ΌΛΑ ΜΠΑΧΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ  ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΑΤ

Το κείμενο υπογράφουν οι αγρότες-μέλη της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας Χρήστος Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Καλογιάννης, Θωμάς Καραγιώργος και Ελένη Σταγιάννη

Την άποψη ότι εδώ και 2,5 χρόνια, μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Ν.Δ., στον αγροτικό τομέα επικρατεί ένα μπάχαλο, τόσο με τις κάκιστες πληρωμές και αποζημιώσεις των αγροτών, όσο και με τις  τρομακτικές-υπέρογκες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, στα αγροτικά εφόδια και γενικά στο κόστος παραγωγής, εκφράζουν μέσω κοινής επιστολής, οι τέσσερις κατ’ επάγγελμα αγρότες-μέλη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, κ.κ.  Χρήστος Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Καλογιάννης, Θωμάς Καραγιώργος και Ελένη Σταγιάννη.

Παράλληλα, τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναφέρουν ότι μέσα σε όλο αυτό το δυσμενές κλίμα, έρχονται να προστεθούν οι λανθασμένες αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αιφνιδιάζουν τους αγρότες,  για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια,  τις διασταυρώσεις ΟΣΔΕ με το Κτηματολόγιο και τις παράνομες εξαιρέσεις αγροτεμαχίων από τις ενισχύσεις λόγω διασταυρωτικού έλεγχου με την ΑΑΔΕ.

Τέλος, τα 4 μέλη-αγρότες της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, κλείνουν, επισημαίνοντας ότι  η κυβέρνηση της ΝΔ  του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να στηρίξουν τον αγροτικό κόσμο και οδηγούν τους αγρότες σε απόγνωση, ενώ αναφέρουν ότι  αυτή η κυβέρνηση των άριστων αχρήστων πρέπει να φύγει!!!

Αναλυτικά, ολόκληρη η κοινή παρέμβαση των τεσσάρων αγροτών- μελών της Ν.Ε., έχει ως εξής: 

«Οι αγρότες της χώρας μας, εδώ και δυόμιση (2,5) χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ, βιώνουν μια δραματική κατάσταση στον πρωτογενή τομέα, που δυστυχώς δεν έχει προηγούμενο.

Αρχικά, στον τομέα των πληρωμών των αγροτών, επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο, αφού-στην κυριολεξία-εδώ και δυόμιση χρόνια δεν υπήρξε ούτε μια σωστή πληρωμή επιδοτήσεων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων και είναι ενδεικτικό της όλης αρνητικής κατάστασης, το γεγονός ότι σε μόλις δυόμιση χρόνια, στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν αλλάξει τρείς (3) πρόεδροι.

Είτε πληρωμές Ενιαίας Ενίσχυσης, είτε πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, είτε πληρωμές αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, είτε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις λόγω πανδημίας, έχουν έναν κοινό παρονομαστή, που ακούει στο όνομα ΜΠΑΧΑΛΟ.

Λάθη, καθυστερήσεις, αδικίες και παράδοξα, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν κάθε φορά την όποια πληρωμή σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Πέραν της όλης κάκιστης κατάστασης που επικρατεί στο θέμα των πληρωμών, η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιτείνει και μεγεθύνει το πρόβλημα, με αποφάσεις στο γόνατο, που δεν μπορεί να τις κατανοήσει νοήμων νους, οι οποίες αιφνιδιάζουν (πάντα αρνητικά) τους αγρότες.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι τελευταίες αποφάσεις όπως για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια ανεξαρτήτως ποσού, που στην πράξη θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα, τις διασταυρώσεις με το Κτηματολόγιο, που δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε στο 30% σε ολόκληρη τη χώρα, τις παράνομες εξαιρέσεις αγροτεμαχίων από τις ενισχύσεις λόγω διασταυρωτικού έλεγχου με την ΑΑΔΕ, είναι μόνο μερικά θέματα που αγανακτούν τους Έλληνες παραγωγούς και καλλιεργητές.

Μέσα σε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση, ήρθε να προστεθεί  η υπέρογκη και δυσβάσταχτη αύξηση του αγροτικού ρεύματος, μέσω της «Ρήτρας Αναπροσαρμογής», που σχεδόν διπλασιάζει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να καθίστανται οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ασύμφορες, ενώ την ίδια στιγμή, ΥΠΑΑΤ, υπουργείο Περιβάλλοντος και κυβέρνηση συνολικά, δεν ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας των αγροτών, γεωργών και κτηνοτρόφων.

Την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες της τεράστιας αύξησης στο πετρέλαιο κίνησης, με 1,45 ευρώ το λίτρο και ταυτόχρονα «τρέχουν» οι υπέρογκες αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια, με ρυθμό που δεν μπορούμε να τον παρακολουθήσουμε, έχοντας ως φυσικό επακόλουθο, την τρομακτική εκτίναξη του κόστους παραγωγής, σε δυσθεώρητα ύψη.

Δυστυχώς, σε μια εποχή που ο αγροτικός κόσμος είναι αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής και της ακρίβειας, η κυβέρνηση της ΝΔ  του Κυριάκου Μητσοτάκη,  αλλά και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να στηρίξουν τον αγροτικό κόσμο, αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και οδηγούν τους αγρότες σε απόγνωση, τον πρωτογενή τομέα συνολικά σε οικονομικά αδιέξοδα και την ελληνική ύπαιθρο σε κοινωνικό μαρασμό.

Επιτέλους, ΤΕΛΟΣ, αυτή η κυβέρνηση των άριστων αχρήστων πρέπει να φύγει»!!!

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ