ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΜΕ ERASMUS+ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ (ΦΩΤΟ)

Η ανακοίνωση του σχολείου για την επίσκεψη

Η ομάδα Erasmus του 2oυ Γυμνασίου Τυρνάβου επισκέφθηκε από 3 έως 7 Απριλίου 2022 το σχολείο Agrupamento de Escolas Dr. António Augusto Louro στο Seixal της Λισαβόνας συμμετέχοντας με τα υπόλοιπα 4 Ευρωπαϊκά σχολεία του προγράμματος σε κοινές δημιουργικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο ενός εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA229 με τίτλο «Δημιουργική μάθηση, επιχειρηματικότητα και τεχνολογία στην υπηρεσία εκείνων που τη χρειάζονται περισσότερο».

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος η δημιουργία υλικών και διδακτικών παιχνιδιών με τη χρήση του τρισδιάστατου εκτυπωτή(3d-printer) και άλλων μεθόδων και ταυτόχρονα η απόκτηση γνώσεων για την επιχειρηματικότητα. Στην 2η κινητικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος συμμετείχαν η κ. Μαγαλιού Ελένη (συντονίστρια του προγράμματος), ο Διευθυντής του σχολείου κ. Πορτέσης Νικόλαος, (μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος) και οι μαθητές της Γ Γυμνασίου Μάικος Ιορδάνης, Ζώη Νεφέλη, Ταυλαρίδη Δήμητρα, Πρίφτης Ιωάννης και Μπαλίλι Ρομίνα.

Οι μαθητές του προγράμματος από την Ελλάδα , την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία και την Πολωνία, μετά από μια θερμή υποδοχή γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας καθώς επίσης και στο σχολείο από την αντιδήμαρχο της πόλης και την Διευθύντρια του σχολείου, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου και εργάστηκαν σε ομαδικές δραστηριότητες. Για να γνωριστούν καλύτερα και να “σπάσουν τον πάγο “μεταξύ τους έπαιξαν το παιχνίδι της “Πανδημίας”.

Την πρώτη μέρα στο σχολείο του Seixal-Λισαβόνα, έγινε η παρουσίαση διδακτικών παιχνιδιών από τους μαθητές τα οποία θα κατασκευαστούν με τον 3d εκτυπωτή του κάθε σχολείου.

Στη συνέχεια ακολούθησε Εργαστήριο για μαθητές και καθηγητές όπου η καθηγήτρια των καλλιτεχνικών του σχολείου δίδαξε την τέχνη “Αζουλέζου” πάνω σε πλακάκι. Η δουλειά τελειοποιήθηκε με το ψήσιμο των πλακιδίων σε κατάλληλο φούρνο που διαθέτει το σχολείο. Τα αζουλέζου (azulejo) είναι ζωγραφική σε σμαλτωμένα κεραμικά πλακάκια, που χρησιμοποιούνται για την επένδυση και διακόσμηση τοίχων και προσόψεων ή και οροφών και δαπέδων σπιτιών, εκκλησιών, επαύλεων και ανακτόρων. Η ονομασία είναι αραβικής προέλευσης από τη λέξη al – zulayj, που σημαίνει «γυαλισμένη πέτρα».

Η δεύτερη μέρα, ξεκίνησε με επίσκεψη στα εργαστήρια φυσικών επιστημών του σχολείου, όπου οι μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων συνεργάστηκαν σε δραστηριότητες. Στη συνέχεια, μαθητές και καθηγητές διδάχτηκαν κρουστά Bombo (Βραζιλιάνικα κρουστά), χωρισμένοι σε δύο ομάδες και όλοι μαζί ενωμένοι έδωσαν παράσταση στο προαύλιο του σχολείου.

Ακολούθησε επίσκεψη και παιχνίδι του χαμένου θησαυρού στον Καθεδρικό ναό της “Παναγίας της Παρηγοριάς,” (Igreja paroquial de Arrendela)του 15ου αι. ενώ προηγήθηκε ξενάγηση από έναν εξαίρετο αρχιτέκτονα. Το εσωτερικό του, καλύπτεται από μια σειρά από πλακάκια,(τέχνη Αζουλέζου), που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή της Παναγίας. Εντυπωσιακός ο ψηλός βωμός, σε επιχρυσωμένο σκάλισμα.

Η μέρα έκλεισε με βαρκάδα στον Τάγο ποταμό λίγο πριν τις εκβολές του στον Ατλαντικό ωκεανό.

Την τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε εκδρομή και δραστηριότητες στην χερσόνησο Αrrabida και στο κάστρο Sao Filiope.

Την επόμενη και τελευταία μέρα οι μαθητές επισκέφθηκαν το ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας χτισμένο πάνω σε επτά λόφους με στενά δρομάκια, ανηφόρες και κατηφόρες. Επισκέφθηκαν μια από τις εμβληματικές πλατείες της την Praça do Comércio και θαύμασαν τον Elevador de Santa Justo, ένα μεγάλο κάθετο σιδερένιο τρενοανελκυστήρα του 1902 σε νεογοτθικό στυλ που συνδέει ανεβαίνοντας 45 μέτρα δύο περιοχές της πόλης, το ιστορικό κέντρο (Baixa) με την περιοχή Chiado και την Άνω Πόλη (Bairro Alto). Ανέβηκαν στα χαρακτηριστικά κίτρινα τραμ της πόλης , θαύμασαν το κέντρο της Λισαβόνας από ψηλά, απόλαυσαν τη μουσική τους, δοκιμάσαν τα παραδοσιακά τους γλυκά (Παστέλ ντε νάτα) και περιδιάβηκαν τους κεντρικούς δρόμους. Τέλος επισκέφθηκαν το Μουσείο Τέχνης , Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογίας MAAT και πραγματοποίησαν δραστηριότητες.

Η μέρα έκλεισε με επιστροφή στο σχολείο, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την απονομή των πιστοποιητικών (certificate) και των δημιουργιών μας σε πλακίδια -Τέχνη Αζουλέζου.

Ευχαριστούμε τους φίλους μας Πορτογάλους για την υπέροχη φιλοξενία και για ότι προσέφεραν στα παιδιά μας Επιστρέφοντας στην Ελλάδα νιώθουμε πιο πλούσιοι, με καινούριες γνώσεις, εμπειρίες και καλλιέργεια, γεμάτοι από όμορφες εικόνες και αναμνήσεις, πάνω απ’ όλα, όμως, ευτυχείς που έχουμε κάνει πραγματικούς καινούριους φίλους! Επόμενος σταθμός του ταξιδιού μας η Ρώμη! Εις το επανιδείν!».

Για να δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη πατήστε ΕΔΩ

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ