Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΑΟΚΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Συνάντηση πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής ν. Λάρισας, κ.Ευαγγελία Λιακούλη, με τον γνωστό συνταξιούχο Αρχιτέκτονα -Μηχανικό, Βασίλειο Τσολάκη, ο οποίος ήταν ο οδηγός της ξενάγησης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στον ¨Πύργο Χαροκόπου¨ ,στην είσοδο της Γιάννουλης, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν για πολλοστή φορά, απλοί πολίτες σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους, το θέμα που έχει προκύψει με τον πλειστηριασμό του ¨Πύργου Χαροκόπου¨, για το οποίο και η Βουλευτής έχει παρέμβει επανειλημμένως, τόσο με δράσεις όσο και με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της.

Ο κ.Τσολάκης, γνωστός για την πορεία χρόνων ,ως αρχιτέκτονας, πολεοδόμος γνωστών δημόσιων κτιρίων, συγγραφέας αλλά και φωτογράφος με έκδοσηπολύτιμων φωτογραφικών λευκωμάτων για ιστορικά μνημεία του Τόπου μας, γνωστοποίησε στη Βουλευτή , όλες τις ιδέες του για τα σημαντικότερα διατηρητέα πολιτιστικά μνημεία του Νομού Λάρισας, τα οποία δίνουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του Θεσσαλικού νομού μας.

Παράλληλα, ενημέρωσε την κ.Λιακούλη, σχετικά με την αρχιτεκτονική προμελέτη και πρότασή του για δημιουργία μυθολογικού πάρκου στις παρυφές του Ολύμπου, μια οραματική προσέγγιση για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και την τουριστική ανάδειξη της περιοχής. Τέλος, χάρισε στην ίδια, το βιβλίο του « Η Μονή Κανάλων» , του ιστορικού μοναστηριού στην Καρυά Ολύμπου καθώς και το βιβλίο του για τα παράλια Αγιάς του Ν.Λάρισας , με αναφορές στο φυσικό περιβάλλον και τον πολεοδομικό σχεδιασμό των περιοχών.

Μετά την εποικοδομητική συνάντηση, η κ.Λιακούλη, επεσήμανε τα εξής:

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη σήμερα, που είχα την τύχη να συνομιλήσω με τον γνωστό και καταξιωμένο αρχιτέκτονα, Βασίλη Τσολάκη, που έχει αφήσει το δικό του αρχιτεκτονικό αποτύπωμα και το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τον Τόπο που τον γέννησε. Το έργο του πολυδιάστατο και πολύ-ποικίλο, καθώς συμμετείχε στην εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Λάρισας, και άλλων χωροταξικών και πολεοδομικών μελετών,με σημαντικά έργα του να μας περιβάλλουν εδώ και χρόνια, όπως το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το κτίριο γραφείων της ΔΕΥΑ-Λάρισας δίπλα στον Πηνειό, κτίρια διαφόρων σχολών του ΤΕΙ Λάρισας, τον Ναό του Αγίου Γεδεών στον Τύρναβο, το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στο αρχοντικό Καράσσου στον Τύρναβο, το Θέατρο της Θάλασσας στη Βελίκα και πολλά αλλά δημιουργήματά του.

Θα ήταν παράλειψή μου, να μην αναφερθώ και στην χαρακτηριστική ενασχόλησή του με τον φωτογραφικό φακό, αφού έχει απαθανατίσει τη Λάρισα, τον Πύργο Χαροκόπου, τον Τύρναβο, την Αγιά, τον Όλυμπο, τον Πηνειό, τα παράλια της Λάρισας, Μονές, Εκκλησίες, Μνημεία, αρχιτεκτονικά στολίδια και κρυμμένους θησαυρούς της Θεσσαλίας.

Θα ήθελα, δοθείσης της ευκαιρίας να τον ευχαριστήσω θερμά, διότι όλα αυτάτα χρόνια, ως άοκνος εργάτης, δεν έπαψε ακόμη και τώρα , να προβάλει με τα αξιόλογα βιβλία του , με ντοκιμαντέρ και βίντεο, την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής μας.

Συζητήσαμε από κοινού τους προβληματισμούς μας για τα ιστορικά κτίσματα της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής , και γενικά για τη διάσωση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής ταυτότητας του νομού από τη φθορά του χρόνου αλλά και την αμεριμνησία των αρμόδιων φορέων.

Στο τέλος της συνάντησης μας, διαβεβαίωσα τον αξιότιμο κ.Βασίλη Τσολάκη, ότι πρωταρχικό μου μέλημα είναι να μην σταματήσω από τη θέση που μου αναλογεί, να αγωνίζομαι για τη διάδοση και διατήρηση της ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, της πόλης και του νομού μας. Θα αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες, όλοι μαζί , και με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για την ευαισθητοποίηση της πόλης και την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων για να ζούμε σε έναν Τόπο που αξίζει να τον κατοικούμε!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ