ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Υποστήριξε ότι η αδυναμία διάθεσης των μήλων γονάτισε τους παραγωγούς και ζήτησε απαντήσεις για συνδεδεμένη στα μήλα και ζημιές από καρπόκαψα

«Η προβληματική διάθεση και οι χαμηλές τιμές στα μήλα της Αγιάς απειλούν φέτος τη βιωσιμότητα των μηλοπαραγωγών και βλάπτουν την οικονομία ολόκληρης της επαρχίας. Μαζί με τους εκπροσώπους των μηλοπαραγωγών ζητήσαμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες κινήσεις που θα αμβλύνουν το πρόβλημα.

Επιπλέον, υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνέχισης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα μήλα και στη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ. Είναι θετικό ότι ο υπουργός αναγνώρισε την δυσκολία της κατάστασης και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αποτρέψει τον οικονομικό μαρασμό των παραγωγών στην Αγιά» Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά το πέρας της συνάντησης που είχε, μαζί με εκπροσώπους των μηλοπαραγωγών της Αγιάς, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, παρουσία και της Γενικής Γραμματέως του ΥπΑΑΤ κ. Χριστιάνας Καλογήρου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, σε συνέχεια κοινοβουλευτικών του παρεμβάσεων, αλλά και της προηγούμενης σύσκεψης στο ΥπΑΑΤ με συναδέλφους του βουλευτές από νομούς με μήλα (Μαγνησία, Κοζάνη, Πιερία), ζήτησε τη σύσκεψη προκειμένου οι ίδιοι οι παραγωγοί να εκθέσουν την δραματική κατάσταση στην οποία βρέθηκαν εξαιτίας κλυδωνισμών σε αγορές που απορροφούσαν το Αγιώτικο μήλο (Αίγυπτος). Όπως ειπώθηκε, οι σοβαρές ανωμαλίες στη διάθεση των μήλων, λόγω της υπαγωγής της Αιγύπτου στο ΔΝΤ, προκάλεσαν πτώση στις τιμές και συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών. Με γνώμονα την αναγκαιότητα στήριξης της καλλιέργειας και σε συνέχεια των παρεμβάσεων που είχαν γίνει όταν πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα στα πρώιμα Gala, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε, εκτός από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την εξεύρεση νέων αγορών, να ενταθούν οι προσπάθειες για βραχυπρόθεσμες, άμεσες λύσεις, μέσω ευρωπαϊκής ή εθνικής χρηματοδότησης για τη στήριξη του εισοδήματος των εν λόγω αγροτών, ενώ υπογράμμισε και την βαρύτητα της συνδεδεμένης για την καλλιέργεια.

Έμπρακτη στήριξη

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών τόνισαν ότι η πρώην επαρχία Αγιάς είναι μια αμιγώς μηλοπαραγωγική περιοχή που έχει επενδύσει πολλά στην καλλιέργεια. Καλλιεργούνται περί τα 15.000 στρέμματα μήλα όλων των ποικιλιών, με δυναμικό παραγωγής περί τους 50.000 τόνους και υπάρχουν υποδομές ψυκτικών θαλάμων που υπερκαλύπτουν τον υπάρχοντα όγκο παραγωγής. Φέτος, η αδυναμία διάθεσης των μήλων δεν είχε προηγούμενο, γεγονός που συμπαρέσυρε τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η επιβίωσή τους.
Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι κατανοεί τους προβληματισμούς που τέθηκαν και έχει δρομολογήσει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με δεδομένο ότι και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Πολωνία εξάγουν μήλα στην Αίγυπτο. Ωστόσο, οι σχετικές αποφάσεις από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας προβλέπεται να ληφθούν μετά τον Νοέμβριο, καθώς νωρίτερα δεν θα υπάρχει σαφής εικόνα για τη διάθεση της παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι αν δεν καταστεί δυνατή η ευρωπαϊκή λύση θα εξαντλήσει κάθε χρηματοδοτικό μέσο σε εθνικό επίπεδο, κάνοντας το καλύτερο δυνατό προκειμένου η πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τους μηλοπαραγωγούς.

Συνδεδεμένη και καρπόκαψα

Αναφορικά με το ζήτημα της συνδεδεμένης ενίσχυσης ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι η χώρα μας έχει 19 προϊόντα στον κατάλογο των συνδεδεμένων και ζήτησε να προστεθούν αλλά δυο, το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος -όταν ο μέσος όρος των άλλων χωρών στις συνδεδεμένες είναι 10 προϊόντα. Εξήγησε, ότι, αν και στη νέα ΚΑΠ η κατεύθυνση των συνδεδεμένων είναι να στηριχτούν προϊόντα που είμαστε ελλειμματικοί ή ΠΟΠ, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πίεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να παραμείνουν όλα τα μήλα στη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Τέλος, για το ζήτημα της αυξημένης ζημιάς από το έντομο της καρπόκαψας παρά τα καλλιεργητικά μέτρα που λαμβάνουν οι παραγωγοί, και η οποία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, αναμένεται η γνωμάτευση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Παρόντες στη συνάντηση από πλευράς των παραγωγών ήταν οι κ.κ. Θωμάς Σιμούλης και Ηλίας Τσιάρας, ως εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών «Κίσσαβος» και «Ορεινά», αντίστοιχα και οι κ.κ. Αποστόλης Καφετσιούλης και Δημήτρης Χατζηκομνίτσας ως εκπρόσωποι του Συλλόγου Δενδροκαλλιεργητών επαρχίας Αγιάς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ