ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

Απαγορεύεται προσωρινά η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Η «δίκη» της ρήτρας αναπροσαρμογής που ξεκίνησε από τοπικά ειρηνοδικεία της χώρας, και έπειτα από ατομικές αγωγές, μεταφέρθηκε από σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου έχουν προσφύγει οι καταναλωτικές οργανώσεις ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ με συλλογικές αγωγές κατά της ΔΕΗ, και στις 14 Ιουνίου στον Αρειο Πάγο, όπου θα εκδικαστεί το αίτημα της ΔΕΗ για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσω πιλοτικής δίκης.

Σήμερα εκδικάζονται οι δύο συλλογικές αγωγές που έχουν καταθέσει η ΕΚΠΟΙΖΩ και το ΙΝΚΑ κατά της ΔΕΗ για μονομερή τροποποίηση όρων της σύμβασης με την επιβολή ρήτρας αναπροσαρμογής στο σύνολο των οικιακών πελατών της και των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες με τη χαμηλή τάση πέρυσι τον Αύγουστο, χωρίς να προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναμένεται να καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα να μην κόβεται το ρεύμα στις συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν εκδοθεί ήδη τουλάχιστον τέσσερις προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων ανά την επικράτεια που διατάσσουν να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση επειδή δεν έχει καταβληθεί το ποσό της ρήτρας. Μια γενικευμένη τέτοια τάση θα φέρει τις εταιρείες προμήθειας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αφού θα εκτοξεύσει στα ύψη τις ανεξόφλητες οφειλές, που έχουν αρχίσει ήδη να διαμορφώνονται σε ανησυχητικά επίπεδα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ