ΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΝΟ

«Χορικά από την «Ηλέκτρα και την Εκάβη» του Ευριπίδη. Tόσοι αιώνες, τόσοι αγώνες, τόσοι χοροί…», είναι ο τίτλος της νέας παράστασης που προετοιμάζει και θα παρουσιάσει το φετινό Σεπτέμβριο το Λύκειον των Ελληνίδων Λάρισας σε μία ιστορική συνεργασία με τον Κώστα Τσιάνο. Στην παράσταση αυτή ο μύθος συναντά το νεωτερισμό σε μια συναρπαστική συνεργασία.

Μετά από τη γενναιόδωρη σκέψη και την επιθυμία του Κώστα Τσιάνου να εμπιστευτεί τους πολύτιμους πνευματικούς του καρπούς στο Λύκειον των Ελληνίδων Λάρισας και το μπόλιασμα τους από τον εμπνευσμένο Δημήτρη Τσιπλακούλη με το πολύτιμο υλικό της ελληνικής παράδοσης, τα χορικά μετατρέπονται σε μια ολοκληρωμένη παράσταση που εμπνέεται από το λόγο του αρχαίου δράματος με τον τίτλο «Χορικά από την «Ηλέκτρα» και την «Εκάβη» του Ευριπίδη. Tόσοι αιώνες, τόσοι αγώνες, τόσοι χοροί…»

Τα χορικά της Ηλέκτρας και της Εκάβης του Ευριπίδη του Κώστα Τσιάνου, φορτωμένα με μια σκηνική διαπολιτισμική Οδύσσεια, μας μεταφέρουν μέσα από ένα μαγευτικό διαχρονικό συμβολισμό του Ελληνισμού στο σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι ασυνήθιστο, αλλά αποκαλυπτικό και σφυρηλατεί τους βαθύτερους δεσμούς του παρόντος με το παρελθόν, προσφέροντας μια εμπειρία γεμάτη συγκίνηση και ένταση. Κινούμενοι σχηματισμοί θα μαγνητίσουν το θεατή αποπνέοντας έναν αρχαϊσμό που υπερβαίνει το χρόνο.

Ειδικότερα, στην παράσταση θα παρουσιαστούν τρία χορικά από την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, που ανέβασε το 1988 το «Θεσσαλικό Θέατρο» και ένα από την «Εκάβη» του Ευριπίδη. Την παράσταση σκηνοθέτησε και χορογράφησε ο Κώστας Τσιάνος, σε μετάφραση Χρήστου Σαμουηλίδη, σκηνικά και κοστούμια Γιώργου Ζιάκα, μουσική του Νίκου Ξυδάκη και με την Λυδία Κονιόρδου στον ομώνυμο ρόλο. Η «Ηλέκτρα» γνώρισε θριαμβευτική επιτυχία. Παίχτηκε τρία καλοκαίρια σε όλη την Ελλάδα και σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ενώ παρουσιάστηκε δυο φορές στο κατάμεστο θέατρο της Επιδαύρου. Αν και πέρασαν 35 χρόνια από τότε μέχρι σήμερα, η σκηνοθετική άποψη της παράστασης θεωρείται σταθμός στην προσέγγιση του αρχαίου δράματος από το Λαρισαίο σκηνοθέτη.

Τα χορικά της Ηλέκτρας και της Εκάβης του Ευριπίδη με τον απέριττο χαρακτήρα του αρχαίου και την περίφημη σκηνοθετική άποψη του Κώστα Τσιάνου συνδέονται με τους λαϊκούς μας χορούς, τα τραγούδια και τα δρώμενα μέσα από την ανιχνευτική ματιά του Δημήτρη Τσιπλακούλη, που πιστεύει βαθιά στην τήρηση της παράδοσης, όχι ως στείρα τυπολατρεία, αλλά ως πηγή που ποτίζει αδιάλειπτα το υπεραιωνόβιο δέντρο της φυλής μας.

Τα μέλη των χορευτικών ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων θα αποδώσουν χορούς και τραγούδια εμπνευσμένα από την ίδια περίπου θεματολογία με αυτή των χορικών, αποδεικνύοντας τη διαχρονική συνέχεια του λόγου και της αιώνιας αγωνίας και αναζήτησης του ανθρώπου για τα ίδια ζητήματα.

Την παράσταση θα πλαισιώσουν εξαιρετικοί μουσικοί, που θα συνεισφέρουν με την καλλιτεχνική τους δεινότητα σ’ αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ