Σε τροχιά δυναμικών κινητοποιήσεων οι γιατροί

Τη στήριξή τους στις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν οι γιατροί του ΙΚΑ παρείχαν χθες τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση κατά τη διάρκεια της οποίας αποφάσισαν να πάρουν μέρος μαχητικά στις μεγάλες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων.

Με απόφαση της συνέλευσης καλούνται οι γιατροί αλλά και ολόκληρη η κοινωνία, να φράξουν όλοι μαζί τον δρόμο στους σχεδιασμούς και τον κατήφορο του υπουργού Υγείας που το μέχρι τώρα έργο του περιλαμβάνει την διάλυση του ΕΣΥ με συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κατάργηση κλινικών και κλινών, την εκχώρηση δημόσιων κρεβατιών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, την απόλυση εργαζομένων από τον ήδη υποστελεχωμένο χώρο της υγείας, την υποβάθμιση των παροχών πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσω του ΕΟΠΥΥ, την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων για εξετάσεις και φάρμακα, την αποδιάρθρωση και εγκατάλειψη των προνοιακών δομών, την συρρίκνωση των μονάδων ψυχοκινητικής αποκατάστασης και απεξάρτησης, ενώ σχεδιάζονται και τα επόμενα βήματα, όπως η παράδοση των Διαγνωστικών εξετάσεων από τα εργαστήρια των Δημόσιων Νοσοκομείων στους ιδιώτες-μεγαλοεπιχειρηματίες (Super Markets), χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική μελέτη για το κόστος των εξετάσεων.

Με αφορμή τη χθεσινή συνέλευση ο πρόεδρος του συλλόγου σε δήλωσή του ανέφερε:

«Οι επιταγές του Μνημονίου και της Τρόικας δεν θα εφαρμοστούν σε βάρος της περίθαλψης του Ελληνικού Λαού και των εργαζόμενων γιατρών.

Τα σχέδια και οι αποφάσεις του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου και της Κυβέρνησής του, που μέχρι τώρα έχουν αναδείξει τις ιδιαίτερες ικανότητές τους στο να καταστρέφουν συθέμελα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οδηγώντας σε απόγνωση εκατομμύρια ψυχές, πολλές από τις οποίες βρίσκουν πλέον μοναδική διέξοδο είτε στα ψυχιατρεία, είτε στα ναρκωτικά, είτε στην αυτοκτονία (δημοσίευση διεθνούς κύρους περιοδικού Lancet), ανοίγοντας παράλληλα διάπλατα το δρόμο στο επιχειρηματικό κεφάλαιο, δεν θα περάσουν!

Η συνέχιση της αποδόμησης του Συστήματος Υγείας, που πραγματοποιείται με τις εξαγγελθείσες εφεδρείες-απολύσεις των γιατρών του ΙΚΑ και άλλων Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. με την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων και το κούρεμα κατά 50% των κλινικών του ΕΣΥ, πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Η απόφαση της Κυβέρνησης να θέσει σε υποχρεωτική αργία εκατοντάδες γιατρούς του ΙΚΑ, δικαιώνει την αρχική μας θέση περί μη διεξαγωγής προσχηματικού διαλόγου με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Διοίκηση ΙΚΑ κ.λπ., ενόψει της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας θα προασπίσει τους γιατρούς και θα αγωνιστεί για να προστατέψει τα εργασιακά και επιστημονικά τους δικαιώματα. Θα καταφύγει δε άμεσα στην Ελληνική Δικαιοσύνη για την προάσπιση των «απολυόμενων» γιατρών και θα ζητήσει την στήριξη των Ευρωπαίων συναδέλφων».

Πηγή: Ημερήσιος Κήρυκας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ