ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΛΟΓΩ ΤΡΟΜΕΡΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου επιδίδονται το τελευταίο διάστημα φαρμακοποιοί και ασθενείς οι οποίοι εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν ψάχνουν απεγνωσμένα σε φαρμακαποθήκες, σε άλλα φαρμακεία σε κάθε άκρο της Ελλάδας για να βρουν φάρμακα που έχουν ανάγκη.

Οπως έλεγε στο paidis.com έμπειρος φαρμακοποιός η κατάσταση είναι δραματική και ο ίδιος μετά από τόσα χρόνια δουλειάς είναι η πρώτη φορά που αναγκάζεται να ψάξει να βρει φάρμακα ευρείας χρήσης σε συναδέλφους του σε όλη την Ελλάδα, έχει κάνει ταξίδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να εντοπίσει και να αγοράσει φάρμακα που ασθενείς – πελάτες του έχουν ανάγκη ενώ είναι καθημερινό φαινόμενο οι πολλές επικοινωνίες με φαρμακαποθήκες τόσο στο νομό όσο και σε άλλες περιοχές μήπως και βρεθεί κάποιο περίσσευμα σε φάρμακα.

Ανάλογος είναι και ο Γολγοθάς ων ασθενών οι οποίοι με τη συνταγή ανά χείρας ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο τα φάρμακα που έχουν ανάγκη και σε πολλές περιπτώσεις επιστρέφουν άπραγοι στο σπίτι τους με αποτέλεσμα να επισκέπτονται εκ νέου τους γιατρούς για να τους γράψουν διαφορετική αγωγή και ξαναβγαίνουν στους δρόμους επισκεπτόμενοι και πάλι τα φαρμακεία της περιοχής τους.

Φαρμακευτικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα υποστηρίζουν ότι για τις ελλείψεις ευθύνονται οι αθρόες εξαγωγές φαρμάκων σε χώρες του εξωτερικού ενώ μόλις χθες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, με μια ανακοίνωση καταπέλτη για τον ΕΟΦ κάλεσε τον υπουργό Υγείας να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να εξομαλυνθεί η αγορά των φαρμάκων, διότι η κατάσταση αγγίζει τα όρια του τραγικού, όσον αφορά στις ελλείψεις.

Οπως αναφέρει, με Δελτίο Τύπου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, κατήγγειλε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων λόγω κυρίως των παράλληλων εξαγωγών. «Τα αντανακλαστικά του ΕΟΦ ήταν άμεσα αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ προς την αντίθετη κατεύθυνση», τονίζει εμφατικά ο ΦΣΑ.

Έτσι, δύο ημέρες αργότερα, στις 19 Ιανουαρίου 2022 ο ΕΟΦ, εξέδωσε απόφαση Περί Άρσης κάθε απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων.

«Μια ενέργεια πρωτοφανής η οποία δε λαμβάνει υπόψιν της κυρίως τους Έλληνες ασθενείς, που δεν μπορούν να έχουν τα απαραίτητα τους φάρμακα εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και δευτερευόντως τους Έλληνες φαρμακοποιούς που εν μέσω rapid test, διανομή self test κτλ. δίνουν καθημερινά μάχη στην κυριολεξία για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν φάρμακα για τη θεραπευτική αγωγή των ασθενών», επισημαίνει ο Σύλλογος.

Το θεσμικό όργανο των φαρμακοποιών Αττικής, αναμένει άμεσα, την παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ