ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 33ο Δ.Σ. ΚΑΙ ΣΤΟ 31ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κοινή επιστολή των γονέων και εκπαιδευτικών των δύο σχολείων

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, ο σύλλογος εκπαιδευτικών του 33ου Δημοτικού Σχολείου και του 31ου Νηπιαγωγείου Νέας Σμύρνης Λάρισας λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την αναστολή λειτουργίας τμημάτων του σχολείου και την μετακίνηση εκπαιδευτικών σε άλλες σχολικές μονάδες δηλώνει ότι :

Τα τελευταία δύο χρόνια βιώνουμε όλοι, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μία απίστευτη κατάσταση πίεσης, φόβου και άγχους λόγω της πανδημίας. Οι συνέπειες από την μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας σε επίπεδο κοινωνικό και οικονομικό είναι αβάσταχτες και γίνονται ακόμα μεγαλύτερες στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της συνοικίας μας.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εκπαίδευση είναι τραγική. Το μεγάλο διάστημα που έμειναν κλειστά τα σχολεία και λειτούργησαν με τηλεκπαίδευση, έθεσε πολλούς μαθητές εκτός εκπαιδευτικών διαδικασιών καθώς αυτοί δεν είχαν τα απαραίτητα μέσα για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση (τα tablet δόθηκαν αφού είχε τελειώσει η τηλεκπαίδευση, ελλιπής πρόσβαση στο Διαδίκτυο κ.α). Το φαινόμενο παρατηρήθηκε κυρίως στην κοινότητα των Ρομά που αποτελεί μεγάλο κομμάτι της περιοχής και κατά συνέπεια και των μαθητών μας.

Με το άνοιγμα των σχολείων και από τη μέχρι τώρα αναζήτηση που κάνουμε ως εκπαιδευτικοί σχετικά με τους μαθητές που απουσιάζουν, διαπιστώσαμε ότι αρκετοί δυσκολεύονταν στη διενέργεια και δήλωση των self-test και γι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνει η ομάδα του ΕΟΔΥ στην κοινότητα κάθε Τρίτη και Πέμπτη μεσημέρι. Επίσης θα θέλαμε να τονίσουμε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην επικοινωνία με τις οικογένειες αρκετών μαθητών μας (λόγω μη σταθερής διαμονής – συχνών αλλαγών τηλεφωνικών συνδέσεων κ.α) και για αυτό θα θέλαμε άμεσα οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς να παρέμβουν ουσιαστικά.

Τα σχολεία έχουν ανάγκη από μέτρα που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι μέτρα που θα τα αποδυναμώσουν. Στη παρούσα κατάσταση ζητάμε :

1. Τη μη αναστολή τμημάτων κα τη μη μετακίνηση εκπαιδευτικού προσωπικού εν μέσω της χρονιάς η οποία θα διαταράξει τη λειτουργία όλης της μονάδας, καθώς μαθητές που ανήκουν σε αυτά τα τμήματα όταν προσέρχονται στο σχολείο θα παρακολουθούν σε τμήματα που δεν ανήκαν και βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο μάθησης και ύλης. Ας σημειωθεί επίσης ότι μεγάλος αριθμός μαθητών απουσιάζει από τα σχολεία λόγω της εξάπλωσης του COVID-19 στην πόλη της Λάρισας, και δεν πρέπει αυτό να είναι κριτήριο για την αναστολή της λειτουργίας ενός τμήματος.

2. Ζητάμε την άμεση κάλυψη του κενού της κοινωνικής λειτουργού στο σχολείο μας.

3. Να καλύπτονται άμεσα οι δάσκαλοι/ες τμημάτων του σχολείου μας που για λόγους υγείας απουσιάζουν πέρα των 15 ημερών.

4. Να καλυφθούν έστω και τώρα οι ελλείψεις σε παράλληλες στηρίξεις σε παιδιά που έχουν πρόβλημα – ένας για κάθε παιδί.

5. Να ξεκινήσει επιτέλους μια ουσιαστική συζήτηση για τις μαθησιακές ανάγκες και προτεραιότητες ενός μεγάλου αριθμού μαθητών/τριών μας, που ανήκουν σε ιδιαίτερες πολιτισμικές ομάδες (κοινότητα Ρομά), με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (πολιτεία, δήμος, συνοικία, πανεπιστήμιο).

Την παραπάνω ανοιχτή επιστολή στηρίζει και ο διαμεσολαβητής της κοινότητας Ρομά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ