ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δεκάδες αγρότες του δήμου Αγιάς συμμετείχαν στη μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από την Αγιά και κατέληξε έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Λάρισα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου πρώην δήμου Νέσσωνα και Ελάτειας.

Οι αγρότες διεκδικούν να μη γίνει περικοπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, να ενισχυθούν για την απώλεια εισοδήματός τους μέσα στην πανδημία, να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, να προχωρήσει άμεσα η καταβολή προκαταβολών αλλά και αποζημιώσεων στο 100% για τις καταστροφές από τους παγετούς που σημειώθηκαν 8 μήνες πριν.

Η κινητοποίηση αυτή ήταν η τρίτη μέσα σε έναν μήνα, καθώς προηγήθηκαν μαζική συγκέντρωση με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Αγιάς και συγκέντρωση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα.

Οι αγρότες συναντήθηκαν με εκπρόσωπο της περιφέρειας και ζήτησαν δημόσια δέσμευση – ανακοίνωση ότι η Περιφέρεια στηρίζει τα δίκαια αιτήματα τους.

Στην συγκέντρωση που έγινε έξω από την περιφέρεια ο Αντώνης Τσακνάκης, εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς, σημείωσε μεταξύ άλλων πως, «ήρθαμε εδώ σήμερα πολλά νέα παιδιά γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον κορονοϊό. Δεν υπάρχει καμιά βοήθεια από την κυβέρνηση. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές τα κόστη παραγωγής -πετρέλαια, ρεύμα, εργόσημα – δεν υπάρχει καμία βοήθεια από κανέναν»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει το κράτος να συνεχίσει να δίνει τις ενισχύσεις στους συναδέλφους γιατί αποτελούν ένα βασικό εισόδημα. “Χτυπιόμαστε» από τις συνέπειες της πανδημίας και των όποιων μέτρων έχει πάρει κυβέρνηση και έχουμε και το γεγονός της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και των χαμηλών τιμών που συνεχίζουμε να διαθέτουμε τα προϊόντα μας. Δεν θα δεχτούμε να χαθούμε συνδεδεμένες και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα χαθούν. Και αυτό είναι αποτέλεσμα και κέρδος αυτού του αγώνα μας, του αγώνα που έχουμε δώσει εδώ και ένα μήνα και με συλλαλητήριο στην Αγιά και με κάθοδο στην Αθήνα. Σήμερα είμαστε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για μια ακόμα φορά διεκδικώντας το αυτονόητο, να μην μας πάρουν λεφτά από την τσέπη, από αυτά που μας έχουν πάρει ήδη. Ζητάμε να ενταχθεί το μήλο στα προϊόντα που θα ενισχυθούν λόγω των επιπτώσεων των μέτρων της κυβέρνησης που έχει πάρει για την πανδημία, λόγω ότι δεν λειτουργούσε η εστίαση, ότι ήταν 50-50 η αγορά και είχαν μειωθεί οι εξαγωγές. Τα προϊόντα μας πουλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές, εξευτελιστικές ή έμειναν αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Και τρίτο είναι το θέμα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, που δε δόθηκαν σε όλους ούτε σε όλα τα προϊόντα και η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει εξοφληθεί το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων».

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες. Έτσι μαζί με την συνεδρίαση των συλλόγων για την αποτίμηση των μέχρι τώρα κινητοποιήσεων, ετοιμάζεται μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη στις 11 π.μ.

Ταυτόχρονα, σταθμό στη δράση τους θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη στις 19 Δεκέμβρη, στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, όπου καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης των αγροτών.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Σε σχέση με την ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας, οι αγρότες κατέθεσαν υπόμνημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που αποτυπώνει την αναγκαιότητα αυτή, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία.:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΓΙΑΣ
Προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Δήμος Αγιάς, ένας Δήμος με αγροτικό χαρακτήρα, ο οποίος καλύπτει όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς της ΠΕ Λάρισας, και με την οικονομία του σχεδόν στο σύνολό της να στηρίζεται στις δενδρώδεις καλλιέργειες (μήλα, κάστανα, κεράσια αμύγδαλα, κτλ) εκφράζει την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα στην αγροτική παραγωγή μετά τις δυσβάστακτες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής με την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, φάρμακα, λιπάσματα, τιμολόγια αγροτικού ρεύματος.
Για την περιοχή της Αγιάς, η μηλοπαραγωγή είναι η κινητήριος δύναμη της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης και πιστεύουμε ότι η παραδοσιακή αυτή καλλιέργεια της περιοχής δεν θα μπορέσει να σταθεί χωρίς άμεση και ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία.
Πολλές οικογένειες θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά, ενώ εκφράζονται έντονα φόβοι για τις δυσκολίες που θα υπάρξουν τις χρονιές που οι εμπορικές τιμές των μήλων θα είναι χαμηλές.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια προσπάθεια των νέων να μείνουν και να καλλιεργήσουν στην περιοχή. Για να μπορέσουν όμως να παράγουν χρειάζονται την άμεση και ουσιαστική βοήθεια της πολιτείας δεδομένου του όλο και αυξανόμενου κόστους παραγωγής των προϊόντων.
Ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος του κόστους παραγωγής ενός στρέμματος μηλοκαλλειέργειας το οποίο καλείται να καλύψει ο παραγωγός και συν της άλλης να ανταγωνιστεί τους αντίστοιχους παραγωγούς των άλλων χωρών .Στα παρακάτω οικονομικοτεχνικά στοιχεία αποτυπώνονται ενδεικτικά οι απαιτήσεις 1 στρ μηλοκαλλιέργειας με τις σημερινές συνθήκες .
• Το πετρέλαιο που απαιτείται για την εκτέλεση καλλιεργητικών εργασιών μιας χρονιάς είναι περίπου 70 λίτρα στο στρέμμα με το κόστος του να ξεπερνά τα 105ευρώ στο στρέμμα.
• Για τους εργάτες γης που απαιτούνται για εργασίες κλαδέματος, αραιώματος ,συγκομιδής κλπ το κόστος ανέρχεται στα 400 ευρώ.
Για την λίπανση 1 στρ μηλοκαλιέργειας χρειάζονται τουλάχιστον 200 κιλά λίπασμα ,και με αγορά 80 λεπτά το κιλό το κόστους ανέρχεται στα 160 ευρώ.
• Για την φυτοπροστασία τα έξοδά είναι μέσο όρο 400 ευρώ.
• Για την άρδευση της καλλιέργειας 1 στρ, και χωρίς τις φετινές αυξήσεις ρεύματος χρειάζονται τουλάχιστον 50 ευρώ.
• Η εισφορά στον ΕΛΓΑ είναι 80€/στρέμμα
• Το κόστος απόσβεσης του κεφαλαίου για ένα στρ μηλοκαλλιέργειας ανέρχεται στα 100 ευρώ
συμπεριλαμβανομένου του κόστους εγκατάστασης(αγορά δέντρων, προετοιμασία εδάφους, εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος κλπ).
Αθροίζοντας τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία για την καλλιέργεια 1 στρ μηλοκαλλιέργειας ,το κόστος ανέρχεται στα 1295 ευρώ.
Ένα στρέμμα μηλοκαλλιέργειας παράγει μέσο όρο 4 τόνους μήλα και με μέση τιμή πώλησης 0.35 ευρώ ο παραγωγός λαμβάνει 1400ευρώ το στρέμμα.
Καλείται λοιπόν ο αγρότης να ζήσει την χρονιά με κέρδος 105 ευρώ το στρέμμα και από εκεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ, χαράτσι ΕΝΦΙΑ και γενικά όλα τα έξοδα διαβίωσης μιας οικογένειας ,πράγμα αδύνατον.
Από την άλλη πρόκειται για ένα προϊόν με τιμή τα τελευταία χρόνια που δεν ακολουθεί τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής του και ενώ ο καταναλωτής το αγοράζει πολύ πάνω από ένα ευρώ ο παραγωγός δεν πουλά πάνω από 0,35 λεπτά εδώ και χρόνια.
Για αυτούς τους λόγους διεκδικούμε άμεσα και λόγω των έκτακτων συνθηκών που διανύουμε να ενταχθούν τα μήλα στα προϊόντα που θα ενισχυθούν με την λεγόμενη κορονοενίσχυση.
Να ενταχθούν τα μήλα και να υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος αφού είναι προϊόν που υπέστη σοβαρή οικονομική ζημιά από τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μειώθηκε πέρυσι η τιμή και έμειναν αδιάθετες ποσότητες μήλων στα ψυγεία. Πολλά μήλα πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής απλά να φύγουν από τα χέρια των παραγωγών και να μειώσουν την χασούρα. Όλα αυτά σαν συνέπεια των μέτρων για την καραντίνα, της μειωμένης λειτουργίας λαϊκών αγορών 50/50, και κλεισίματος καταστημάτων εστίασης). Μειώθηκαν επίσης οι εξαγωγές.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποδείχνεται από το υπόμνημα μας ότι τα μήλα τηρούν όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση και το υπουργείο ώστε να αποζημιωθούν για τις επιπτώσεις που είχαν στο εισόδημα των παραγωγών τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μετά τιμής
Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί Δήμου Αγιάς


902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ