ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΓΙΝΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο βουλευτής μίλησε στην εκδήλωση της ΔΑΚΕ καθηγητών Λάρισας και ζήτησε να διορθωθεί το λάθος και να δημιουργηθεί πρότυπο σχολείο

«Η σημερινή ημέρα, ημέρα γιορτής, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, μας υπενθυμίζει ότι η Ορθοδοξία και τα Γράμματα είναι αυτά που αιώνες τώρα, έχουν διαμορφώσει την ελληνική εθνική συνείδηση και την διατήρησαν ακέραιη σε πολύ δύσκολους καιρούς». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της ΔΑΚΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

Διεθνούς κύρους πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε επίσης ότι «ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τρία χρόνια τώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, πάμε από κρίση σε κρίση, πριν προλάβουμε να πούμε “δόξα το Θεό” λέμε “βοήθα Παναγιά”.  Ελληνοτουρκική κρίση, υβριδικός πόλεμος στον Έβρο και τα νησιά, προσφυγικό και μεταναστευτικό σε πρωτόγνωρη ένταση, πανδημία, από την οποία ελπίζουμε τώρα να μπορέσουμε να βγούμε, φυσικές καταστροφές, “Ιανός”, σεισμοί και τώρα πόλεμος στην ευρύτερη γειτονιά μας. Πόλεμος, ο οποίος μας αγγίζει ιδιαίτερα γιατί επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, με συνέπειες που βιώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες άλλα και εμείς στο πετσί μας, τα ελληνικά νοικοκυριά, από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Ευτυχώς, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία έχουμε πολιτική σταθερότητα πρώτα από όλα, και κυβέρνηση Μητσοτάκη. Φανταστείτε ποια θα ήταν η κατάσταση της χώρας σήμερα αν υπήρχε αστάθεια, αν είχαμε ασταθείς κυβερνήσεις, αν δεν υπήρχε πολιτική σταθερότητα, αν είχαμε πολυκομματικές κυβερνήσεις. Και αν δεν είχαμε πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους, του οποίου οι προτάσεις λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Μεταρρυθμίσεις και προσλήψεις στην εκπαίδευση

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι παρά τις αλλεπάλληλες κρίσης δεν κάμφθηκε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. Όπως είπε «στον χώρο της παιδείας, έγιναν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και στους τρείς βαθμούς της εκπαίδευσης.

Μπήκε τέλος, επιτέλους, στο άσυλο της ανομίας στα πανεπιστήμια, τα οποία πια δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, ξέφραγο αμπέλι. Καταργήθηκε δια νόμου το άσυλο της ανομίας. Στα πανεπιστήμια δεν κινδυνεύει η διακίνηση ιδεών, είναι ελεύθερη. Και το βήμα θα ολοκληρωθεί, όταν, το ειδικό σώμα αστυνόμευσης που ψηφίσαμε με νόμο θα αναλάβει θέση, προκειμένου αδιατάρακτα να επιτελεί το πανεπιστήμιο την αποστολή του.

Προχωρήσαμε στην καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια για να μπει ένα τέλος σε αυτή τη φενάκη που ζούμε πολλά χρόνια, που οι οικογένειες έχουν την αίσθηση ότι τα παιδιά περνούν στα πανεπιστήμια και δημιουργούμε μετά στρατιές αιωνίων φοιτητών. Γιατί, όταν, σχεδόν με λευκή κόλλα, μπαίνει κανείς σε ένα τμήμα το οποίο δεν έχει καμία αξία στην αγορά εργασίας, αδυνατεί να τελειώσει τις σπουδές του, οι οικογένειες πληρώνουν, αιμορραγούν οικονομικά, νοικιάζουν σπίτια σε άλλες πόλεις, σε άλλους νομούς. Και το αποτέλεσμα είναι ότι όταν φτάνει η ώρα του λογαριασμού συνειδητοποιούμε τη φενάκη όλου αυτού, ότι το παιδί “πέρασε στο πανεπιστήμιο”. Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης είναι ένα σημαντικό βήμα και για την αναβάθμιση των σπουδών των ίδιων των πανεπιστημίων.

Είναι πολύ σημαντικό ότι δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση των δημοσίων ΙΕΚ. Ήδη διαβάζω ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτά. Σε όλο τον κόσμο -και στην Ευρώπη ιδιαίτερα- υπάρχει ενδιαφέρον για την επαγγελματική εκπαίδευση. Εδώ στην Ελλάδα, το ξέρετε καλύτερα από εμένα, είναι αντεστραμμένοι οι όροι. Η πλειοψηφία, το 70-75% πάει στο γενικό Λύκειο και πολλοί λίγοι σε επαγγελματικά, γιατί, δυστυχώς, οι στρεβλώσεις πολλών χρόνων οδήγησαν σε αυτό το φαινόμενο. Πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Και βεβαίως, εσείς το γνωρίζετε καλύτερα από όλους, υπήρξαν μαζικοί διορισμοί στην εκπαίδευση. Όχι μόνον στην Ειδική Αγωγή άλλα και στη Γενική Εκπαίδευση, που έλειπαν γιατί ο μέσος όρος των εκπαιδευτικών, των δασκάλων μας και των καθηγητών, είχε αρχίσει να γηράσκει. Έγινε γενναίο νέο βήμα και πρέπει να το αναγνωρίσουμε».

Να δημιουργηθεί Πρότυπο Σχολείο και στην Λάρισα

Ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε επίσης ότι «έπαψε πια η αριστεία να θεωρείται “ρετσινιά”. Δημιουργήθηκαν δεκάδες πρότυπα και πειραματικά σχολεία σε όλη τη χώρα. Όμως, οφείλω από αυτό το βήμα, με διάθεση αυτοκριτική -γιατί πολλές φορές στην πολιτική μου διαδρομή έχω αναρωτηθεί αν το καθήκον του κυβερνητικού βουλευτή είναι απλά να στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές. Υπηρετεί το καθήκον αυτό καλύτερα όταν γίνονται λάθη ή παραλείψεις ή αστοχίες και δεν τα επισημαίνει; Ή το υπηρετεί καλύτερα όταν τα επισημαίνει σε αυτούς που έχουν την ευθύνη και αν δεν διορθώνονται και δημόσια τοποθετείται. Οφείλω, λοιπόν, με διάθεση αυτοκριτική να επισημάνω ότι δεν μας τιμά ως κυβέρνηση το γεγονός ότι η Λάρισα, έδρα της Περιφέρεια Θεσσαλίας, 4-5η πόλη σε πληθυσμό της χώρας, δεν έχει ένα πρότυπο σχολείο. Αυτό το λάθος, αυτή η αβελτηρία, αυτή η αστοχία της κυβέρνησης πρέπει να διορθωθεί, γιατί όλοι μας πέρα από εκπαιδευτικοί είμαστε και γονείς και επιδιώκουμε να υπάρχουν τέτοιες κυψέλες αριστείας. Να υπάρχουν πρότυπα, να υπάρχουν πειραματικά σχολεία που θα λειτουργούν θετικά για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, της δημόσιας εκπαίδευσης».

Έμπρακτη αναγνώριση των εκπαιδευτικών

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας «έρχομαι από την Τσαριτσάνη, όπου πριν λίγο, τιμήσαμε τη μνήμη ενός μεγάλου δασκάλου του Γένους, του Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων. Έχοντας τέτοια πρότυπα κατά νου οφείλουμε ως πολιτεία άλλα και ως κοινωνία εμπράκτως να αναγνωρίζουμε το έργο που επιτελούν οι δάσκαλοί μας, οι καθηγητές μας, οι εκπαιδευτικοί μας. Και αυτό να το κάνουμε πράξη καθημερινά, και με τις απολαβές που δικαιούνται και με την κοινωνική αναγνώριση που πρέπει να απολαμβάνουν.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι χρόνια πολλά, υγεία και ειρήνη, τα δύο βασικά αγαθά που χρειαζόμαστε πάνω από όλα. Και πολιτική σταθερότητα για τον τόπο, γιατί αυτή είναι προϋπόθεση για να μπορέσει ο τόπος να πάει μπροστά. Και πάλι συγχαρητήρια στη ΔΑΚΕ για τις μεγάλες επιτυχίες οι οποίες μας κάνουν περήφανους. Νομίζω ότι είναι και προάγγελος, οψέποτε έρθει η ώρα -ο πρωθυπουργός είπε τέλος της τετραετίας- των εθνικών εκλογών. Να είστε καλά, καλή δύναμη!».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με τήρηση όλων των υγειονομικών προδιαγραφών, τιμήθηκαν για τη συνεισφορά τους ο αείμνηστος Θωμάς Αγγελακόπουλος, εκ των ιδρυτικών στελεχών της ΔΑΚΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, καθώς και οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, στελέχη της ΔΑΚΕ, κα Άσπα Γραβάνη-Κασίδα, κα Φωτεινή Σταθάκη, κ. Νίκος Λουκανίκας και κ. Ιωάννης Οικονόμου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ