ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΜΟΣ: Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Τον εφιάλτη των τελευταίων μηνών που βίωσε στην κόλαση της Ουκρανίας που βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου με τη Ρωσία περιγράφει μιλώντας στο paidis.com ο Λαρισαίος δάσκαλος που είναι αποσπασμένος από το υπουργείο Παιδείας σε σχολεία του Κιέβου για να διδάξει την ελληνική γλώσσα σε Ουκρανούς μαθητές που έχουν ως γλώσσα επιλογής την Ελληνική.

Οπως αναφέρει αν και το Κίεβο είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανορωσικά σύνορα το πολεμικό κλίμα είναι έντονο στην καθημερινότητα των κατοίκων οι οποίοι αν και δεν έχουν διακόψει καμία από τις δραστηριότητές τους δείχνουν ετοιμοπόλεμοι να αντιμετωπίσουν την όποια ρωσική απειλή.

Την ίδια ώρα έχουν ετοιμαστεί τα καταφύγια τόσο κοντά στα σχολικά συγκροτήματα όσο και στις γειτονιές της πόλεις ενώ οι κάτοικοι έχουν επιδοθεί σε αγορές εφοδίων ώστε να έχουν εξασφαλισμένη τροφή και είδη πρώτης ανάγκης σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης.

Οπως αναφέρει ο κ. Σίμος και ο ίδιος όπως και όλοι οι Ελληνες δάσκαλοι έκαναν τις προμήθειές τους και έμαθαν για τον τρόπο διαφυγής και προφύλαξης στα καταφύγια αλλά και για την επικοινωνία τους με την ελληνική πρεσβεία σε περίπτωση που έμεναν στη χώρα για να εξετάσουν τρόπους διαφυγής.

Μάλιστα ο Λαρισαίος εκπαιδευτικός εξαίρει το ήθος και την υπευθυνότητα του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας και του προξενείου που βρίσκεται όλες τις ώρες του 24ωρου κοντά στους Ελληνες που έχουν να διευθετήσουν κάποιο θέμα ειδικά αυτό το επικίνδυνο διάστημα.

Ο κ. Σίμος όπως και όλοι οι Ελληνες εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι στην Ουκρανία ειδοποιήθηκε από τον Ελληνα συντονιστή εκπαίδευσης στην Ουκρανία Ηλία Ιωαννάκη ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το αργότερο μέχρι το πρωί της περασμένης Κυριακής την Ουκρανία για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα όπως και έκαναν.

Από πρόσφατη εκδήλωση στο τμήμα Νέων Ελληνικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου του Κιέβου

Ο ίδιος εγκατέλειψε με κρύα καρδιά τη χώρα που εργάζεται τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας ότι ο αποχαιρετισμός με τους Ουκρανούς συναδέλφους του ήταν ιδιαιτέρως συγκινητικός και οι δεσμεύσεις για επιστροφή από το σύνολο των Ελλήνων ήταν συνεχείς προς όλους τους συναδέλφους τους.

Τώρα η σκέψη του κ. Σίμου που επέστρεψε από την κόλαση και είναι ασφαλής στη Λάρισα είναι στους μαθητές του και στις οικογένειές τους, στους φίλους που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια στην Ουκρανία και σημειώνει ότι οι Ουκρανοί είναι ένας λαός ομόδοξος που αγαπά την Ελλάδα και τους Ελληνες και έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους παρέχοντας άψογη φιλοξενία σε όσους Ελληνες βρίσκονται στη χώρα τους.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη συζήτηση ο κ. Σίμος εύχεται να επικρατήσει τελικά η ειρήνη και να κερδίσει η λογική και η διπλωματία, ώστε να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στο σχολείο και στους μαθητές του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ