ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Ανακοίνωση – κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για την αυριανή κινητοποίηση

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας χαιρετίζουμε την μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων και της νεολαίας που μετέτρεψαν σε ένα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι οργής το Απεργιακό Συλλαλητήριο της Τετάρτης 8/3/23 στη Λάρισα. Το ίδιο συνέβη στην Ελασσόνα, στις αντίστοιχες συγκεντρώσεις στην υπόλοιπη Θεσσαλία, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα αλλά και σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Χαιρετίζουμε επίσης τις δημιουργικές καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες της νεολαίας, των φοιτητών, των μαθητών που συμβάλλουν και δυναμώνουν τον αγώνα!

Καλούμε τον λαό της πόλης στο επόμενο αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή 12 Μάρτη 12:00 στην Κεντρική Πλατεία! Συνεχίζουμε, ακόμα πιο πολλοί!

Οι μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που ξεδιπλώθηκαν από την πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε το έγκλημα, είναι το μοναδικό ελπιδοφόρο στοιχείο μέσα στο βαρύ πένθος, η μόνη υγιής αντίδραση απέναντι στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα αλλά και στην αισχρή προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισής του από την Κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, στην προσπάθεια να κρυφτούν εγκληματικές πολιτικές ευθύνες πίσω από την γνωστή θεωρία περί «ανθρώπινου λάθους».

Δόθηκε αποφασιστική απάντηση στα υποκριτικά καλέσματα για «σιωπή και περισυλλογή», στην τεράστια Κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης με μαζική κινητοποίηση όλων των μηχανισμών καταστολής ειδικά στην Αθήνα (ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ και άλλοι) και με τους γνωστούς παρακρατικούς μηχανισμούς με «αγανακτισμένους διαδηλωτές» σε διατεταγμένη υπηρεσία με στόχο την προβοκάτσια. Η Κυβερνητική τρομοκρατία έπεσε στο κενό από την μαζική συντεταγμένη συμμετοχή του κόσμου στα συλλαλητήρια.

Ταυτόχρονα με την προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της τραγωδίας και τις υποκριτικές συγνώμες η Κυβέρνηση κάνει ξεκάθαρο πως δεν μετακινείται ούτε χιλιοστό από την εγκληματική πολιτική που μας έφερε ως εδώ.

Έτσι, στην αντίστοιχη συνεδρίαση της Βουλής, εξαγγέλθηκαν νέα πακέτα κρατικής ενίσχυσης προς τους επενδυτές, νέες μειώσεις δρομολογίων. Δεν είναι ώρα «για σιωπή και περισυλλογή», αλλά ώρα να φωνάξουμε ακόμα δυνατότερα, να ζητήσουμε δικαίωση για τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα και για τις οικογένειές τους, «όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή» όπως λέει και το σύνθημα.

Είναι ώρα για διεκδίκηση και αγώνα για την ζωή που μας κλέβουν, τη ζωή που αξίζει σε όλους μας και κυρίως στην νέα γενιά. Όσο η προστασία της εργασίας και ζωής λογίζεται ως κόστος, τόσο θα μετράμε τραγωδίες. Η πολιτική τους εγκληματεί απέναντι στη ζωή μας. Η εργατική τάξη, ο λαός, να πάρουν θέση και να δυναμώσουν την αντίστασή τους απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική που ξεζουμίζει από όλες τις πάντες τους πολλούς και δίνει τα πάντα στους λίγους και εκλεκτούς επιχειρηματίες, μεγαλοκατασκευαστές, εφοπλιστές και μεγαλέμπορους. Με όχημα αυτή την πάλη θα ανοίξουμε τον δρόμο για να επιβάλλουμε μέτρα προστασίας της ζωής μας.

Δεν φταίει η κακιά η (χ)ώρα, φταίει το κέρδος και όσοι κυβέρνησαν αυτή τη χώρα. Ο αγώνας μας βάζει στο στόχαστρο όλα όσα βασανίζουν τον λαό και τα παιδιά του. Τα θύματα της εγκληματικής πολιτικής, οι φωνές των νεκρών ακούγονται πιο δυνατά από εκατομμύρια στόματα νέων ανθρώπων, εργαζομένων, γονιών!

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ! Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Ένοχος είναι το κράτος των λίγων, η πολιτική της εμπορευματοποίησης που υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και τη ζυγίζει στη σχέση κόστος-όφελος, όπου κόστος είναι η ζωή του λαού και όφελος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι το ίδιο κράτος που είναι γρήγορο και αποτελεσματικό για να πλειστηριάζει τα σπίτια του φτωχού λαού, να καταστέλλει με βία τις δίκαιες κινητοποιήσεις, να ταίζει με δισεκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό το κράτος αγνοεί επιδεικτικά τις αγωνιώδεις και τραγικά προφητικές καταγγελίες των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και σωματείων των μεταφορών λίγες μόνο μέρες πριν το έγκλημα. Βγάζει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες που απαιτούν μέτρα ασφάλειας του επιβατικού κοινού, προσλήψεις, εκπαίδευση, μέτρα για την αντιμετώπιση του “ανθρώπινου λάθους”.

Το κέρδος είναι αιτία για τα αποτελέσματα των σεισμών όπως στο Δαμάσι και στην πόλη της Λάρισας, για τις πλημμύρες στην Καρδίτσα, για το πολύνεκρο έγκλημα με τους μαθητές στα Τέμπη, για τις πυρκαγιές στην Ηλεία και στη Βόρεια Εύβοια, τις πλημμύρες στη Μάνδρα, την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι, για τα εκατοντάδες εργοδοτικά ατυχήματα στα κρεματόρια των χώρων δουλειάς.

Όλοι οι χώροι δουλειάς είναι μια “κοιλάδα των Τεμπών”. Η γνωστή πλέον έκφραση “πάμε και όπου βγει” είναι η ανομόλογητη συνήθεια σε πλήθος βαρδιών και εργασιών. Το κέρδος είναι η αιτία που οι επιχειρηματικοί όμιλοι αδυνατίζουν την ασφάλεια και τα μέτρα προστασίας, το κέρδος είναι αιτία που η πανδημία έγινε ευκαιρία για λίγους, το κέρδος είναι η αιτία που στο όνομα του οι εργοδότες έχουν καταρρίψει τα στοιχειώδη μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Τα λεγόμενα πρωτόκολλα υγείας στην πανδημία που άνοιγαν και έκλειναν ανάλογα τις δυνατότητες κερδοφορίας των επιχειρηματιών του τουρισμού, είναι νωπά στη μνήμη. Για τον ίδιο λόγο ονόμαζαν “πολυτέλεια” τη δημιουργία ΜΕΘ, έκλειναν δημόσια νοσοκομεία.

Άμεση ανάγκη η υπογειοποίηση των γραμμών τώρα στην πόλη μας!

Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικέςμεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Παλεύουμε για την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας

Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας
Οι προϋπολογισμοί του κράτους αγνοούν επιδεικτικά τις λαικές ανάγκες. Δίνουν ελάχιστα για στοιχειώδεις υποδομές. Γι’ αυτό πλημμυρίζουν τα σχολεία με την πρώτη βροχή, «σκάνε» καυστήρες και σκοτώνουν μαθητές, πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών, τρέμουμε στη σκέψη να έρθουν «σκηνές Τουρκίας» στον πρώτο δυνατό σεισμό!

Οι πραγματικοί ένοχοι λοιπόν έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας. Τα υποκριτικά κροκοδείλια δάκρυα τους, οι προσχηματικές παραιτήσεις, τα δημόσια «συγνώμη» δε συγκινούν κανέναν.

Εκφράζουμε την αγανάκτηση των εργαζομένων που μετακινούνται καθημερινά με τον ΟΣΕ για να μεταβούν στην εργασία τους, οι οποίοι έχουν πληρώσει κάρτες διαδρομών και τώρα βρίσκονται στον αέρα. Εδώ και μέρες ως συνέπεια του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη είναι οι εκατοντάδες εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα μετακίνησης και κανένας υπαίτιος της τραγωδίας να βρίσκει λύση. Αναγκάζονται να βρίσκουν άλλους πρόσκαιρους τρόπους μετακίνησης είτε με έξτρα κόστος, είτε καθυστερώντας στην εργασία τους. Ζητάμε να βρεθεί άμεσα λύση από την εταιρία με παρέμβαση του κράτους χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εργαζόμενους για όσο διαρκέσει η αποκατάσταση των γραμμών και η επανέναρξη των δρομολογίων με όλους τους απαραίτητους και σύγχρονους όρους ασφαλείας.
Θα εντείνουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες όχι απλά και γενικά για μια οριστική λύση αλλά για την υπογειοποίηση των γραμμών στην πόλη μας εδώ και τώρα!
Ταυτόχρονα και λαός μας πλέον γνωρίζει πως ο μόνος τρόπος για να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες, ο μόνος τρόπος για να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη είναι οι καθημερινές κινητοποιήσεις, οι διαμαρτυρίες σε χώρους δουλειάς, σχολεία, πανεπιστήμια, στις γειτονιές που δυναμώνουν!

Ενημερώνουμε πως πρόταση για πανελλαδική πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16 Μάρτη κατέθεσαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ χθες την δεύτερη μέρα του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Κάλεσαν το συνέδριο της ΓΣΕΕ να αποφασίσει άμεσα, να μην χαθεί λεπτό. Ταυτόχρονα κατήγγειλαν την θλιβερή στάση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να μην προκηρύξει Απεργία στις 8/3 την ώρα που μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις οργάνωναν τα μεγάλα απεργιακά συλλαλητήρια. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πραγματοποιεί αυτές τις μέρες άλλο ένα Συνέδριο μακριά από τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, μακριά από τις εξελίξεις. Παρόλο που αυτό εξελίσσεται στο απόηχο της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη, και την επομένη της μεγάλης απεργίας, το κύρος της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στους εργαζομένους έχει ξεπεράσει τον πάτο, συναντά την απολυτή απαξίωση.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που βγήκε για να δικαιολογήσει την προχθεσινή στάση της ίσως είναι η μόνη ανακοίνωση της τριτοβάθμιας οργάνωσης που διακινήθηκε τόσο πλατιά στους εργαζόμενους, πήγε από στόμα σε στόμα δημιουργώντας συναισθήματα απέχθειας και ειρωνείας. Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια για δεκαετίες μόνο με αποφάσεις Εργατικών Κέντρων προσπερνώντας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την κατάντια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί! Όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή!

Ραντεβού στο νέο Παλλαϊκό Συλλαλητήριο της Κυριακής 12/3 στις 12:00 στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ