ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Η ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου για το νέο εργατικό δυστύχημα

Το νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα που συνέβη το Σαββατοκύριακο στην βιομηχανική περιοχή της Λάρισας, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας παραγωγής ζωοτροφών Doca Pet  είναι ακόμα μια τραγική απόδειξη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι. Ένας νέος άνθρωπος έχασε την ζωή του κι ένας ακόμη συνάδελφος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση από έκρηξη σε κλίβανο του εργοστασίου που έκαναν την εγκατάστασή .

Ο φόρος αίματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι είναι βαρύς καθώς τα τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο, ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του κάθε τρεις ημέρες. Είναι ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης για λογαριασμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Η προστασία της ζωής μας αντιμετωπίζεται ως κόστος και για αυτό καταλήγουμε διαρκώς εκτεθειμένοι σε θανάσιμους κινδύνους. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε τα υγιεινομικά πρωτόκολλα  για την πανδημία στους χώρους δουλειάς έχουν γίνει λάστιχο.

Το έδαφος για την πρόκληση ατυχημάτων στρώνεται από την εντατικοποίηση της δουλειάς, την εργασία μέχρις εξαντλήσεως. Γιατί πόσο ασφαλής είναι ένας εργαζόμενος που δουλεύει μέχρις τελικής πτώσεως ; Όταν η υπερωριακή απασχόληση είναι μόνιμο φαινόμενο επειδή η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού είναι βασικό γνώρισμα στους περισσότερους εργασιακούς χώρους ; Όταν μάλιστα με νόμο (Χατζηδάκη) διαλύεται το 8ωρο- δηλαδή ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας ;

Σε αυτές τις συνθήκες είναι καθημερινό φαινόμενο τα εργατικά ατυχήματα σε χώρους εργασίας πολλά από τα οποία δεν καταγράφονται καν  καθώς είναι μεγάλη η πίεση που ασκεί η εργοδοσία στους συναδέλφους για να μην διεκδικούν κανένα μέτρο ασφαλείας γιατί αυτό είναι «επιζήμιο»-«κάνει κακό» στην επιχείρηση και τους ίδιους .

Ταυτόχρονα για τους περισσότερους χώρους δουλειάς(κάτω από 20 άτομα) δεν προβλέπεται τεχνικός ασφαλείας, γιατρός εργασίας ενώ στην πλειοψηφία(και των μεγάλων) δεν υπάρχουν επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας ή και να υπάρχουν είναι μόνο στα χαρτιά. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους έχουν απαξιωθεί, είναι υποστελεχωμένοι και υπολειτουργούν αδυνατώντας να κάνουν τακτικούς ελέγχους στο σύνολο των εργασιακών χώρων.

Γι΄αυτό κανείς δεν δικαιούνται να αναζητήσει τα αιτία στην κακιά στιγμή –την κακιά την ώρα ,γιατί πότε δεν είναι. Η εντατικοποίηση της δουλειάς  και η έλλειψη μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας έχουν έναν κοινό παρονομαστή  : την εξασφάλιση ακόμη περισσότερων κερδών  για τους επιχειρηματικούς ομίλους!

Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να απαντήσουν δυναμικά το επόμενο διάστημα και να απαιτούνε καθημερινά άμεσα μέτρα ασφαλείας, τη δημιουργία Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλείας και να σταματήσει τώρα η εντατικοποίηση της εργασίας.

Καμία ανοχή στο έγκλημα και στην πολιτική που λογαριάζει την προστασία της ζωή μας ως κόστος.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στο συνάδελφο που δίνει την μάχη για την ζωή του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ