χωρίς να ενδιαφέρεται για την προστασίας μας!!

Δεν θα τους περάσει!! Οι φοιτητές με αυτοθυσία, και παρόλες τις δύσκολες συνθήκες είμαστε στο πλάι των εργαζομένων, παλεύουμε για να μη καταρρεύσει τελείως το ΕΣΥ, χωρίς όμως να κλείνουμε τα μάτια στη κυβέρνηση και την πολιτική της! Στηρίζουμε τα σωματεία, τους επιστήμονες και τους μαζικούς φορείς και ζητάμε μέτρα για την προστασία της υγείας μας! Ζητάμε εδώ και τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, για να ανασάνει το νοσοκομείο! Είναι πρόκληση να πληρώνουν αδρά τους κλινικάρχες και για εμάς να μη δίνουν δεκάρα!

Συγκεκριμένα, διεκδικούμε εδώ και τώρα:

• Μέτρα ατομικής προστασίας και κατάλληλη εκπαίδευση για σωστή χρήση τους!

• Εξασφάλιση ουσιαστικής εκπαίδευσης των φοιτητών στο νοσοκομείο και όχι αξιοποίησή τους για κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού.

• Πληρωμή στο ύψος του κατώτατου μισθού, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα!! Πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εργαστούν και δεύτερο 8ωρο στην ημέρα προκειμένου να ζήσουν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και τη ψυχική τους υγεία.

• Στηρίζουμε τα αιτήματα των υγειονομικών και μαζικών φορέων! Ζητάμε ενίσχυση του ΕΣΥ με αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθολικό και δωρεάν εμβολιασμό με ταυτόχρονα δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ.

• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημίωση!!

• Καμία σκέψη διακοπής των σπουδών και πρακτικής μας! Να πάρουν τώρα μέτρα για να κάνουμε μαθήματα και πρακτική με ασφάλεια.

Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι οι φοιτητές θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους Διοίκηση του Νοσοκομείου, 5η ΥΠΕ, Υπουργείο Παιδείας-Υγείας και η Κυβέρνηση!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ