ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, βιώνουν τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, η κυβέρνηση με τις ελλείψεις και προβλήματα που υπάρχουν στη δημόσια υγεία, λόγω της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησής της,

σπρώχνει όλο και περισσότερους στους ιδιώτες της υγείας, πληρώνοντας περισσότερα για την υγεία τους ή με κίνδυνο να χειροτερέψει η υγεία τους λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Πριν λίγοι καιρό δημοσιεύτηκε ότι δεν μπορούν να γίνουν κολονοσκοπήσεις στα νοσοκομεία της πόλης μας, άλλοτε δεν λειτουργούν στεφανιογράφου, αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι και τόσα άλλα προβλήματα και ελλείψεις σε εξοπλισμό, προσωπικό, αναλώσιμα, που οδηγούν τους ασθενείς στους ιδιώτες.

Τώρα για παράδειγμα, ασθενής στο Ν. Λάρισας, που έχει πρόβλημα οφθαλμολογικό και χρειάζεται επέμβαση, κινδυνεύει σοβαρά η όραση του, αφού στο ΓΝΛ υπάρχει πρόβλημα και δεν γίνονται επεμβάσεις αυτό το διάστημα, αλλά επιπλέον τα ραντεβού είναι κλεισμένα έως τέλος του Οκτώβρη, στο δε ΠΠΝΛ είναι μέχρι και τον Ιούλη.

Η άλλη επιλογή είναι να πάει σε ιδιώτη μέσω του ΕΟΠΥΥ και να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό ή αν δεν έχει ασφάλιση, να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό.  Αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, που είναι το πιθανότερο, είναι αναγκασμένος να περιμένει επι μήνες με όποιον κίνδυνο για την υγεία του.

Την ίδια ώρα, όμως δις. ευρώ κρατικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, διοχετεύονται σε τράπεζες και επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας και γενικότερα. Γι’ αυτούς ψηφίζουν τα βάρβαρα μέτρα, γι’ αυτούς βιάζονται να κλείσουν την συμφωνία με την Ε.Ε και το ΔΝΤ, για να τους εξασφαλίσουν νέα προνόμια και στήριξη.

Η υγεία και οι ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχών λαικών στρωμάτων, δεν μπορεί να συνεχίσει να θυσιάζονται για τα κέρδη των λίγων. Το ΕΚΝΛ, καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους μικρούς ΕΒΕ και αγρότες, να διεκδικήσουν οργανωμένα και αγωνιστικά, να μπει ένα τέρμα σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Να διεκδικήσουμε από κοινού:

Άμεση γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, από τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο, που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των δημόσιων Νοσοκομείων, Κ.Υ, ΕΟΠΥΥ.

Άμεση κάλυψη των αναγκών στα Νοσοκομεία και Κ.Υ, όλων των ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με την πρόσληψη μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού.

Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, ώστε να μην αναβάλλονται χειρουργεία, εξετάσεις, νοσηλεία, να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες δωρεάν σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλους, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κατάργηση κάθε χαρατσιού και κάθε πληρωμής στην Υγεία, στο φάρμακο και στις εξετάσεις, να διαγραφούν τα χρέη όλων των ασθενών, πλήρης ανάπτυξη των κλινικών που υπολειτουργούν ή είναι κλειστές στα Νοσοκομεία, των Κ.Υ και των πολυατρείων του ΕΟΠΥΥ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ