ΈΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΤΥΧΗΜΑ, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Τεμπών που υπογράφει η επικεφαλής Μαρία Κωστή

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό σε σχολείο των Σερρών, με τον θάνατο ενός μαθητή και τον τραυματισμό άλλων δύο, η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών επισημαίνει τα εξής:
Αρκεί ένα τέτοιο γεγονός για να επιβεβαιώσει την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, σαν αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις και διοικήσεις των Δήμων.

Είναι αυτή η πολιτική που κόβει κονδύλια από την παιδεία, αφήνοντας σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς στο έλεος της υποβάθμισης, της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων και των παραλείψεων, ακόμα και σε στοιχειώδεις κανόνες προστασίας και ασφάλειας.

Είναι η πολιτική που φτιάχνει ανευθυνο-υπεύθυνους παράγοντες σε δήμους και υπουργεία, επιτρέποντας να γίνονται επικίνδυνες εργασίες σε ώρες λειτουργίας του σχολείου, να ασκείται μακροσκοπικός έλεγχος για την αντισεισμικότητα των σχολικών κτιρίων, τα οποία στη συνέχεια με τον πρώτο σεισμό καταρρέουν, να υπάρχουν χώροι, όπως γυμναστήρια και προαύλια, εντελώς ακατάλληλα, για την ασφάλεια των παιδιών.

Και στον Δήμο Τεμπών υπάρχουν αρκετά σχολικά κτίρια παλιά, ασυντήρητα και επικίνδυνα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, της σημερινής και των προηγούμενων δημοτικών αρχών.

Η κατάσταση πλέον εντείνεται, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους και της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών των σχολείων, με αποτέλεσμα οι αίθουσες είτε να είναι καταψυγμένες η να επιλέγονται εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης, που εγκυμονούν κινδύνους, για την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, αξιώνει από την δημοτική αρχή Τεμπών και την κυβέρνηση, να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στον δήμο μας.

Να ελεγχθούν άμεσα όλες οι εγκαταστάσεις θέρμανσης των σχολικών κτιρίων και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων.

Να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ενίσχυσής τους, όπου διαπιστωθούν προβλήματα.

Να γίνει αντιπυρική θωράκιση όλων των σχολικών κτιρίων, με τα απαραίτητα πυροσβεστικά μέσα.

Σχεδιασμός διαφυγής και εκπαίδευση μαθητών και εκπαιδευτικών, για αντιμετώπιση προβλημάτων από σεισμό, πυρκαγιά η άλλο ατύχημα στο χώρο του σχολείου.

Κατασκευή νέων σχολείων, όπου αυτά είναι παλιά και με προβλήματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ