Αστ. Ροντούλης: Ένταξη εκπαιδευτικών στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης λόγω μυασθενειών

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, με την οποία ζητά την ένταξη και των εκπαιδευτικών στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης λόγω μυασθενειών κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλης. Στην ερώτησή του επισημαίνει τα εξής:

«Είναι γνωστό, ότι στο Προεδρικό Διάταγμα 50/1996, που αφορά τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και ειδικότερα στο άρθρο 13 περί ειδικών κατηγοριών μετάθεσης, αναφέρονται οι αναπηρίες και οι χρόνιες παθήσεις για τις οποίες ισχύει η προτεραιότητα στην μετάθεση-τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στον τόπο των συμφερόντων τους.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά τα οποία χρειάζονται ειδική θεραπευτική αγωγή ή οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους χρήζουν θεραπείας λόγω, λευχαιμίας, ΑΙDS, σκλήρυνσης κατά πλάκας και άλλων σοβαρών ασθενειών, μπορούν να  μετατεθούν, αποσπαστούν ή τοποθετηθούν στον τόπο των συμφερόντων τους κατά προτεραιότητα. 

Όμως, στην προαναφερθείσα λίστα ασθενειών και αναπηριών απουσιάζουν οι μυασθένειες όπως είναι το αυτοάνοσο νόσημα της μυασθένειας Gravis,  καθώς και άλλες μορφές, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες εκπαιδευτικοί να εξαιρούνται την ευνοϊκής ρύθμισης του προεδρικού διατάγματος. Να σημειωθεί ότι οι πάσχοντες με μυασθένεια κρίνονται από τις αρμόδιες επιτροπές με ποσοστό αναπηρίας άνω το 67%, η δε μυασθένεια Gravis είναι μη αναστρέψιμη.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω ασθενείς, τα οποία τους καθιστούν πολλές φορές εξαρτημένους από τους συγγενείς τους, δεν επιτρέπουν την απομάκρυνσή τους από τον τόπο των συμφερόντων τους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν σοβαρή διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και παρουσιάζουν, εκτός των άλλων, μυϊκή αδυναμία και μυασθενικές κρίσεις.

Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος και της αναγκαιότητας άμεσης λύσης, ερωτάται  ο κ. Υπουργός:

1. Είναι μέσα στις προθέσεις του Υπουργείου να μεταθέσει-αποσπάσει κατ’ εξαίρεση τους πάσχοντες με μυασθένεια  στον τόπο των συμφερόντων τους;

2. Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αναμορφώσει-διευρύνει την λίστα ασθενειών-αναπηριών που αναφέρονται στο Π.Δ. 50/1996, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση για τους πάσχοντες με μυασθένεια;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ