ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΧΑΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΑΧΛΑΔΙΑ, ΜΗΛΑ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΕΟΑΣΝΛ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ., Γεωργαντά είχαν σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΟΑΝΛ Ρ. Μαρούδας, ο γραμματέας της ομοσπονδίας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στ. Τσικριτσής, ο γραμματέας του Α.Σ. Τυρνάβου Κ. Τσιάκας και πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων της Αγιάς κατά τη διάρκεια της οποίας του έθεσαν υπόψη το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου της περιοχής, τα οποία απειλούν πλέον ξεκάθαρα τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των υψηλών τιμών σε εφόδια, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα, στο τεράστιο πρόβλημα της αδιάθετης παραγωγής στο σύνολο των προϊόντων που εξάγονταν στις ανατολικές χώρες και στην Αίγυπτο, στα προβλήματα που έχουν προκληθεί λόγω βροχοπτώσεων και χαλαζόπτωσης σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες και στα επιτραπέζια σταφύλια, ενώ ήδη αρχίζει να φαίνεται πρόβλημα και στις οινοποιήσιμες ποικιλίες.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν παράπονα για το ύψος της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κάνοντας λόγο για ψίχουλα, ζήτασαν αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού της, στάθηκαν ιδιαίτερα στο αναχρονιστικό καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ζητώντας αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, ενώ για τη φετινή χρονιά ζήτησαν να υπάρξει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των καλλιεργητών μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων, νεκταρινιών και επιτραπέζιων σταφυλιών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο απαράδεκτο καθεστών των ανοικτών τιμών στις οποίες πωλήθηκαν φέτος όλα σχεδόν τα προϊόντα.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργαντάς που δεν δεσμεύθηκε ξεκάθαρα για κάποιο από τα αιτήματα, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπο για να δοθεί ενίσχυση de minimis σε όλες τις ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών, όπως ζήτησαν οι αγρότες του Τυρνάβου, μίλησε για προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδοτικού εργαλείου για την ενίσχυση των μηλοπαραγωγών, ενώ τόνισε ότι έρχονται κάποιες αλλαγές στον ΕΛΓΑ σύμφωνα με τις οποίες για μεγαλύτερη αποζημίωση θα πρέπει να δίνονται μεγαλύτερα ασφάλιστρα, πρόταση που βρήκε αντίθετους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι εξετάζεται τρόπος παρέμβασης για να σταματήσει το φαινόμενο των ανοικτών τιμών, ενώ σε συζήτηση για το τσίπουρο των διήμερων, σε ανοικτή επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό κ. Βεζυρόπουλο τονίστηκε ότι αύριο θα υπάρξει η τελική διευκρινιστική εγκύκλιος για τον τρόπο που θα γίνει φέτος η απόσταξη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ