Είστε βιολογικά νεότεροι ή μεγαλύτεροι από άλλους ανθρώπους της ηλικίας σας;

Μια ματιά στα τελομερή μας θα μας πουν αν είμαστε βιολογικά νεότεροι ή μεγαλύτεροι από ό,τι άλλα άτομα που γεννήθηκαν την ίδια περίπου εποχή με εμάς. Μια μικρή ισπανική εταιρεία βιολογικής έρευνας κάνει μια εξέταση αίματος που μετρά τα τελομερή, που είναι τα προστατευτικά καλύμματα στις άκρες των χρωμοσωμάτων μας. Το τεστ βασίζεται στην ιδέα ότι η βιολογική γήρανση τροχίζει τα τελομερή μας…

Και, αν και ο χρόνος περνά ομοιόμορφα, τα σώματά μας γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς. Τα γονίδια, το περιβάλλον και οι προσωπικές μας συνήθειες παίζουν το ρόλο τους στη διαδικασία αυτή.

Το βασικό μέτρο, εξηγεί η María Blasco, μοριακός βιολόγος, επικεφαλής του κέντρου έρευνας για τον καρκίνο στην Ισπανία, και μια από τους κορυφαίους ερευνητές τελομερών στον κόσμο, είναι ο αριθμός των βραχυπρόθεσμων τελομερών. Η Blasco, η  οποία είναι επίσης μια από τους συνιδρυτές της εταιρείας Life Length, η οποία προσφέρει τα τεστ, λέει ότι τα βραχυπρόθεσμα τελομερή δεν παρέχουν μόνο ενδείξεις της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και την προκαλούν.

Συχνά, όπως συμβαίνει με τα πλαστικά καλύμματα σε ένα κορδόνι, υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο όπου το ξέφτισμα γίνεται μη αναστρέψιμο και πυροδοτεί τον κυτταρικό θάνατο. “Τα βραχυπρόθεσμα τελομερή είναι η αιτία της νόσου, διότι όταν είναι κάτω από ένα [ορισμένο] μήκος, είναι επιζήμια για τα κύτταρα. Τα βλαστικά κύτταρα των ιστών μας δεν ανανεώνονται και, στη συνέχεια, έχουμε τη γήρανση των ιστών», εξηγεί. Έτσι, με λίγα λόγια, λειτουργεί η γήρανση.

Η έρευνα είναι ακόμα στα πρώτα στάδια, αλλά, ας θυμόμαστε ότι το έντονο στρες έχει συνδεθεί με τη μείωση των τελομερών.

Περισσότερα: guardian.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ