Μεγάλος σεισμός αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη

Η είδηση ​​του σεισμού, μεγέθους 9,0 ρίχτερ, στην Ιαπωνία και πάλι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στην Τουρκία. Σε ένα σημείο όμως συμφωνούν οι περισσότεροι τούρκοι επιστήμονες: ένας μεγάλος σεισμός αναμένεται σύντομα στην Κωνσταντινούπολη… Οι εικασίες μιλούν για διαφορετικές χρονικές περιόδους και κλίμακες, αλλά το γενικό σενάριο λέει ότι αναμένεται σύντομα στην Κωνσταντινούπολη σεισμός 7,0 έως 7,5 ρίχτερ.

“Είναι δύσκολο να πούμε πότε θα συμβεί,” υποστηρίζει ο Doğan Kalafat,  μηχανικός γεωφυσικής, ο οποίος διευθύνει το Εθνικό Κέντρο Παρατήρησης Σεισμών ή UDİM. «Αλλά σίγουρα περιμένουμε κίνηση στο ρήγμα του Μαρμαρά μέσα σε εκατό χρόνια. Κάθε χρόνο ο κίνδυνος σεισμού αυξάνεται.”

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο σαφείς σχετικά με το χρονικό διάστημα μιας τέτοιας καταστροφής. Τον περασμένο μήνα, o Elchin Khalilov, διευθυντής της Διεθνούς Συνεργασίας για την πρόβλεψη σεισμών, ανακοίνωσε ότι στην Κωνσταντινούπολη είναι αρκετά πιθανό να έχουμε σεισμό στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Αχμέτ Ερκάν, καθηγητής γεωφυσικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, συμφωνεί. “Κάθε πέντε χρόνια, η Τουρκία πλήττεται από ένα μεγάλο σεισμό, και δεν είχαμε σεισμό τα τελευταία 12 χρόνια,» δήλωσε ο Ερκάν. “Είναι πολύ πιθανό ότι ο επόμενος σεισμός θα είναι μεταξύ του 2011 και του 2015.”

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σχετικά με την ημερομηνία του επόμενου σεισμού της Κωνσταντινούπολης, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι υπάρχει αυξανόμενη πίεση κάτω από τις δυτικές περιοχές της θάλασσας του Μαρμαρά, που θα επηρεάσει μια γραμμή 150-χιλιομέτρων μεταξύ της Τούζλα και Silivri, συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

«Ο σεισμός θα επηρεάσει περισσότερο τις ακτές», υποστηρίζει ο καθηγητής Γεωλογίας Celal Şengör από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. «Οι περιοχές αυτές θα αισθανθούν τον σεισμό πιο έντονα, σαν να πρόκειται για σεισμό μεγέθους 9,0 ή 10 ρίχτερ.”

Πηγή:hurriyet

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ