ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Τη σχετική απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο

Την κατ’ αρχήν απόφαση να διερευνηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας έλαβε το απόγευμα της Τρίτης με συντριπτική πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων.

Είχε προηγηθεί η εισήγηση του δημάρχου κ. Μάκη Εσκίογλου ο οποίος εξήγησε μεταξύ άλλων ότι ήδη έχουν γίνει διερευνητικές επαφές με τον όμορο δήμο Αλμυρού ώστε να δημιουργηθεί από κοινού η Ενεργειακή Κοινότητα, η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη στο δήμο, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, σε μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία.

Αναλυτικότερα ο κ. Εσκίογλου ανέφερε: «Ζώντας σε μία εποχή με διαρκείς και αλλεπάλληλες κρίσεις, βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, η έκβαση της οποίας θα κρίνει χωρίς υπερβολή την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.

Διότι άνθρωπος χωρίς περιβάλλον και χωρίς ενέργεια είναι αδύνατο να υπάρξει.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν είναι κλιματική αλλαγή, αλλά κρίση. Μαζί με την ενεργειακή κρίση που χτυπάει αλύπητα την παγκόσμια οικονομία με σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στα πορτοφόλια μας.

Αν λοιπόν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι πιστεύαμε πως έχουμε μπροστά μας χρόνο να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και βάζαμε στόχους δεκαετίας και εικοσαετίας, τώρα είναι ξεκάθαρο πως η άμμος στην κλεψύδρα έχει τελειώσει. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε πράξεις και ταυτόχρονα να σχεδιάζουμε το μέλλον, γιατί αν δε δράσουμε άμεσα, δε θα υπάρχει μέλλον όχι μόνο για τις επόμενες γενιές, αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Φαρσάλων εδώ και καιρό έχει προβεί σε διερευνητικές ενέργειες με στόχο να εκμεταλλευτεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και να προχωρήσει στη δημιουργία μίας ενεργειακής κοινότητας για την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό επίπεδο.

Μάλιστα θυμίζω πως και η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε κάνει ενέργειες για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη.

Με λίγα λόγια για να μη σας κουράζω:

> Με το νόμο 4513/2018 δίδεται η δυνατότητα σε Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών να συστήσουν ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να καλύψουν σε πρώτη φάση μέρος ή το όλο των ενεργειακών καταναλώσεων τους μέσω net metering (ενεργειακού συμψηφισμού).

> Ως μη κερδοσκοπικές οντότητες μπορούν να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και να διαχειριστούν δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, ηλεκτροκίνησης, βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ενεργειακής αυτοπαραγωγής κτλ.

> Στην σύνθεση της πρέπει να περιλαμβάνει ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού της ίδιας περιφέρειας και νομικών προσώπων. Εν προκειμένω, θα μπορούσε να περιλαμβάνει το δήμο μας και κάποιον όμορο δήμο για ευνόητους λόγους. Ήδη έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τον γειτονικό δήμο Αλμυρού με στόχο μία σύμπραξη που θα πολλαπλασιάσει το κοινωνικό όφελος. Μία σύμπραξη στην οποία το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει τη συμμετοχή και νομικών προσώπων των δήμων.

> Η ενεργειακή κοινότητα μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους και να αναλαμβάνει τη σύνταξη τεχνοοικονομικών μελετών αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των παρεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στα μέλη της.

> Μέσω τις μεγάλης εξοικονόμησης πόρων, η ενεργειακή κοινότητα μπορεί μέσω της μόχλευσης κεφαλαίων (ίδιων πόρων, χρηματοδοτήσεων, κεφαλαίων, κτλ) να σχεδιάσει δράσεις που ακουμπούν όλους τους πολίτες του δήμου μας στον ενεργειακό τομέα.

> Για Παράδειγμα η Ενεργειακή Κοινότητα μπορεί να εξυπηρετήσει και να βελτιστοποιήσει το ενεργειακό κόστος των πολιτών, μέσω επιδότησης δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης στις ιδιοκτησίες των δημοτών ή να επιδοτήσει με κιλοβατώρες ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (Κοινωνικό Παντοπωλείο, ΤΕΒΑ, κτλ.) του Δήμου μας. Ήδη έχει ανακοινωθεί χρηματοδότηση 100% για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία μίας ενεργειακής κοινότητας; Ποια είναι τα πέντε βασικά βήματα;

Το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή των ενεργειακών καταναλώσεων και η ανάλυση βιωσιμότητας του φωτοβολταϊκού πάρκου

Το δεύτερο βήμα είναι η συγκρότηση Ενεργειακής Κοινότητας (Καταστατικό, δομή, Ταμείο ΑΦΜ, ΓΕΜΗ, σύνθεση ΔΣ, κτλ.)

Το τρίτο βήμα αφορά στη δημιουργία και έγκριση Επιχειρησιακού Σχεδίου (Business Plan) της Ενεργειακής Κοινότητας

Το τέταρτο βήμα αφορά στη χωροθέτηση του φωτοβολταϊκού πάρκου και στη σύνταξη των απαιτούμενων μελετών

Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα αφορά τις διαδικασίες αδειοδότησης και Δημοπράτηση του έργου.

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου και η ενεργειακή κρίση πιέζει ασφυκτικά τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Δεν αρκεί μόνον να διεκδικούμε πόρους από την πολιτεία και σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να μετακυλίουμε τις αυξήσεις στους πολίτες.

Άποψή μου είναι πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατό εργαλείο ώστε ο δήμος να αυξήσει τα έσοδά του, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην κοινωνία.

Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Αν μάλιστα, ενώσουμε τις δυνάμεις μας με έναν όμορο δήμο όπως ο δήμος Αλμυρού, μπορούμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να έχουμε απτά αποτελέσματα που θα στηρίξουν τα έσοδα του δήμου μας και κατ’ επέκταση τη κοινωνίας που δοκιμάζεται. Όλα αυτά βέβαια με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, την αειφορία και φυσικά με απόλυτη διαφάνεια».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ