ΝΔ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Δημήτρης Λεωνιδάκης, Γεωπόνος PhD, Συντονιστής Θεσσαλίας της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων Ν.Δ

Η Νέα Δημοκρατία έχοντας ιστορικούς δεσμούς με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, θέτει την αγροτική οικονομία στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της. Πιστεύουμε στην Ελληνική περιφέρεια και στις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητές της. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να κάνουν το μεγάλο ποιοτικό άλμα και να αφήσουν πίσω ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος, περνώντας σε μια νέα εποχή.

Η Κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε δεσμευτεί προεκλογικά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Με αυτό το όραμα, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τις κύριες δράσεις που είχε υποσχεθεί και προτίθεται να συνεχίσει τις προσπάθειες αυτές μετά τις επερχόμενες εκλογές.

Μέχρι στιγμής, η Νέα Δημοκρατία έχει θεσπίσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, με μείωση της φορολογίας κατά 50% για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα. Μείωσε τον εισαγωγικό συντελεστή του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9%, διατηρώντας το αφορολόγητο και προσθέτοντας επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Δεσμεύτηκε και πέτυχε την εφαρμογή πλήρων και αποτελεσματικών ελέγχων στις παράνομες ελληνοποιήσεις και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα,

Η Νέα Δημοκρατία επιδίωξε την ουσιαστική ενίσχυση των νέων αγροτών, βασισμένη σε μακροπρόθεσμες πολιτικές ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού, και την προώθηση της στοχευμένης χρήσης των κονδυλίων του ΠΑΑ με επιστέγασμα της επιτυχίας την αύξηση των κονδυλίων που θα μοιραστούν με την Νέα ΚΑΠ

Για την επόμενη τετραετία, η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει φιλόδοξους, αλλά συνάμα ρεαλιστικούς και κοστολογημένους στόχους για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και τη βελτίωση των συνθηκών για τους αγρότες. Οι κύριοι στόχοι για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνουν:

• Αύξηση του αριθμού των κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027. Αυτό θα βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού μέσω επέκτασης των προγραμμάτων υποστήριξης και κατάρτισης των νέων αγροτών και στην προώθηση της καινοτομίας , προκειμένου να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα

• Απλούστευση και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και των υπηρεσιών που παρέχονται στους αγρότες, με σκοπό την ταχύτερη διαπεραίωση αιτημάτων, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του διοικητικού κόστους
• Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δίνοντας έτσι ένα κίνητρο για περισσότερους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία ως κύριο επάγγελμα.
• Δικαιότερες και ταχύτερες αποζημιώσεις για όλους τους δικαιούχους με την επικαιροποίηση κανονισμού ΕΛΓΑ. Η αναθεώρηση του κανονισμού θα εξασφαλίσει ότι οι αγρότες θα λαμβάνουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν λαμβάνοντας υπόψιν και τα ακραία φαινόμενα που μπορεί να επιφέρει η κλιματική αλλαγή.
• Επιστροφή ΕΦΚ στο Diesel στους αγρότες και για το 2023. Αυτό θα μειώσει το κόστος παραγωγής για τους αγρότες και θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα.
• Αύξηση εμπορίας τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων δια μέσω αγροτικών συλλογικών σχημάτων από το 18% στο 27% το 2027. Αυτό θα ενισχύσει την οργάνωση και τη συνεργασία μεταξύ των αγροτών και θα βελτιώσει τη θέση τους στην αξιακή αλυσίδα των παραγόμενων προιοντων.
• Προώθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των αγροτών και των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα, με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της προσαρμογής τους στις νέες απαιτήσεις της αγοράς και της τεχνολογίας με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιων με στοχο την βελτίωση την αποδοτικότητας αλλα και της κερδοφορίας σεβόμενη παράλληλα την αειφορία.
• Αύξηση γεωργικών εκτάσεων για παραγωγή βιολογικών προϊόντων από το 9,1% στο 16,4% τ ο 2027. Η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας θα συμβάλει στη βελτίωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα και θα αυξήσει τη ζήτηση για υγιεινά, ποιοτικά και βιώσιμα προϊόντα.
• Νέα αρδευτικά έργα σε όλη την επικράτεια και εκσυγχρονισμός των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, που θα αρδεύουν περισσότερα από 1,3 εκατ. στρέμματα και θα ωφελήσουν πάνω από 100.000 αγρότες. Η βελτίωση των αρδευτικών υποδομών θα αυξήσει την παραγωγικότητα και την απόδοση της γεωργίας, καθώς και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων με πιο βιώσιμο τρόπο.

Η Νέα Δημοκρατία, μετά τις εκλογές, προτίθεται να συνεχίσει την υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεών της και να προωθήσει περαιτέρω πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Στις εκλογές στις 21 Μαΐου ζητάμε μια ισχυρή εντολή και από τους Αγρότες με στόχο η Ελλάδα να κάνει μια μεγάλη φυγή στο μέλλον.
Ζητάμε μια ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον αγρότη, να στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα
Ζητάμε μια ισχυρή εντολή γιατί η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι η κυβέρνηση των Αγροτών!

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ